J. Plaza: mums nerūpi, ar varžovai stipresni, važiuojame nugalėti

Ugnį ir vandenį šiemet jau spėjusio pereiti Kauno „Žalgirio“ penktadienį laukia dar vienas išbandymas. Sausakimšuose „Abdi Ipecki“ sporto rūmuose Joano Plazos vaikinai susigrums su į pirmąją poziciją C grupėje taip pat nusitaikiusiais Stambulo „Anadolu Efes“ krepšininkais.

Ginklas – tolimos „bombos“

Paskutinį kartą žalgiriečius keliai su „Anadolu Efes“ krepšininkais buvo susikirtę 1998-1999 metų sezone. Tuomet Eurolygoje debiutavęs „Žalgiris“ savoje aikštėje laimėjo 69:68, o svečiuose pranoko savo varžovus 84:70.

1976 metais įkurtas klubas iki 2011-ųjų vadinosi vienos didžiausių Turkijos alaus gamintojo „Efes Pilsen“ vardu. Vis dėlto Turkijoje įsigaliojęs tabako ir alkoholio reklamos reguliavimo įstatymas draudžia sporto organizacijoms reklamuoti šios kategorijos prekes, tad klubo pavadinimas oficialiai buvo pakeistas. „Anadolu Efes“ – tai jaunimo ugdymo programa, kurios garsiausi talentai yra šiuo metu NBA rungtyniaujantis Hidayetas Turkoglu bei Eurolygos visų laikų geriausias kovotojas dėl atšokusių kamuolių Mirsadas Turkcanas.

Praėjusią savaitę Milano „EA7 Emporio Armani“ tritaškių krušą atlaikiusių Joano Plazos vaikinų Stambule laukia ne ką lengvesnis uždavinys. Turkijos klubas kol kas tolimus metimus meta net 51 proc. taiklumu ir pirmauja tarp visų Eurolygos dalyvių.

„Anadolu Efes“ ekipą į priekį šiemet veda amerikietis Jordanas Farmaras. Los Andželo „Lakers“ ir Naujojo Džersio „Nets“ ekipų marškinėlius praeityje vilkėjęs 25-erių metų gynėjas šiemet pelno po 24,8 taško ir rezultatyviausių žaidėjų sąraše užima pirmąją vietą. 188 cm ūgio krepšininkas kol kas fantastiškai atakuoja iš toli – Eurolygoje pataikė 10 metimų iš 13 ir su 76,9 proc. taiklumu yra nepralenkiamas visame žemyne.

Per ketverias iki šiol vykusias rungtynes „Anadolu Efes“ suklupo vos sykį. Turkai pralaimėjo pirmąsias sezono rungtynes Milane „EA7 Emporio Armani“ (75:80) ekipai, o vėliau nušlavė nuo savo kelio Pirėjo „Olympiacos“ (98:72), Zagrebo „Cedevitą“ (85:66) bei Vitorijos „Caja Laboral“ (76:64).

Žalgiriečių sentimentai

Dviem Kauno komandos legionieriams kelionė į abipus Bosforo sąsiaurio įsikūrusį didžiausią Turkijos miestą kels ypatingus sentimentus. Marko Popovičius ir Oliveris Lafayette‘as yra praeityje vilkėję „Anadolu Efes“ ekipos marškinėlius.

Kroatas Turkijoje žaidė 2005-2006 metais ir padėjo ekipai laimėti Turkijos taurę. Varžovų komandoje nuo to laiko dar likęs vyriausiasis treneris Oktay‘us Mahmuti bei aukštaūgiai Ermalas Kuqo ir Keremas Gonlumas. O.Lafayette‘as į Stambulą atvyko praėjusio sezono antroje pusėje ir padėjo komandai „Top 16“ varžybose.

„Tikiuosi, kad vykdysime trenerio nurodymus, kietai ginsimės bei vėl sugebėsime sužaisti geras rungtynes ir laimėsime. Turkijoje bus labai sunku, kadangi varžovus karštai palaikys vietos aistruoliai. „Anadolu Efes“ turi puikią komandą, labai greitai pereina iš vienos aikštės pusės į kitą, gali pasigirti subalansuota sudėtimi. Privalome sustabdyti jų greitą puolimą ir snaiperius“, – prieš išvykdamas į Turkiją kalbėjo O.Lafayette‘as.

Planus griovė traumos

„Žalgiriui“ diriguojančiam J.Plazai didžiausią nerimą kėlė auklėtinių traumos. Šiandien vykusioje treniruotėje nesportavo nugaros skausmus pajutęs Darjušas Lavrinovičius, o jo broliui Kšištofui suskaudo koją.

„Šią savaitę negalėjome normaliai treniruotis, nes tai vienas, tai kitas žaidėjas iškrisdavo iš rikiuotės. Turime daug sergančių krepšininkų, bet niekada dėl to nesiskųsime. Žinome, jog mūsų laukia penkerios rungtynės išvykoje, tad bus labai sunku ir toliau išlikti nenugalimiems. Noriu, kad mes, net ir turėdami problemų, nuvažiuotume ir laimėtume. Taip parodytume, kad net ir be kai kurių žaidėjų galime kovoti. Jei kovosime iki paskutinės minutės, aš būsiu patenkintas“, – atviravo ispanas.

– Kurie žaidėjai negaluoja? – paklausėme specialisto.

– Broliai Lavrinovičiai yra traumuoti. M.Popovičiui suskaudo skrandį, o Tremmelas Dardenas antradienio vakarą taip pat buvo priverstas apsilankyti pas gydytojus. Esame sunkioje padėtyje, tačiau turime demonstruoti kovingumą. Esame lyderiai Eurolygoje, VTB Vieningoje lygoje bei LKL čempionate, tačiau jei problemos nesiliaus, tokį lygį išlaikyti bus labai sunku.

– „Anadolu Efes“  yra suklupę vos kartą ir kas kartą vis gerina savo žaidimą...

– Taip, „Anadolu Efes“ viena iš komandų, kuri vasarą išleido daug pinigų, kad sustiprintų savo gretas. Mes žinome, kad bus labai sunku juos nugalėti. Jie laimėjo  ir prieš Vitorijos „Caja Laboral“. Pagrindinis mūsų ginklas – komandinė dvasia. Nesvarbu, prieš ką rungtyniausime. Varžovai turi ilgą atsarginių žaidėjų suolelį, gerus žaidėjus, iš kurių tris man yra tekę treniruoti, tačiau mums tai nerūpi. Reikia tikėti, kad turime pakankamai privalumų, dirbame kruopščiai, kad galėtume kovoti su bet kuria komanda. Manau, jog tą dieną, kai paliksiu šį klubą, galėsiu pasakyti, jog visi krepšininkai didžiuojasi savo žaidimu ir tiki galintys kovoti su bet kuria komanda. Tikiuosi nebebus taip, kaip praeityje, kai žaidėjai važiavo į rungtynes, žinodami, jog pralaimės. Tai ne mano treniruojamų komandų bruožas. Važiuosime kovoti ir mums nerūpi, ar jų komanda turtingesnė, ar geresnė už mus.

–  O.Lafayette‘as praėjusį sezoną žaidė „Anadolu Efes“ komandoje. Gal aptarėte varžovų žaidimą su juo?

– Visuomet egzistuoja Merfio dėsnis. Kai žaidi prieš žaidėją, kuris žaidė tavo komandoje praeityje, jis tave dažnai pražudo ir pelno per 20 taškų. Bet jei atsitinka atvirkštinė situacija, tas žaidėjas sužaidžia prasčiausias rungtynes savo karjeroje. Tiesiog noriu, kad mano žaidėjai dirbtų kaip iki šiol ir atiduotų visas jėgas. Tikiuosi, sužaisime tokios paties lygio rungtynes, kaip iki šiol. Anksčiau jau esu minėjęs, kad jei išnaudosime 100 proc. savo potencialo, galime laimėti prieš bet kurią komandą pasaulyje. Tačiau jei žaisime tik 70 procentų, galime pralaimėti prieš bet kurį klubą. „Anadolu Efes“ yra labai gera komanda, turinti puikų trenerį, tačiau dabar turime galvoti tik apie save pačius.


Šiame straipsnyje: Joanas PlazaŽalgiriskrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių