Krepšinio čempionatas Panevėžyje užsitęs

FIBA, Lietuvos krepšinio federacijos prašymu, leido 2011 metų Europos vyrų krepšinio čempionatą išplėsti nuo 16 iki 24 komandų. Tokiu atveju Panevėžyje vietoje planuotų keturių komandų turėtų rungtyniauti šešios.

Miestui čempionato išplėtimas atveria naujų galimybių. Vietoje numatytų trijų dienų sporto renginiai vyks šešias, tai verslininkams leis daugiau uždirbti iš atvyksiančių turistų ir čempionato dalyvių.

„Nauda nekelia jokių abejonių. Padaugės žiūrovų, padaugės paliktų pinigų, „Cido“ arena bus labiau užimta, nes vyks daugiau rungtynių“, – išsiplėtusį sporto renginį gyrė Savivaldybės čempionatui pasirengti sudarytos darbo grupės atstovas, miesto Tarybos narys Vidmantas Urbonas.

Internete išplatintame interviu LKF generalinis sekretorius teigia, jog padaugėjus čempionato komandų tai papildomai valstybei nekainuos.

Atvirkščiai, atvykus daugiau turistų laimės Lietuvos verslas.

„Į Lietuvą atvyks gerokai daugiau gerbėjų, jie čia praleis daug daugiau laiko ir leis pinigus – valgys, gyvens ir pramogaus. Ženkliai išaugs ir bilietų į rungtynes bei televizijos transliacijų teisių pardavimas. Mūsų pagrindinis reikalavimas buvo, kad papildomai į Europos čempionatą deleguotos šalys negali tapti našta Lietuvos krepšinio federacijai. Visos federacijos be išlygų sutiko padengti su jų šalių rinktinėmis susijusias išlaidas – pragyvenimo ir logistikos“, – privalumus vardijo M.Balčiūnas.

LKF prašymą didinti krepšinio čempionato dalyvių skaičių nulėmė ir tai, kad į jį nepateko artimiausios kaimynės, kurių aistruoliai nepirks bilietų ir jų bus parduota mažiau.  

Viešbučių ieškos federacija

Padidėjus Panevėžyje žaisiančių komandų, jas LKF ketina apgyvendinti kituose miesto viešbučiuose. Vietoje 120 čempionato dalyvių miesto viešbučiuose apsistotų apie 180.

„Prieš prašydami padidinti komandų skaičių dar kartą atlikome operatyvią viešbučių analizę ir pamatėme, kad sunkumų neiškils. Panevėžyje turėjusius gyventi „FIBA Europe“ svečius perkėlę į kitus miesto viešbučius, komandas sutalpinsime be vargo. Keturias komandas, kaip ir planavome, apgyvendinsime viešbutyje „Romantic“, o likusios dvi apsistos „Smėlynės“ arba „Šermuto“ viešbučiuose“, – vienam portalui tvirtino M.Balčiūnas.

LKF generalinis sekretorius teigė gavęs „FIBA Europe“ pritarimą, jog komandos galėtų būti apgyvendintos ir trijų žvaigždučių viešbučiuose.

„Gerbėjai galės apsigyventi likusiuose miesto viešbučiuose bei aplink Panevėžį įsikūrusiose kaimo turizmo sodybose. Vykti į varžybas galima ir iš Vilniaus – atstumas tikrai nėra gąsdinantis“, – tikino krepšinio federacijos sekretorius.

Po praėjusiais metais Lenkijoje vykusio čempionato FIBA grasino, jog miestams, neturintiems aukščiausios klasės viešbučio, nedarys nuolaidų ir varžybų juose nebus.

„Pabandėme padėlioti su LKF mums palankias sąlygas – kad Panevėžyje žaistų Lietuvos rinktinė, kad būtų „Cido“ arenos užimtumas. Mes tai išsikovojome. Federacija pati spręs apgyvendinimo problemas, kaip ji tai sutvarkys, yra ne mūsų reikalas. Visos varžybos vyks, o dabar federacijos reikalas susitarti su FIBA, kad dvi komandos gyventų kažkuriame kitame viešbutyje“, – komentavo V.Urbonas.

Oficialaus paties M.Balčiūno patvirtinimo ir komentarų, kodėl staiga pasikeitė FIBA reikalavimai, dienraščiui nepavyko gauti. LKF generalinis sekretorius kartu su visa LKF vadovybe šiuo metu stebi pasaulio krepšinio čempionatą Turkijoje. Telefonu atsiliepusi LKF atstovė teigė, kad federacijos vadovai į Lietuvą turėtų grįžti jau ateinantį pirmadienį.

Reikalavimai pasikeitė

Po LKF paskelbtų naujienų abejotinai atrodo „Romantic“ viešbučio skubintas atlikti remontas, tarp miesto politikų kilusi panika, jog Panevėžio viešbutis neatitiks FIBA reikalavimų ir mieste negalės vykti Europos čempionato grupės varžybos, taip pat pasirodė esanti be pagrindo.

Būtent FIBA reikalavimai buvo įvardijami pagrindine „Romantic“ viešbučio rekonstrukcijos priežastimi. Laikantis jų čempionate dalyvaujančios komandos turėjo apsistoti viename, ne žemesnio kaip keturių žvaigždučių lygio viešbutyje.

Dėl šios priežasties Panevėžys metų pradžioje virė tarsi sukiršintas bičių avilys. Susizgribus, kad mieste nėra nė vieno viešbučio, atitinkančio reikalavimus, imtasi ieškoti įvairių variantų, kaip situaciją pakeisti. Pradėta svarstyti „Romantic“ viešbučio išplėtimo iki 120 vietų idėja.

Miesto politikai svarstė, jog viešbučio rekonstrukcijai reikalingus 2,5 milijono litų galėtų investuoti Panevėžio savivaldybė kartu su LKF, tačiau šią mintį Savivaldybės teisininkai atmetė.

Padėti viešbučiui ir surasti investuotoją įsipareigojo LKF, o Ūkio ministerija liepą patvirtino skirsianti beveik 1,35 mln. litų ES paramos „Romantic“ viešbučio plėtrai. Šį rudenį prasideda viešbučio rekonstrukcijos darbai.

Abejoja nauda

Anksčiau viešbučio „Romantic“ savininkė Dalia Kuklierienė žiniasklaidai noriai pasakojo, kad viešbučio rekonstrukcija yra naudinga Panevėžiu ir jo verslui, o ne asmeniškai jai pačiai. Tačiau šį kartą žurnalistui dar nepabaigus klausimo, ar pasikeitus FIBA reikalavimams ir situacijai, viešbučio rekonstrukcija neprarado aktualumo, pastebimai įširdo.

„Nežinau, kaip formuluojate klausimus, atrodo, kad piktdžiugiškai. Atrodo, kad jums smagiau paliktų nuo to. Nesąmones galvojate. Manau, kad šešios komandos tilps, nes mūsų kambarių bus daugiau nei reikia. Niekas tiksliai nežino, kiek bus dalyvių“, – kalbėjo D.Kuklierienė.

Verslininkė teigė, jog jai nebuvo netikėta čempionate padidinti komandų skaičių.

Europos čempionato dalyvių padaugėjimas kol kas neatrodo viliojamai M.Balčiūno įvardintiems Panevėžio viešbučiams. Už miesto, šalia „Via Balticos“ magistralės esančio trijų žvaigždučių „Šermuto“ viešbučio direktorius Vidmantas Staliauskas abejoja galimybe priimti naujas rinktines.

„Jokios žinios iš Krepšinio federacijos dar nesame gavę, tik žinome, kad mieste bus daugiau komandų. Nežinome, ar būtume pasirengę jas priimti, nes yra daug klausimų. Vienas dalykas priimti sirgalius, o kitas – sportininkus. Jų reikalavimai visai kiti, kad ir lovos – jos nepritaikytos aukštaūgiams. Be to, neaišku, kokia bus ekonominė situacija ir kaip iki tol gyvensime“, – kalbėjo V.Staliauskas.

Viešbučio vadovas stebėjosi, kad FIBA reikalavimai viešbučiams staiga sušvelnėjo ir pasikeitė.

„Įdomiai atrodo: pradžioje buvo nuspręsta vienaip, o vėliau kitaip. Kažkokie žaidimai vyksta. Man atrodo, su Panevėžio viešbučiais bus didelė problema, nes vietų tragiškai trūksta. Per čempionatą bus labai trumpalaikis, bet labai didelis žmonių antplūdis. Visų miestas nesugebės priimti. Vargu ar Panevėžio viešbučiai priims visus oficialius asmenis, o kur kiti dėsis, neįsivaizduoju. Sirgaliai turės apsistoti kituose miestuose, kaimo turizmo sodybose“, – prognozavo V.Staliauskas.


Šiame straipsnyje: Krepšinio čempionatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių