Šešiolikmečiai, kuriems prognozuojama krepšinio žvaigdžių ateitis

Šiandien Panevėžyje ir Venstpilyje prasidėjo 2012 metų DADU vaikinų jaunučių (iki 16 metų) Europos čempionatas. Lietuvos rinktinė pirmąsias rungtynes 18.10 val. Panevėžio „Cido“ arenoje žais su Slovėnijos krepšininkais.

Siūlome susipažinti su talentingiausiais laikomų Europos jaunučių penketuku, kuriame yra ir po vieną lietuvį bei slovėną.

1. Marko Arapovičius (Kroatija)

Talentingasis kroatas Marko Arapovičius bus kone ryškiausia žvaigždė Europos jaunučių (iki 16 metų) čempionate. Aukštaūgis, galintis žaisti ir sunkiojo krašto puolėjo ir vidurio puolėjo pozicijose, šią vasarą jau žaidė Lietuvoje ir su Kroatijos jaunių (iki 17 metų) rinktine iškovojo Pasaulio čempionato bronzos medalius.

Nors M. Arapovičiui šešiolika metų sukaks tik šią vasarą, jis ne tik nė kuo nenusileido vyresniems varžovams — per rungtynes vidutiniškai pelnė 10,8 taško ir atkovojo 6,9 atšokusio kamuolio. Krepšininko vardas buvo ir tarp pretendentų į simbolinį geriausių čempionato žaidėjų penketą.

Zagrebo „Cibona“ auklėtinis pasižymi labai brandžiu žaidimu ir puikiu krepšinio supratimu, o jį sustabdyti baudos aikštelėje labai sunku. Marko yra buvusio Kauno „Žalgirio“ legionieriaus Franjo Arapovičiaus sūnus.

2. Domantas Sabonis (Lietuva)

Domantas Sabonis jau kurį laiką žinomas ne tik kaip legendinio krepšininko Arvydo Sabonio sūnus, bet ir kaip vienas perspektyviausių žaidėjų Europoje. Su šeima Ispanijoje gyvenantis jaunasis Sabonis atstovauja Malagos „Unicaja“ jaunimo komandai, tačiau po truputį braunasi pagrindinės sudėties link.

Kairiarankis krepšininkas jau dalyvavo prestižiniame „Jordan Brand Classic“ renginyje, į kurį kvietimų sulaukia tik gabiausi krepšininkai iš viso pasaulio. Kaip ir tėtis, Domantas turi ausines rankas – gerai pataiko, puikiai perduoda kamuolį komandos draugams ir stebėtinai gerai kovoja dėl atšokusių kamuolių.

D. Sabonis praėjusią vasarą jau spėjo pasižymėti olimpiniame jaunučių (iki 15 metų) festivalyje, kuriame buvo Lietuvos rinktinės lyderis ir padėjo jai iškovoti aukso medalius.

3. Marcas Bauza (Ispanija)

Ispanijos rinktinės lyderiu Europos jaunučių čempionate turėtų būti vidurio puolėjas Marcas Bauza, šiemet, kaip ir kroatas Marko Arapovičius, su metais vyresniais vaikinais jau dalyvavęs Pasaulio jaunių čempionate Kaune. Vis dėlto ten M. Bauzos statistika buvo labai kukli – krepšininkas vidutiniškai rinko vos 1,2 taško ir 1,8 atkovoto kamuolio per rungtynes. Tačiau vien tai, kad aukštaūgis buvo pakviestas į rinktinę kartu su metais vyresniais žaidėjais reiškia labai daug.

Badalonos „Joventut“ priklausantis 205 cm ūgio vidurio puolėjas Europos čempionate turėtų išsiskirti fiziškai, todėl gali būti labai pavojingas. Ekspertai pripažįsta, kad stiprioji ispano savybė – žaidimas po krepšiu, o metimą iš vidutinio nuotolio dar reikėtų gerokai patobulinti.

4. Nejcas Zupanas (Slovėnija)

Vienas įdomiausių ateinančio Europos jaunučių čempionato žaidėjų bus slovėnas Nejcas Zupanas, galintis žaisti net keturiose pozicijose. Šis krepšininkas išstypęs net iki 203 cm, tačiau jam labiausiai patinka būti atakų organizatoriumi. Vis dėlto, jei prireiktų, N. Zupanas puikiausiai galėtų žaisti ir sunkiuoju krašto puolėju.

Universalusis slovėnas pasižymi geru pataikymu iš toli, sunkiai sustabdomu prasiveržimu krepšio link ir puikiu krepšinio supratimu. Vis dar augantis gynėjas žaidžia „KK Portoroz“ komandoje, kuri varžosi antrojoje Slovėnijos lygoje. Kylanti žvaigždė iš Slovėnijos varžovams Europos jaunučių čempionate gali tapti neįmenama mįsle.

5. Carlosas Martinezas (Ispanija)

Ispanijos rinktinėje, be Marco Bauzos, yra dar vienas išskirtinio vertas dėmesio krepšininkas – Carlosas Martinezas. Lengvasis krašto puolėjas, priklausantis Vitorijos „Caja Laboral“ ekipai, varžovams nusileidžia fiziniu sudėjimu, tačiau tai kompensuoja ūgiu, puikia kamuolio varymo technika ir sumaniu žaidimu.

Anot ekspertų, krepšininkas Europos jaunučių čempionate gali ir nebūti komandos lyderiu, tačiau ateityje iš jo turėtų išaugti labai geras žaidėjas. Dabar puolėjui svarbiausia yra sustiprėti ir pagerinti metimo techniką. Vis dėlto net ir su akivaizdžiais trūkumais, C.Martinezo talento negalima nepastebėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ausines rankos

Ausines rankos portretas
Kažin tokių straipsnių autoriai jau yra baigę mokyklą ar ne? Klaidų galybė, net sarmata skaityti...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių