Ekstremali padėtis Radviliškyje išlieka, darbus stabdo pjuvenų kiekis

  • Teksto dydis:

Ugniagesiams toliau likviduojant Radviliškyje medienos granulių gamybos įmonėje trečiadienį kilusį gaisrą, mieste išlieka paskelbta ekstremali situacija, o dūmų vėl gali padaugėti perkasant degusią didžiulę pjuvenų krūvą.

Kaip BNS sakė Šiaulių priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Kęstutis Bautronis, darbus stabdo tai, kad pjuvenų kiekis įmonės teritorijoje – labai didelis, ieškoma, kur būtų galima jas išvežti.

„Medžio atliekų atsargos yra sukauptos per kelerius metus, jų kiekis yra labai didelis. Jeigu mes pradedame kasti, jų tūris labai padidėja ir mes neturime vietos, nes pačios gamyklos teritorija užimta pagaminta produkcija. Ją reikia išvežti, kad mes atkasdami tą degantį kalną galėtume išpilti pjuvenas kitoje vietoje“, – pasakojo K. Bautronis.

Kol ieškoma būdų situacijai išspręsti, gaisravietėje pilamas vanduo, kad ugnis vėl neužsidegtų. Tai, pasak Šiaulių ugniagesių vado, reikalauja didelių vandens kiekių ir gesinant gaisrą tokiu būdu jo ilgainiui gali pradėti trūkti. Šiuo metu keli tvenkiniai išsiurbti iki dugno.

„Sprendžiame klausimą, bandome rasti optimaliausią variantą ir, aš manau, kad technika privažiuos, kadangi šiandien bandome tai išspręsti. Tikiuosi, kad gesinimas truks kelias dienas, tačiau kiek tiksliai pasakyti negaliu. Viską parodys šiandien vyksiantys darbai“, – kalbėjo K. Bautronis.

Situacija gaisravietėje, pasak jo, gerėja: atviro degimo nėra, o perkasant pjuvenas atsirandantys židinai – užgesinami.

Gaisravietėje dirba apie šimtas žmonių, 19 vienetų priešgaisrinės technikos.

Šiuo metu ugniagesiai naudoja du vandens telkinius, gali būti, kad galės pasitelkti ir trečią, į kurį sugrįžo vanduo. Avariniam atvejui taip pat yra paruoštas „Lietuvos geležinkelių“ gesinimo sąstatas su papildomais vandens rezervais.„Dūmai, kurie dabar yra gana dideli, iš dalies yra garuojantis vanduo. Žinoma, yra ir dalis degėsių, bet didžioji dalis – garuojantis supiltas vanduo. Pradėjus ardyti bet kada gali pasirodyti nauji židiniai viduje. Juos gesinant dūmų koncentracija bus didesnė“, - BNS penktadienį sakė Radviliškio meras Antanas Čepononis.

Mero teigimu, penktadienio rytą posėdžiavusi Ekstremalių situacijų komisija nesvarstė galimybės atšaukti ekstremalios situacijos mieste.

„Apie ekstremalios situacijos nutraukimą net kalbos nėra, nes naktį buvęs vidutinis uždūminimas dabar gali būti labai didelis (...). Nors vėjo kryptis ne į miesto pusę, bet ji bet kada gali pasikeisti ir miestas tikrai gautų dūmų“, - aiškino jis.

Anot A. Čepononio, trečiadienį paimtų oro kokybės tyrimų rezultatų vis dar nėra. 

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis (PAGD), Visuomenės sveikatos specialistai gatvėse, kuriose jaučiamas dūmų kvapas, pasirinktuose pastatuose matuoja anglies monoksido koncentraciją. Iki penktadienio 11 val. ryto į medikus kreipėsi trys asmenys dėl galimo apsinuodijimo dūmais.

PAGD ketvirtadienio popietę paskelbė, kad trečiadienį kilęs gaisras lokalizuotas, bet toliau tęsiami jo likvidavimo darbai, kurie gali užtrukti kelias paras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių