Erkinis encefalitas pasiglemžė vyro gyvybę

  • Teksto dydis:

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro informuoja, kad spalio 19 d. registruotas pirmasis mirties nuo erkinio encefalito atvejis Kauno apskrityje.

Erkinio encefalito virusas buvo pražūtingas 56-erių metų vyrui, Raseinių rajono gyventojui. Asmuo rugsėjo mėn. grybavo Alytaus rajono miškuose ir pastebėjo erkę įsisiurbusią pilvo srityje, o po dviejų savaičių pajutęs pirmuosius ligos simptomus kreipėsi į gydymo įstaigą. Nuo erkinio encefalito susirgusysis pasiskiepijęs nebuvo.

Kauno apskrities teritorijoje kasmet registruojama 70-160 erkinio encefalito atvejų, iš jų 1-2 baigiasi mirtimi.

Paskutiniai mirties nuo erkinio encefalito atvejai nustatyti 2013 m., kuomet susirgo 72-ejų metų vyras, įsisiurbus erkei gyvenamojoje vietoje Gervėnupio kaime. Taip pat 2015 m. – 87-erių metų Kauno miesto gyventojai, užsikrėtusiai erkiniu encefalitu per namų ūkyje laikomų ožkų, savo reikmėms naudotą, nevirintą pieną ir jo produktus. Mirties nuo erkinio encefalito nepavyko išvengti ir 2016 m. – gyvenamojoje vietoje, esančioje netoli Kauno marių įsisiurbus erkei erkiniu encefalitu susirgo ir mirė 86-erių metų Kauno miesto gyventoja. Visais minėtais atvejais susirgusieji nuo erkinio encefalito pasiskiepiję nebuvo.

Kadangi Lietuva yra erkinio encefalito endeminė teritorija, todėl planuojant leisti laiką gamtoje derėtų nepamiršti tinkamos, šviesios, ilgomis rankovėmis, gerai priglundančios aprangos bei saviapžiūros kiekvieną kartą grįžus iš miško ar parko.

Pastebėjus įsisiurbusią erkę, reikėtų ją nedelsiant ištraukti, suimant erkę kuo arčiau odos ir pašalinant staigiu judesiu. Įsisiurbimo vietą dezinfekuoti. Po erkės įsisiurbimo rekomenduojama sveikatą stebėti apie vieną mėnesį dėl pirmųjų erkių platinamų ligų požymių (karščiavimas, galvos, sąnarių, raumenų skausmas, bendras organizmo silpnumas, paraudimas erkės įsisiurbimo vietoje), o juos pastebėjus kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Kur Lietuvoje užsikrečiama erkiniu encefalitu galima pamatyti Lietuvos vietovių, kuriose užsikrečiama erkių platinamomis ligomis žemėlapyje.

Svarbu atminti, kad erkinis encefalitas skiepais valdoma liga ir tik pasiskiepijus galima jos išvengti. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė praneša, kad skiepytis nuo erkinio encefalito galima visus metus.

Norintiems pasiskiepyti pirmą kartą ir įgauti imunitetą prieš ligą reikės mažiausiai trijų erkinio encefalito vakcinos dozių, įskiepytų nustatyta tvarka. Vėliau derėtų nepamiršti imunitetą sustiprinti – priklausomai nuo amžiaus, pakartotinai įskiepijant vieną erkinio encefalito vakcinos dozę kas 3-5 metus. Erkinio encefalito vakcinomis galima skiepyti vyresnius nei vienerių metų amžiaus vaikus ir suaugusiuosius. Dėl skiepų visuomet rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių