J. Plaza prieš dvikovą su turkais: mums labai svarbi sirgalių parama

Tiek Kauno „Žalgiris“, tiek Stambulo „Anadolu Efes“ jau pasiekė pagrindinį savo tikslą ir užsitikrino vietą Eurolygos „Top 16“ etape, tačiau šeimininkams rytojaus mačas bus neeilinis. Lietuvos čempionai kupini ryžto iškovoti pergalę bei užsitikrinti pirmąją vietą C grupėje.

Turkai atvyksta pergalės

Turkijos ekipa, savo ruožtu, taip pat turi dėl ko kovoti. Stambulo komanda praėjusią savaitę skaudžiai 76:91 nusileido Vitorijos „Caja Laboral“ krepšininkams ir „Anadolu Efes“ vyriausiasis treneris Oktay‘us Mahmuti kupinas ryžto prieš lemiamas kovas sugrąžinti savo auklėtinius į pergalių kelią.

„Nors abi ekipos jau turi garantuotas vietas šešioliktuke, šis mačas bus svarbus dėl sportinių principų. Neabejoju, kad tiek mes, tiek „Žalgiris“ kovos tik dėl pergalės“, – kovingumo nestokojo O.Mahmuti.

„Esame „Top 16“ etape, tačiau tuo mūsų ambicijos neapsiribos. Mūsų tikslas dar prieš sezono pradžią buvo finalo ketvertas. Turime prieš kitą etapą būti kuo geresnės sportinės ir psichologinės formos, tad šis mačas mums bus svarbus“, – lengvo gyvenimo žalgiriečiams nežadėjo Keremas Gonlumas.

Po 14 metų pertraukos

Jei kauniečiams pavyktų iškovoti pergalę, „Žalgiris“ su „Anadolu Efes“ dar du kartus susitiktų ir „Top 16“ varžybose, kadangi abi komandos patektų į tą pačią grupę.

Jei „Žalgiris“ laimės aštuntąjį kartą arba sulauks Pirėjo „Olympicos“ ekipos pralaimėjimo savo aikštelėje prieš Milano „EA7 Emporio Armani“, tai bus tik antras kartas klubo istorijoje, kai jis laimėtų Eurolygos reguliaraus sezono grupę. Pirmą sykį taip nutiko legendiniame 1998–1999 metų sezone, kuris pasibaigė vieninteliu auksiniu triumfu.

Iki šiol kauniečiai laimėjo ir visus tris tarpusavio mačus prieš „Anadolu Efes“. Pirmą kartą šių ekipų keliai susitiko tame pačiame debiutiniame 1998-1999 metų sezone ir tuomet „Žalgiris“ savoje aikštėje laimėjo 69:68, o svečiuose pranoko varžovus 84:70. Trečią kartą burtai kauniečius ir turkus suvedė šiemet ir Stambulo ekipa vėl buvo priversta kapituliuoti 64:77.

Pražudė snaiperis

Pirmojo rato rungtynėse „Anadolu Efes“ ekipos duobkasiu tapo Marko Popovičius, į buvusios savo komandos krepšį pasiuntęs net 7 tolimas bombas ir iš viso surinkęs 21 tašką.

Kroatas šį sezoną Eurolygoje pelnė jau 22 tritaškius ir pagal šį rodiklį yra antras visame turnyre, nusileisdamas tik dviem tolimais metimais daugiau pataikiusiam Šalono „Elan Chalon-Sur-Saone“ snaiperiui Brionui Rushui.

„Žalgiris“ šį sezoną yra pirmas Eurolygoje pagal puolime atkovotus kamuolius (vid. 12,8) bei taiklumą „iš žaidimo“ (51,5 proc.), antras – pagal įmestas baudas (vid. 16,8), trečias – pagal pelnomus taškus (vid. 81,4) ir baudų taiklumą (79,5 proc.). Kauniečiai savo oponentams Eurolygoje leidžia atkovoti mažiausiai kamuolių gynyboje (vid. 18,4) ir iš viso (vid. 27,6). Turkijos ekipa visame turnyre pirmauja pagal perimamus kamuolius (vid. 8,9).

Turkijos pirmenybėse su 7 pergalėmis ir 2 nesėkmėmis „Anadolu Efes“ žengia trečia, nusileisdama tik kitom dviem Stambulo ekipoms „Fenerbahce Ulker“ ir „Galatasaray“. Savaitgalį žalgiriečių varžovai netiktai 58:86 svečiuose nusileido Ankaros „TED Kolejliler“ ekipai.

„Laukia sunkios varžybos, kurias norėtųsi laimėti ir užimti pirmą vietą grupėje. Žinoma, nebus lengva, tačiau stengsimės. Reikia demonstruoti komandinį žaidimą, uždengti Turkijos komandos lyderius ir viskas bus mūsų rankose. Nors turime kelialapį į „Top 16“, tačiau tikrai nesinori pralaimėti. Nereikia skirstyti rungtynių į svarbias ir nesvarbias. Reikia laimėti visus susitikimus. Norime padaryti žiūrovams šventę, tuo labiau, kad prieš tokią komandą kaip „Anadolu Efes“ ne visada gali laimėti. Varžovai savaitgalį pralaimėjo Turkijos čempionato rungtynes, tad motyvacijos jiems tikrai netruks “, – šiandien prieš treniruotę kalbėjo „Žalgirio“ aukštaūgis Kšištofas Lavrinovičius.

Treneriui svarbus kiekvienas mačas

Reiklusis „Žalgirio“ vyriausiasis treneris Joanas Plaza dar kartą pabrėžė, kad jo auklėtiniams motyvacijos kovojant dėl pirmosios vietos grupėje tikrai netrūksta. Nors rytojaus mače „Žalgiriui“ vėl teks kautis be vieno savo lyderių Darjušo Lavrinovičiaus, Ispanijos specialistas galvoja tik apie pergalę.

– „Žalgiris“ jau yra užsitikrinęs vietą „Top 16“ etape. Ką komandai reikštų pirma vieta grupėje? – paklausėme stratego.

– Visada sakau, jog siekiame to, ko tikrai nusipelnėme. Manau, jog komanda, kuri pirmauja grupėje nuo pat pirmų rungtynių, nusipelno šią poziciją išlaikyti ir pasibaigus reguliariajam sezonui. Dėl šios priežasties mums tai bus labai svarbios rungtynės. Stengsimės žaisti taip, lyg šis mačas būtų paskutinis kovojant visiems kartu. Žaidžiame ne tik dėl rezultato, tačiau ir dėl malonumo. „Anadolu Efes“ ekipai šis mačas nebus esminis, nes jie neturi galimybių pakilti iš trečiosios vietos, tačiau mums – tai galimybė dar kartą įrodyti visiems, jog galime Eurolygoje kautis su bet kuriuo varžovu. Smagu, kad vyrai šiam mačui ruošiasi labai noriai.

– Ar iškovojus pirmąją vietą grupėje įgautumėte dar daugiau motyvacijos?

– Niekas negali pasakyti, ar geriau grupėje užimti pirmąją vietą, ar likti antriems. Tačiau svarbu išlaikyti tinkamą nusiteikimą ir nedrumsti kovingų minčių. Galbūt turėsime stiprius varžovus „Top 16“ etape, niekas nuo to neapdraustas, tačiau mūsų mentalitetas turi išlikti tos pats – privalome būti ambicingi. Pralaimėjome vos du mačus, vieną iš jų – prieš Eurolygos čempionų titulą ginančią komandą. Turime ir toliau eiti šiuo keliu – kovoti ir stengtis. Privalome būti budrūs nuo pat pirmųjų minučių, nes varžovai neturės ką prarasti. Prarasti kažką galime tik mes, tad labai svarbus gerbėjų palaikymas. Sirgaliai gali mus tempti į priekį net sunkiausiai dvikovos momentais.

– Ar pasikeitė „Anadolu Efes“ nuo pirmojo rato dvikovos?

– Stipriai nepasikeitė. Tai ekipa, iš kurios visi tikisi, kad jie dar demonstruos geresnius rezultatus. Šiame Eurolygos etape jie buvo nubausti pralaimėję daug „lengvų“ rungtynių. Taip pat jie savaitgalį suklupo Ankaroje. Toks varžovas yra labai pavojingas. „Anadolu Efes“ turi daug talentingų žaidėjų, bet kuomet pralaimi mačus, kuriose tikėjaisi pergales, kitose rungtynėse nori įrodyti savo fanams, savininkams, šeimų nariams, jog esi geresnis. Jie turi taikliai atakuojančius žaidėjus, yra viena brangiausių komandų Europoje. Tačiau mes stengsimės valdyti įvykius aikštėje savo stiliumi, mentalitetu ir siela.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
Tai kas po velniu atsitiko Darjusui ??? gavo triperi ? ar sankeri? kodel niekas iki siolei nieko konkreciai nepasako?

Auriux

Auriux portretas
eisiu ryt i arena ir isiliesiu i 15 tukstanciu zaliai baltu armija.

Ispanas

Ispanas portretas
Soksim, regsim ir linguosim.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių