J. Plaza prieš kelionę į Madridą: „Real“ irgi turi silpnų vietų

Kauno „Žalgirio” pergalių kalvis Joanas Plaza grįžta į miestą, kuriame iškovojo didžiausias savo karjeros pergales. Penktadienį vyksiančiame Eurolygos „Top 16“ etapo trečiojo turo mače Lietuvos čempionai Ispanijos sostinėje egzaminuos šios šalies krepšinio milžiną – Madrido „Real“.

Sentimentų antplūdis

Būtent su Madrido klubu 49-erių metų J.Plazą sieja maloniausi ir sentimentaliausi karjeros prisiminimai. 2007-aisiais jis atvedė Madrido komandą prie triumfo antrajame pagal prestižą Europos ULEB taurės turnyre, padėjo jai tapti ACB lygos čempione bei buvo išrinktas Ispanijos metų treneriu.

Įsitvirtinti ir užkariauti Madrido krepšinio aistruolių simpatijas J.Plazai nesutrukdė net faktas, jog jis gimęs pagrindinio priešo teritorijoje – Katalonijos sostinėje Barselonoje. 2005-aisiais talkinti legendiniam serbui Božidarui Maljkovičius pakviestas J.Plaza netrukus pats tapo „Real“ generolu, o iš posto buvo išverstas tik po ketverių metų, kai Madrido klubo vadovai užsigeidė genialiojo „profesoriaus“ Ettore Messinos.

„Mums teks kautis su labai rimtu priešininku. Mano nuomone, šiais metais „Real“ komanda yra vienas realiausių pretendentų patekti į finalo ketvertą ir galbūt net laimėti Eurolygą“, – prieš išvyką teigė J.Plaza.

Dabartinėje „Real“ ekipoje likę tik du buvę J.Plazos auklėtiniai. Tai klubo simbolis Felipe Reyesas ir Sergio Llullas. Madridas sentimentus kelia ne tik „Žalgirio“ treneriui. 2009-2010 metais „Real“ marškinėlius vilkėjo Rimantas Kaukėnas bei su komanda nekeliausiantis Darjušas Lavrinovičius. Gerai žalgiriečiams pažįstamų veidų bus ir varžovų ekipoje – Martynas Pocius ir Mirza Begičius prieš persikeldami į Pirėnus gynė Kauno ekipos garbę.

„Bus tikrai sunku. Dėl nugaros skausmų į Madridą negali vykti D.Lavrinovičius, Pauliui Jankūnui vis dar skauda petį, o Kšištofas Lavrinovičius jaučia kelio skausmus. Tačiau dabar ne laikas ieškoti pasiteisinimų. Vykstame į Ispaniją tam, jog kovotume iki pačios mačo pabaigos ir galbūt net laimėtume dvikovą. Mūsų tikslas – parodyti, jog esame verti būti „Top 16“ etape“, – tikino strategas.

Tikisi nutraukti prakeiksmą

„Žalgiris“ Eurolygos „Top 16“ etape išvykose yra pralaimėjęs net 21 susitikimą iš eilės, tačiau kauniečiai įsitikinę, kad šį prakeiksmą galima nutraukti penktadienį. Lietuvos čempionai yra pasiryžę užsimerkti ir prieš faktą, jog „Real“ savoje tvirtovėje šiemet praktiškai nenugalimas. Karališkasis klubas Eurolygoje laimėjo visus penkis namuose žaistus susitikimus.

Užtikrintai laimėję reguliaraus sezono A grupės varžybas, savo sėkmingą pasirodymą Pablo Laso auklėtiniai pratęsė ir žaisdami tarp šešiolikos stipriausiųjų. Tiesa, „Top 16“ startas madridiečiams buvo žymiai lengvesnis nei „Žalgiriui“. Iš pradžių svečiuose „Real“ nugalėjo Berlyno „Albą“ (63:77), o po savaitės vėl keliavo į Vokietiją ir nukovė Bambergo „Brose Baskets“ (82:77).

Puikiai karališkajam klubui sekasi ir Ispanijos čempionate. Ten per 16 dvikovų „Real“ suklupo vos kartą ir tvirtai pirmauja turnyro lentelėje.

„Real“ šį sezoną žaidžia greitą ir įvairiapusišką krepšinį. Varžovai turi daug krepšininkų, kurie gali užbaigti atakas. Tai jie šiemet ne kartą įrodė tiek Eurolygoje, tiek Ispanijos čempionate. Tačiau savo mentaliteto mes nekeisime. Turime būti solidūs gynyboje, nes jie mėgsta greitas atakas, nemažai atakų užbaigia vos per 4-5 sekundes. „Real“ turi daug lygiaverčių krepšininkų. Net neabejoju, kad dauguma jų komandos atsarginių žaidėjų kitose Eurolygos komandos būtų lyderiai. Tai stiprus varžovas, tačiau nesiruošiame kapituliuoti. „Real“ taip pat turi silpnų vietų. Jie pralaimėjo „Barcelona Regal“ ekipai, taip pat tris kartus suklupo pirmajame Eurolygos etape. Tai parodo, kad varžovas nėra nenugalimas, tačiau norint su juo pakovoti privalome atiduoti visus 100 proc. savo jėgų“, – teigė J.Plaza.

„Atvirai sakant, jei būtume suklupę praėjusią savaitę ir „Top16“ pradėję dviem pralaimėjimais, mums prieš dvikovą su „Real“ būtų nežmoniškai sunku. Gaila, jog neatsilaikėme prieš Atėnų „Panathinaikos“, nors galėjome išplėšti pergalę, tačiau, kaip treneris J.Plaza sako, reikia tikėti tuo, ką mes darome“, – praėjusią savaitę iškovotos pergalės prieš Malagos „Unicają“ svarbą pabrėžė rezultatyviausias „Žalgirio“ žaidėjas Eurolygoje Marko Popovičius.

Paskutinė akistata – prieš 5 metus

Nuo 1999-ųjų, kai „Žalgiris“ pradėjo dalyvauti prestižiškiausiame žemyno krepšinio turnyre, šios ekipos buvo susitikę tik keturis kartus. Madrido ir Kauno komandų keliai susikirto jau antrajame žalgiriečių sezone Eurolygoje – 1999-2000 metais. Tuomet kauniečiai svečiuose šventė pergalę 60:70, tačiau namuose po atkaklios kovos nusileido savo varžovams 65:67.

2008-aisiais „Real“ ir „Žalgiris“ kovojo „Top 16“ etape ir abukart stipresnis buvo karališkasis klubas. „Real“ namuose šventė pergalę 88:85, o Kauno sporto halėje laimėjo 83:69.

Šešis kartus šie legendiniai klubai tarpusavyje kovojo dar tuo metu, kai Lietuva priklausė Sovietų Sąjungai. Tuomet žalgiriečiai buvo sunkiai įveikiami savo varžovams ir laimėjo 4 dvikovas bei suklupo 2 kartus.


Šiame straipsnyje: Joanas PlazaŽalgiriskrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kauno dienai

Kauno dienai portretas
Lietuva ne priklause Sovietu sajungai, bet buvi okupuota. Negi to nezinote?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių