Venesuelos rinktinė – paslaptis, slypinti už namų sienų

Olimpinis atrankos turnyras Venesuelai – didžiulė šventė šalies krepšiniui. Būtent šiai valstybei patikėta teisė rengti šį renginį, o kovoje dėl jos buvo nurungta ne kas kitas – o Lietuva.

Kelialapių į olimpines žaidynes, vyksiančias Londone, vos trys. Bet Venesuelos rinktinė, pernai Pietų Amerikos čempionate likusi vos penkta, o šiemet laikoma autsaidere, nestokoja ambicingų tikslų. Pergalių, o taip pat ir bilieto į olimpiadą iš tautiečių tikisi ir aistruoliai.

FIBA.com apžvalgininkas Jeffas Tayloras skaitytojams siūlo pamiršti tai, jog varžovai – toli gražu nėra favoritai. Savo mintimis besidalijantis autorius siekia skaitytojus supažindinti su rinktine – šeimininke, tad pateikiame jo įžvalgas apie pirmąjį Lietuvos komandos varžovą:

Venesuelos rinktinės planai – ambicingi. Sirgalių – taip pat. Tačiau su lūkesčiais ateina ir spaudimas. O kartais, spaudimo gali būti per daug.

Draugiškose rungtynėse su Dominikos Respublika ketvirtadienio vakarą, Venesuelos žymiausias krepšininkas, Naujojo Orleano „Hornets“ ekipoje žaidžiantis Greivis Vasquezas pataikė tritaškį ir išplėšė savo komandai pratęsimą. Bet venesueliečiai, treniruojami Erico Musselmano, tuomet pralaimėjo rezultatu 84:88.

G.Vasquezas tądien pataikė vos 3 tolimus metimus iš 14, o taip pat suklydo net penkis kartus. Tačiau tai tik draugiškos rungtynės, pasiruošimas. Nors skubos jausmas, skatinantis gerinti žaidimą – akivaizdus.

Venesuelos rinktinės žaidėjai kaunasi ir griūna dėl kiekvieno prarasto kamuolio. Jie kaunasi prieš labai geras komandas. Krepšininkai turėtų „įjungti visus savo cilindrus“, jeigu jie nori suvokti, jog tikslas – Londonas.

Norint pasiekti olimpiadą, tektų laimėti prieš Nigeriją, o tuomet su tuo pergalingu pasitikėjimu įveikti ir Lietuvą. Jeigu Venesuela laimėtų pirmas dvi rungtynes – o tai yra didelis „jeigu“ – pasitikėjimas savimi išaugtų ir sirgaliai turėtų galimybę pastūmėti savo numylėtinius tolimesnėse kovose.

Perspektyva Venesuelos krepšinyje, šiuo metu, yra reikalinga kaip oras. Svajoti nėra blogai, tačiau yra ir realybė.

Pažvelkime į FIBA reitingus: Graikija ( 4 vieta), Lietuva (5 vieta), Rusija (11 vieta), Angola (15 vieta), Puerto Rikas (16 vieta), Naujoji Zelandija (18 vieta), Nigerija (21 vieta). Visos jos yra aukščiau už Venesuelą, kuri rikiuojasi 22-a.

Graikai, rusai ir lietuviai – visi jie žaidė Pekino olimpinėse žaidynėse ir būtų teisinga teigti, jog jie yra realiausi pretendentai patekti į Londono olimpiadą, nors Makedonijos komanda taip pat turi patyrusių žaidėjų ir yra vedami emocinio pakilimo po praėjusių metų Europos čempionato, kur jie nužygiavo iki pusfinalio.

Puerto Rikas ir Dominikos Respublika – taip pat labai geros komandos.

Tačiau Venesuela vis tiek nori žaisti olimpiadoje. Bet tai neturėtų būti vienintelis tikslas. Svarbiausia, jog viskas pradėtų progresuoti. Ar jie gerėja? Žinoma. Venesuela ne tik žaidė su aistra, bet ir protu praėjusių metų Pietų Amerikos čempionate. Jie auga, kaip komanda.

Bent minimum, ši savaitė turėtų tarnauti tarsi statybinė medžiaga Venesuelos krepšinio ateičiai, kuri galėjo pasidžiaugti tik viena olimpine komanda – 1992-aisiais.

„Venesuelos krepšinis pastaraisias metais patobulėjo daugiau, nei per praėjusius 20 metų. Svarbiausia būti kartu. Geriausia yra tai, kad visi vienas kitą palaiko. To nebūdavo anksčiau. Ir, manau, tai yra žingsnis į priekį“, - teigė G.Vasquezas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dvasia

Dvasia portretas
Tik nesakyk, kad taip nebūna... Prsijaukinti galime Fortūną...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių