Gyvsidabriu užterštame teisme dirbusiems teisininkams valstybė turės sumokėti

Širvintų rajono apylinkės teismas trečiadienį nusprendė priteisti neturtinę žalą gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme dirbusiems teisininkams.

Po 1,5 tūkst. eurų neturtinės žalos priteista 17 teismo darbuotojų – iš viso 25 tūkst. 500 eurų. Žalos atlyginimas priteistas ir aštuoniems kitiems teisininkams, kiekvienam – individuali suma. Vienam prokurorui ir vienam advokatui – priteista po 750 eurų neturtinės žalos.

Žalą, jei sprendimas įsiteisės, turės atlyginti Vyriausybė, nes byloje ieškinys pareikštas valstybei, kuriai atstovauja Vyriausybė.

„Ieškinys patenkintas iš dalies. Teismas įvertino, kad tai buvo toksiška, pavojinga medžiaga, suprantama, kad žmonės išsigando, o teismas iki šiol izoliuotas ir uždarytas. Žmonės, buvę toje patalpoje, išsigando ir jautė nerimą. Tai buvo vienas iš pagrindinių kriterijų, priteisiant neturtinės žalos dydį“, – BNS sakė sprendimą priėmusi teisėja Irina Serafin.

Pasak I. Serafin, priimant sprendimą buvo vertinamos medikų ir mokslininkų pateiktos išvados, kuriose, pasak teisėjos, kategoriškai pasakyta, kad apsinuodijimu gyvsidabriu nenustatyta.

Sprendimas nėra galutinis ir per mėnesį gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos teismui.

„Dideliame mūšyje yra pasiekta mažytė mažytė pergalė. Teismas vis dėlto pripažino, kad valstybė neatliko visko, kas jai privalu ir neužtikrino saugių darbo sąlygų darbuotojams. Įvertinę teismo argumentus, mes spręsime, ką daryti toliau – ar tenkintis tuo, kas priteista, ar skųsti apeliacine tvarka. Teismas pripažino, kad valstybė neatliko, ką privalo“, – BNS sakė ieškovų advokatas Gintaras Černiauskas.

Pasak jo, gyvsidabris teisme galėjo būti dešimt metų, nes darbuotojai jautė panašius simptomus, nukentėjusiųjų gali būti kur kas daugiau, nei buvo pareiškusių ieškinį. Pasak advokato G. Černiausko, yra du vaikų apsigimimo atvejai nedideliame teismo kolektyve.

Šioje byloje 32 teisininkai, anksčiau dirbę gyvsidabriu užterštame Ukmergės teisme, reikalavo turtinės ir neturtinės žalos atlyginimo.

Tarp ieškovų – Ukmergės prokurorai, teisėjas, teismo tarnautojai, advokatai. Šiame teisme anksčiau dirbo ir dabartinis generalinis prokuroras Evaldas Pašilis, tačiau jis į teismą nesikreipė.

„Tai buvo teroristinis aktas, nukreiptas prieš grupę žmonių, teisme juk lankėsi daugybė žmonių. Daugybę metų nuodijama“, – BNS sakė ieškovams atstovavęs advokatas G. Černiauskas.

Kiekvienas ieškovų reikalavo priteisti nuo 50 iki 200 tūkst. eurų.

2012 metų gruodį ir 2013 metų pradžioje tuometiniame Ukmergės teismo pastate ugniagesiai gelbėtojai surinko apie tris kilogramus gyvsidabrio.

Kaip skelbta, į sienas įsigėrusių nuodingų gyvsidabrio garų koncentracija leistiną normą viršijo tūkstančius kartų. Teisininkai jautė metalo skonį burnoje, o išėjus atostogauti, šio negalavimo nebelikdavo.

Ukmergės teisme gyvsidabrio rasta ir anksčiau, 2003 metais. Jo aptikta gėlių vazonuose ir kitose vietose. Tąkart ugniagesiai surinko pavojingą metalą, tačiau niekas neįtarė, kad teismo patalpose paslėpta daug daugiau gyvsidabrio, nei buvo surinkta.

Ieškovai skundžiasi, kad 2003 ir 2012 metais buvusiose Ukmergės rajono apylinkės teismo patalpose radus gyvsidabrio, valstybė ir atsakingi pareigūnai laiku ir tinkamai neatliko savo pareigų, nesiėmė būtinų veiksmų – nebuvo laiku uždarytos teismo patalpos, užnuodytose patalpose leista dirbti ir 2003 metais pirmą kartą aptikus gyvsidabrio, ir 2012 metų pabaigoje.

Gyvsidabris buvo aptiktas teismo pastate montuojant signalizaciją – pragręžus skylę, jis ėmė tekėti.

Gyvsidabris yra nuodingas žmogaus sveikatai. Patekęs į organizmą, jis kaupiasi inkstuose, kepenyse, smegenyse, kauluose ir trikdo organų funkcijas.

Buvęs Ukmergės teismo pastatas dabar stovi tuščias, jį valdantis Valstybės turto fondas rengiasi jo pardavimui, kol kas vyksta žemės sklypo formavimo darbai.

Nacionalinė teismų administracija BNS pateikė duomenis, apie anksčiau skirtas lėšas teisme dirbusiems teisininkams.

Vyriausybė 2013 metų kovą Nacionalinei teismų administracijai skyrė 564 eurus advokatų ir advokatų padėjėjų, dirbusių kilus ekstremaliajam įvykiui Ukmergės rajono apylinkės teisme, sveikatos tikrinimo ir transporto išlaidoms apmokėti.

Tuo metu Nacionalinė teismų administracija skyrė lėšų atlikti esamų ir buvusių Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojų (70 asmenų) tyrimams dėl gyvsidabrio koncentracijos organizme – iš viso 2207 eurus. Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojai buvo vežami į Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centrą, kur jiems buvo atlikti išsamūs sveikatos tyrimai ir suteiktos konsultacijos.

Teismo darbuotojai taip pat buvo vežami į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratoriją, kur jiems buvo atlikti tyrimai dėl gyvsidabrio koncentracijos organizme.

2012 metų gruodį Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojams atlikti gyvsidabrio koncentracijos žmogaus organizmo bioterpėse tyrimai, o 2013 metų sausį – vasarį Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojams ir prokurorams atlikti bendri (tiksliniai) sveikatos tyrimai.

Pasak Nacionalinės teismų administracijos, Ukmergės rajono apylinkės teismo veiklai užtikrinti ir ekstremaliojo įvykio padariniams likviduoti, Ukmergės rajono apylinkės teisme dirbusiems ir vis dar dirbantiems darbuotojams buvo numatyta išmokėti 5 MMA dydžio kompensacijas, viso 3677 eurai.

Teisėjų taryba 2013 metų birželio 28 dieną pritarė, kad Ukmergės rajono apylinkės teisme pradėjusiems dirbti iki 2012 m. gruodžio 18 d. ir jame tebedirbantiems teisėjams, valstybės tarnautojams ir darbuotojams, dirbantiems pagal darbo sutartis, būtų skirtos vienodo – 1,5 (vieno su puse) minimaliosios mėnesinės algos – dydžio materialinės pašalpos dėl būtinybės stiprinti sveikatą apsinuodijus gyvsidabrio garais Ukmergės rajono apylinkės teismo patalpose iš Nacionalinės teismų administracijos vykdomai programai „Teismų centralizuotas aprūpinimas“ 2013 metams ekstremaliojo įvykio Ukmergės rajono apylinkės teisme padariniams šalinti skirtų Vyriausybės rezervo lėšų.

Iš Vyriausybės rezervo lėšų Ukmergės rajono apylinkės teismo darbuotojams buvo išmokėtos pašalpos – iš viso 18537 eurų. 

„Iš Ukmergės rajono apylinkės teismo Administracijai 2013 m. gruodžio 13 d. persiųstos informacijos matyti, kad iš nurodytų Vyriausybės rezervo fondo lėšų pašalpos buvo sumokėtos 17 ieškovų 2660 - 2682,50 litų“ , – rašoma Nacionalinės teismų administracijos atsakyme BNS.

Prokurorai teismo posėdžio metu taip pat pripažino, kad jiems buvo išmokėtos materialinės pašalpos.

 

 

 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių