Gruzdiškės kaimo gyventojo sodyboje – sprogmenys ir tanko dalys

  • Teksto dydis:

Raseinių rajono Gruzdiškės kaimo gyventojo sodyboje policija aptiko didelį kiekį sprogmenų, jie kėlė pavojų ne tik sodybos savininkui, bet ir visam kaimui.

Šiaulių policija sako, kad savaitę didžiuliame pavojuje gyvenę kaimo, žmonės net nežinojo, kad vienoje iš sodybų yra saugomi sprogmenys, galėję į orą pakelti visą kaimą.

Pirmadienio rytą čia atvyko Šiaulių apskrities policijos pareigūnai ir Antiteroristinių opracijų rinktinės „Aras“ išminuotojai, gruzdiškiai sužinojo, kad kurį laiką gyveno šalia tiksinčios bombos.

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuoto  nusikalstamumo valdybos pareigūnai į Gruzdiškės kaimą atvyko nedelsdami, kai tik gavo žvalgybinės informacijos, jog čia, 50-mečio vyro sodyboje, gali būti sprogmenų, keliančių pavojų aplinkinių gyventojų turtui ir gyvybei.

Informacija pasitvirtino – prie ūkinio pastato kriminalistai rado artilerijos sviedinio korpusą. Jis buvo be sprogdiklio, tačiau su sprogstamąja medžiaga.

Manoma, kad jos ten galėjo būti apie 3 kilogramus.

Sodybos šeimininkas tikino, kad daugiau sprogmenų sodyboje nėra.

Tačiau atliktos kratos metu ūkiniame pastate buvo rastos dar šešios minosvaidžio minos ir vienas akumuliacinės aviacinės bombos sprogmuo. Pastarasis buvo tokios pavojingos būklės, kad sunaikintas netoliese esančiame Katauskių karjere.

Artilerijos sviedinys ir minosvaidžio minos buvo išvežtos ekspertizei, pranešė Šiaulių apskrities policija.

Vyro garaže pareigūnai rado 5 įvairaus kalibro šovinius, nors leidimo ginklui, vadinasi ir šaudmenims, laikyti vyras neturi. Garaže rastos ir tanko dalys.

Sovietiniais laikais artileristu armijoje tarnavęs vyras kriminalistams paaiškino, kad šiuos sprogmenis ir tanko dalis rado, šalia savo sodybos kasdamas tvenkinį.

Kodėl jis apie radinį neinformavo policijos ir sprogmenis parsitempė namo, keldamas pavojų savo šeimai ir visam kaimui, paaiškinti negalėjo.

Vyrui dėl neteisėto disponavimo šaudmenimis, sprogmenimis bei sprogstamosiomis medžiagomis pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Policijos pareigūnai primena, kad įstatymas asmenį, radusį ginklą, šaudmenų ar sprogmenų, įpareigoja nedelsiant apie tai pranešti teritorinei policijos įstaigai. Kur nors pernešti, pervežti ar kitaip gabenti ginklus bei sprogmenis yra draudžiama.

„Žmonės turėtų žinoti, kad jų gabenti į policiją irgi nederėtų, nes tai kelia pavojų aplinkiniams“, – sako policija.

Prieš dešimtmetį vėlyvą gegužės vakarą Šiaulių miesto policijos komisariato pareigūnus nustebino trijų jaunuolių vizitas.

Budėtojų tarnybos duris pravėrę vaikinai iš kišenės ištraukė granatą ir padėjo budėtojams ant stalo. Tai buvo F1 tipo kovinė granata. Laimei, be sprogdiklio.

Vaikinai teigė ją radę Zoknių oro uosto esančios šaudyklos teritorijoje, ten jie buvo nuėję pašaudyti.

Budėtojai tuoj pat iš Vilniaus iškvietė Antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ sprogmenų paieškos ir neutralizavimo skyriaus pareigūnus, o kol šie važiavo, ėmėsi visų atsargumo priemonių sprogmeniui apsaugoti.

Policija sako, kad šie vaikinai, kaip ir Gruzdiškės gyventojas, pasielgė labai neatsakingai: pasiėmę rastą granatą, įsidėję ją į kišenę ir važinėję po miestą: pasirodo, iš šaudyklos jie grįžo į namus ir tik tada nusprendė sprogmenį nunešti į policiją. Vežiodami po miestą granatą, jie labai rizikavo savo ir aplinkinių žmonių sveikata bei gyvybe.

Sprogmenį ar ginklą radęs žmogus turėtų iš karto skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir pranešti apie radinį.

Tik pareigūnai gali įvertinti situaciją, užtikrinti saugumą ir priimti  sprendimus, kaip su tuo sprogmeniu elgtis, kad nekiltų pavojus aplinkiniams.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

senukas

senukas portretas
tai kaip suprantu buvo sviedinys ar ta bomba akumulacinė ne trotilu , bet kokiu tai super sunkiuoju metalu (iš lantanoidų eilės ar panašiai) užtaisyta ? turiu minty plutonį , uraną , nes tik tokia medžiaga galėtų nunešt Gruzdiškę visą su apylinkėm...

...

... portretas
Che, tai žalieji žmogeliukai tankus dalimis įsiveža?.. :/
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių