„Žalgirio“ strategas J. Plaza: tai bus svarbiausios sezono rungtynės

Į šventinį sūkurį Kauno „Žalgirio“ krepšininkams pasinerti nebuvo kada. 2013-uosius metus Lietuvos čempionai pradeda Eurolygos rungtynėmis su savo trenerio Joano Plazos tautiečiais – Malagos „Unicaja“.

Pernai – lygiosios

2007-aisiais Eurolygos finalo ketvertą pasiekęs ir ten trečias likęs Ispanijos klubas šį sezoną prestižiškiausią žemyno turnyrą pradėjo labai galingai ir slapčia viliasi pakartoti pasiekimą prieš šešerius metus. Apmaudžiai praėjusią savaitę pergalę iš savo rankų Atėnuose išleidę žalgiriečiai taip kupini ryžto vėl pasikinkyti laimės paukštę.

„Prieš šį mačą pasakiau savo žaidėjams, kad ateinančios dvejos rungtynės mums yra pačios svarbiausios šį sezoną. Ir visiškai nesvarbu, kas įvyko anksčiau. Mums labai svarbu išlikti konkurencingiems Eurolygoje ir kovoti dėl vietos pirmajame grupės ketverte. Norėtume mesti iššūkį grupės lyderėms „Panathinaikos“ ir Madrido „Real“ ekipoms, todėl turime laimėti šias rungtynes. Žinau, kad tikrai galime kovoti prieš „Unicają“. Žaisime namuose, ir dėl šios priežasties turime būti visi susitelkę, mums labai svarbu, kad arena būtų sausakimša. Atėjo metas, kai visi turime atiduoti save visu 100 proc. – tiek aš, tiek krepšininkai, tiek klubo vadovai, tiek sirgaliai“, – pažymėjo J.Plaza.

„Unicaja“ turi vieną aukščiausių ir galingiausių priekinių linijų Eurolygoje. Ne veltui Malagos ekipa turnyre geriausiai kovoja dėl atšokusių kamuolių (vid. 37,1). Ispanijos komandos smogiamoji jėga – du amerikiečiai ir du kroatai: Earlas Calloway, Marcusas Williamsas, Krunoslavas Simonas ir Luka Zoričius, vidutiniškai per rungtynes pelnantys po 10−11 taškų.

„Puikiai žinau Malagos komandą. Keletą jos krepšininkų man yra tekę treniruoti anksčiau. Tai labai kvalifikuota ir daug talentingų žaidėjų turinti ekipa. Daugelis kalba apie M.Williamsą, tačiau šioje ekipoje taip pat sėkmingai žaidžia ir daugybė kitų puikių žaidėjų kaip E.Calloway, Themi Urtasunas, Sergi Vidalis, L.Zoričius, Andy Panko. Tai labai galinga komanda. Galbūt neturime tokių garsių vardų, tačiau žaisime namuose ir privalome tuo pasinaudoti“, – kalbėjo strategas.

„Žalgiris“ praėjusį sezoną su „Unicaja“ žaidė pirmajame etape. Tuomet komandos pasidalijo po pergalę – abu kartus triumfavo namie rungtyniavęs klubas. Savoje aikštėje „Žalgiris“ laimėjo 67:65, o svečiuose krito po pratęsimo – 78:85.

Iš viso su Malagos krepšininkais žalgiriečiai Eurolygoje yra žaidę dešimt dvikovų ir šešiose iš jų šventė pergales.

„Tikrai nebijau būsimų priešininkų, jei įdėsime visus 100 proc. savo pastangų. Tačiau, jei parodysime tik 70 proc. savo pajėgumo, galime būti sužeisti“, – neabejojo J.Plaza.

Suklupo tik du kartus

Šiemet „Unicaja“ Eurolygos „Top 16” etapą pasiekė jau aštuntą sezoną iš eilės. Maža to, reguliaraus sezono B grupėje žaidę ispanai patyrė vos dvi nesėkmes prieš Tel Avivo „Maccabi Electrą“ bei Sienos „Montepaschi“ ir užėmė antrąją vietą.

Nors po reguliaraus sezono Andalūzijos ekipos kritikai pirštais badė į ne paties aukščiausio kalibro varžovus („Unicaja“ varžovėmis taip pat buvo Gdynės „Asseco Prokom“, Šalono „Elan Chalon-Sur-Saone“ bei Berlyno „Alba“ – aut.past.), iš pergalių kelio ji neišklydo ir pradėjus „Top 16” kovoms.

Praėjusią savaitę Malagos komanda po atkaklios kovos 85:82 nugalėjo Bambergo „Brose Baskets“, o vienu mačo didvyrių tapo visai neseniai ekipą papildęs Andy Panko. Būtent šį 16 taškų pelniusį amerikietį iš Atėnų „Panathinaikos“ po reguliaraus sezono vietoj Jameso Gisto persiviliojusi „Unicaja“ atliko pirmuosius mainus Eurolygos varžybų istorijoje.

Linksmieji kalneliai

Eurolygoje vieną po kito varžovus nuo savo kelio tarsi buldozeris šluojantis „Unicaja“ klubas žymiai daugiau problemų turi Ispanijos čempionate. Kol kas ACB lygoje Jasmino Repešos auklėtiniai iškovojo 8 pergales bei patyrė 7 nesėkmes ir aštuoniolikos komandų turnyre velkasi vos 9-oje pozicijoje.

O būtent faktas, kad praėjusiais metais „Unicaja“ pirmą kartą nuo 1998-1999 m. sezono liko už ACB lygos atkrintamųjų varžybų borto, privertė Andalūzijos ekipą imtis radikalių permainų ir vietoj Luiso Casimiro į vyriausiojo trenerio pareigas pasikviesti patyrusį J.Repešą. Prie klubo, kuris neturi ryškesnių žvaigždžių, vairo stojus šiam treneriui ekipa pradėjo žaisti darnų ir drausmingą komandinį krepšinį.

Nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad kol kas kroatas pasitikėjimą pateisina su kaupu ir pagal pergalių ir pralaimėjimų balansą šį sezoną Eurolygoje Andalūzijos ekipa nusileidžia tik „Barcelona Regal“ ir Maskvos CSKA ekipoms, komandos žaidimas vietiniame fronte klubo prezidentui Eduardo Garciai kelia daug nerimo.

Po jau minėtos pergalės Eurolygoje prieš Bambergo ekipą prieš pat Naujuosius metus „Unicaja“ dar viešėjo Valensijoje ir gavo stiprų antausį nuo vietos „Valencia“ ekipos - 64:82. „Tai buvo skaudus pralaimėjimas ir neabejoju, kad dėl šios priežasties „Unicaja“ dar labiau norės laimėti Kaune“, – teigė J.Plaza.

Prieš buvusius draugus

Ispanijos žiniasklaida prieš šią dvikovą pažymi, kad Malagos krepšininkų penktadienį laukia vienas didžiausių išbandymų pačioje karščiausioje Eurolygos arenoje. Pirėnuose iki šiol prisimenama, kaip „Žalgirio“ arenoje 2011-ųjų rudenį Ispanijos rinktinė  triumfavo Eurolygos čempionate. Tiesa, tos pergalės kalvių dabartinėje „Unicaja“ ekipoje nėra.

Žalgiriečiui Tremmellui Dardenui mačas su „Unicaja“ greičiausiai kels nemažus sentimentus. Solidų žaidimą šiemet demonstruojantis amerikietis praėjusį sezoną vilkėjo būtent šio Malagos klubo marškinėlius ir turbūt nepraleis puikios progos persimesti keletu žodžių su buvusiais savo bendražygiais ir bičiuliais – L.Zoričiumi ir Augusto Lima. Tai – vieninteliai komandoje likę „Unicaja“ ekipoje po praėjusio sezono sudėties. Prie jų šiais metais prisijungė devyni patyrę krepšininkai ir du vaikinai iš Malagos klubo jaunimo struktūros, kurioje, beje, tobulėja ir šešiolikmetis Domantas Sabonis.

„Norime į aikštelę išeiti susikaupę ir tikėtis, kad puikus palaikymas ir pergalė padės mums užmiršti praėjusią savaitę Atėnuose patirtą skaudų pralaimėjimą. Prieš buvusią savo komandą visuomet norisi pasirodyti kuo geriau. Tikiuosi, kad pavyks išvengti bereikalingų emocijų ir švęsime pergalę“, – kalbėjo T.Dardenas.

Paklaustas, kuo „Unicaja“ pavojinga, T.Dardenas paminėjo daug lygiaverčių žaidėjų. „Ispanai sėkmingai kontroliuoja rungtynių tempą, turi gerus įžaidėjus, gerai aikštės kraštuose žaidžiančius puolėjus. Žinau, kad rungtynės bus nelengvos. Turėsime būti budrūs, intensyviai gintis. Kaip ir visą sezoną, gynybai skirsime ypatingą dėmesį“, – prieš dvikovą su buvusiais bendražygiai kalbėjo amerikietis.

Prieš šio sezono pradžią „Žalgirio“ vadovai savo sudėtyje norėjo matyti ir dar vieną dabartinės „Unicajos“ narį E.Calloway, tačiau įstrigus deryboms su Šarūnu Jasikevičiumi, galiausiai šis buvęs Sevilijos „Cajasol“ įžaidėjas sukirto rankomis su „Unicaja“, o žalgiriečiai vietoj jo pasikvietė Oliverį Lafayette‘ą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hyper

Hyper portretas
Reikia laimeti. O arena bus pilna rytoj 100 proc.

marzio

marzio portretas
jo rik laimet, bet kad pilna but 100% nelabai itkiu nes sian pilna bilietu

Ar laimes ar nelaimes

Ar laimes ar nelaimes portretas
nuo tuo kaina uz siluma nesumazes ir pinigu mano kishenei nepadauges. eikit jus nakui su tuo kashiu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių