LKF malonės lauks iš „turbanų ir negrų“ (papildyta)

Lietuvos krepšinio federacija (LKF) atskleidė bendroves, skyrusias pinigų kovai dėl vardinio kvietimo į pasaulio čempionatą. Tačiau LKF lūkesčiams smogė federacijos prezidentas Vladas Garastas, nenulaikęs liežuvio.

LKF vadovas leptelėjo, kad kvietimus Stambule dalins "arabai su turbanais ir negrai".

LKF sulaukė bendrovių "Orlen Lietuva", "Kauno Grūdai", "Viasat Lietuva", "PokerStars" ir banko "DnB NORD" paramos. Rėmėjai surinko 0,5 mln. eurų mokestį, kuris šiandien vakare jau turėtų pasiekti FIBA sąskaitą. 

Pasak LKF generalinio sekretoriaus Mindaugo Balčiūno, jei savaitgalį Stambule posėdžiausianti FIBA valdyba nuspręstų nesuteikti Lietuvai vardinio kelialapio į 2010 m. pasaulio čempionatą Turkijoje, pinigai būtų grąžinti rėmėjams.

Rytoj M.Balčiūnas vienas išvyksta į Turkiją, kur žadėjo asmeniškai susitikti su kiekvienu FIBA valdybos nariu, kurių yra 20, ir pristatyti Lietuvos pretenzijas į kelialapį.

Sėkmės tikimybę M.Balčiūnas įvertino daugiau nei 50 proc.

Tuo metu specialioje spaudos konferencijoje pasisakęs V.Garastas dar kartą pamynė diplomatinio kalbėjimo normas. LKF prezidentas, aiškindamas, kodėl kovojančiai dėl vardinio kelialapio federacijai nepadėtų krepšinio garsenybių palaikymas, pavartojo sąvokas, dėl kurių praeityje jau turėjo problemų.

"FIBA valdyboje sėdi arabai su turbanais, iš Afrikos negrai, iš Azijos žmonės ir taip toliau. Jie priima sprendimą, kuris būna iš anksto suformuotas, pakelia rankas ir tuo viskas baigiasi", - kalbėjo V.Garastas.

M.Balčiūnas, paklaustas, ar tokie LKF vadovo pasisakymai neapsunkina Lietuvos šansų gauti vardinį kvietimą, bandė švelninti situaciją sakydamas, kad žodis "negras" yra įrašytas į lietuvių kalbos žodynus.

LKF generalinio sekretoriaus žiniomis, šiuo metu dėl vardinių kvietimų konkuruoja 14 valstybių, penkios jų - iš Europos. Realiausiais pretendentais išgirsti palankų FIBA sprendimą M.Balčiūnas įvardijo Lietuvą, Rusiją ir Vokietiją. Iš Europos valstybių kvietimų į pasaulio čempionatą taip pat siekia Didžioji Britanija ir Lenkija.

Pasak M.Balčiūno, Stambule nėra planuojami jokie oficialūs susitikimai ar valstybių-pretendenčių pristatymai - derybos dėl vardinių kvietimų vyks tik neoficialioje aplinkoje.

"Dar kartą išreikšiu motyvus, dėl ko mes turime gauti kvietimą. Taip pat įteiksiu LKF, Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjų ir Seimo narių pasirašytus kreipimusis į FIBA vadovybę. Procedūra tokia, kad FIBA generalinis sekretorius Patrickas Baumannas pateiks keturias kandidatūras, o valdyba balsuodama jas patvirtins arba pakeis", - pasakojo M.Balčiūnas.

FIBA valdyba Stambule turėtų išdalinti keturis vardinius kvietimus. Organizacijos sprendimo laukiama šeštadienį vakare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių