Ekspertas: daugiabučių kenkėjai – ne gaisrai, o sienų griovėjai

Baltų prospekte 27-uoju numeriu pažymėto daugiabučio gyventojai skundžiasi, kad pirkėjai čia siūlomus butus apeina ratu, nes esą nerimauja dėl pastato būklės po tragiško gaisro. Tačiau specialistai tokius nuogąstavimus atmeta.

Ekspertas pirkti nebijotų

Kauno daugiabučio būklės įvertinimo ekspertizei vadovavęs technikos mokslų daktaras Jurgis Ražaitis, paklaustas, ar pats rizikuotų pirkti ne tik kaimyninius, bet ir labiausiai gaisro nuniokotą butą, tik nusijuokė.

„Kodėl gi ne? Reikės rimto eilinio remonto, bet sutvarkytas jis nesiskirs nuo kitų butų. Galbūt ten kaina dabar ir kritus, bet, manau, kad tai laikina“, – guodė savininkus ekspertas.

J.Ražaitis pabrėžė, kad statinys yra iš gelžbetoninių konstrukcijų ir gana atsparus gaisrui.

„Sprendžiant iš gaisro intensyvumo, ugnis paveikti pagrindinių konstrukcijų negalėjo. Galbūt galėjo būti pažeista perdanga virš degusio buto, tačiau pamatavom jos įlinkius – jie yra normos ribose. Plokštėje atsirado plyšeliai, bet jie yra leistini. Žodžiu, namas patikimas“, – įsitikinęs J.Ražaitis.

Rado tik smulkių pažeidimų

Specialistai rado ir kitų smulkių ugnies sukeltų padarinių. Vidinės sienos padengtos keramzitbetoniu, kuris sulaiko šilumą. Išorės sienos ir vidiniai sluoksniai yra iš sunkaus betono. Virtuvėje ir viename kambarių, kur įsiplieskė didžiausias gaisras, išorinis sluoksnis truputį pažeistas – vietomis atsisluoksniavo.

Daugiabutį administruojančios bendrovės „Namų priežiūros centras“ Kauno grupės vadovė Jolanta Volteraitytė teigė, kad rimčiausias darbas, kurį jiems ekspertai rekomendavo atlikti, yra tarpblokinių siūlių remontas. Kai kuriose vietose jas reikės hermetizuoti.

J.Ražaitis su kolegomis įsitikino, kad laiptinės sienas, lubas įmanoma nuvalyti ir, atlikus kosmetinį remontą, neliks nė žymės, kad laiptinė kada nors buvo pajuodusi nuo įsisiautėjusių liepsnų.

Atsparūs žemės drebėjimams

„Tokie namai atsparūs ir žemės drebėjimams. Didžiausia grėsmė, kurią įžiūriu, yra pačių gyventojų saviveikla, kai jie ardo vidines sienas. Stambiaplokščiame name visos sienos yra laikančiosios. Žmonės aiškina: mes tik pertvarą tarp kambarių išardėme. Bet ta pertvara irgi yra laikanti siena, kuri prisideda prie visos pastato konstrukcijos“, – akcentavo technikos mokslų daktaras.

Pasak jo, pavojus kyla ardant sienas be jokio projekto, ypač kai naikinama dažniausiai griovėjų taikiniu tampanti siena tarp virtuvės ir kambario. „Nesakau, kad namas ims ir sugrius, bet nuo to jo siūlės darosi labai judrios. Būtent dėl šio judrumo gyventojams tenka skųstis, kad dažnai tenka remontuoti siūles“, – sakė J.Ražauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tadas

tadas portretas
kaip tik dabar reikia pirkti,ir remontuj u-teks

Tikrinti

Tikrinti portretas
Kai kur tikrintoju labai daug, o kitos sritys visai netikrinamos. Kiek daugiabuciuose isgriautu sienu ir nebijo nieko, o gyventojams kurie supranta tas pasekmes darosi baisu. Pirmininkui ne motais, kad patikrinti, bijo, kiti neisileidzia, juk privatu, kaip noriu taip ir elgiuos. Bet juk turetu buti kazkokia inspekcija ar tarnyba, kuri visus butus patikrintu del gyventoju saugumo ir priverstu atstatyti padaryta zala namui, ne butui. Juk zmones turi zinoti kur gyvena. Kodel tikrina duju, vandens skaitiklius, o sienu - niekas netikrina. Taip pat reiketu patikrinti radiatoriu kieki butuose ir takart sildymas gyventojams atpigtu, nes kai kurie namai moka pigiai, o kiti - brangiai, nes daug daugiau radiatoriu stovi butuose. Juk ne visur butuose siluma reguliuojama, gyvena kai kas kaimynu saskaita. Nera priziuretoju

2-am

2-am portretas
Dėl didelių šildymo išlaidų reikia žiūrėti ne į radiatorių kiekius, o apskritai ar name yra šilta ar šalta. Jeigu vieni butai kepa, o kiti dreba, tai dar nereiškia nieko.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių