Draudikai perspėja: avarijų skaičius šokteli penktadieniais

Penktadienis Lietuvos keliuose tampa vis pavojingesne diena vairuotojams. Pernai paskutinę savaitės darbo dieną įvyko 2539 eismo įvykiai – tai yra 5 proc. daugiau nei 2011 metais. Avarijų itin padaugėjo pavasario laikotarpiu ir birželio mėnesį.

„Jau kelerius metus matome, kad penktadieniais įvyksta maždaug 20 proc. daugiau avarijų nei kitomis darbo dienomis. Didžioji dalis eismo įvykių tądien įvyksta popiet, tarp 12-18 valandos. Tuo metu eismas gatvėse būna intensyvus, tačiau vairuotojai jau galvoja apie vakaro ar savaitgalio planus, per daug atsipalaiduoja. Derėtų atminti, kad nesvarbu, kada sėdate prie vairo, būtina išlikti budriems ir visą dėmesį sutelkti į kelią“, – sako Artūras Juodeikis, „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius.

Bendrovė skaičiuoja, kad penktadieniais įvyksta beveik tiek pat avarijų, kiek sudėjus šeštadienio ir sekmadienio eismo nelaimes. Remiantis paskutiniojo 2012 m. ketvirčio duomenimis, savaitgaliais įvykusių avarijų užfiksuojama vos 9 proc. daugiau nei penktadieniais. Ramiausia savaitės diena vairuotojams – sekmadienis, kada keliuose įvyksta perpus mažiau eismo nelaimių nei darbo dienomis.

Pernai esą penktadieninių avarijų ypač padaugėjo birželio mėnesį – jų užregistruota net 39 proc. daugiau nei 2011 m. birželį. Kur kas daugiau eismo nelaimių pernai užfiksuota ir kovo bei balandžio mėnesių penktadieniais.

Žiūrint į absoliutinius įvykių skaičius, pavojingiausi yra rugsėjo bei gruodžio penktadieniai, kai kelyje trukdo blogos eismo sąlygos ir visi yra pasinėrę į švenčių šurmulį.

Pašnekovo teigimu, avarijos penktadieniais nėra būdingos tik Lietuvai – daugelyje užsienio valstybių daugiausia nelaimių keliuose taip pat įvyksta paskutinę darbo dieną. Beje, bendrovė pastebi, kad pastaruoju metu augo autoįvykių skaičius ne tik penktadieniais, bet ir šventinėmis dienomis, per šventinius savaitgalius – pernai įvykių registruota 12 proc. daugiau nei 2011-aisiais.

ES duomenimis, Lietuva yra viena tų šalių, kurios keliuose įvyksta daugiausia nelaimių. ES duomenimis saugiausi keliai yra Maltoje, Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje ir Danijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių