Nevalgykite papelijusios duonos

Žinokite, net mažas pelėsis pažeidžia visą duonos kepalą.

Specialistai teigia – jeigu pastebėjote pirmąsias pelėsio užuominas ant duonos, neužtenka pelėsio nupjauti ir tikėtis, kad likusi duona yra nepažeista.

Dažnai pašalinus pelėsį likusi dalis atrodo sveika ir tinkama vartoti, tačiau patartina tokią duoną išmesti, nes pelėsis veikiausiai jau būna išplitęs visame kepale.

Norint išvengti tolimesnio pelėsio formavimosi, rekomenduoja kruopščiai išvalyti duonos laikymo vietą. Tam, pasak ekspertų, puikiai pasitarnauja acto tirpalas.

Žinoma tai, kad šiltos žiemos drėgmė ir šildomos patalpos sukuria palankesnes sąlygas pelėsiui veistis ir plisti.

Maisto produktuose susiformuojantis pelėsis paverčia juos netinkamus vartoti, dėl to maistą turime išmesti.

Kovą prieš pelėsį pradėkite parduotuvėje, dar stovėdami prie duonos lentynos.

Apsvarstykite, ar verta pirkti didelį kepalą, kurį su namiškiais nespėsite suvalgyti iki galiojimo laiko pabaigos. Kaip ir kitus greitai gendančius produktus, duonos gaminius pirkite atsižvelgdami į suvartojimo poreikius, kad spėtumėte suvartoti per kelias dienas. Pasirinkus mažesnes duonos pakuotes, tikėtina, ji bus suvartota laiku ir nespės supelyti.

Daug žmonių duoną laiko šaldytuve, manydami, kad tai padės užkirsti kelią duonos pelijimui. Šis būdas gali padėti, tačiau geriau duoną laikyti duoninėje, kambario temperatūroje.

Šaldytuve duona (ypač kvietinė) praranda savo skonio ir kvapo savybes. Todėl geriau ją laikyti tiesiog ten, kur nėra tiesioginių saulės spindulių ir didelės šilumos – duoninėje arba uždaroje spintelėje.

Atsarginis variantas

Kai namie nėra duonos ir kitų maisto produktų, o valgyti norisi, paieškokite, gal rasite avokadą. Jis – maistingiausias vaisius planetoje. 100 g avokado turi 163 kalorijas. Palyginti, 100 g obuolys turi ne daugiau kaip 50 kcal, o 100 g bananas – 90 kcal.


Šiame straipsnyje: kokteilis

NAUJAUSI KOMENTARAI

patarimas

patarimas portretas
Nupirkta pjaustyta duona idekite I saldymo kamera .Is vakaro isimkite tiek riekeliu ,kiek reikes sekanciai dienai,naudokite svaru celofanini maiseli.Saldyta duona nepelija.

AK

AK portretas
Duona, ypatingai šviesioji, greita pagauti pelėsį ant paviršiaus, bet giliau jis išsivystys tik dar po savaitės-antros. Tad, šviesios duonos užkrėstus kraštus bent po centimetrą-pusę reikia nupjauti, ir iš abiejų pusių paskrudinti ant keptuvės. Perkaitinimas atmeta pelėsio plitimo galimybę ir padžiovina duoną - irgi nepalanku pelėsiui. Susidėję į kitą, švarų maišelį dar galėsite palaikyti ir savaitę, ir dvi. Taip pat galite perkaitinti duonos riekes profilaktiškai, kai žinote jog vertėtų, nelaukdami kol aiškiai įsimes.

Anonimas

Anonimas portretas
Siaip razinos dar kaloringesnes!
VISI KOMENTARAI 3
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Paragaukite „kepto oro“
    Paragaukite „kepto oro“

    Italų virėjas Nicola Dinato iš nedidelio Kastelfranko Veneto miestelio klientams siūlo "kepto oro". Jis iš manioko šakniagumbių krakmolo (tapijokos) pagamina kamuoliukus, kuriuos išdžiovina, o vėliau apkepa aliejuje...

  • Rusai aplenkė – pagerbė Ё
    Rusai aplenkė – pagerbė Ё

    "Kokteilis" neseniai rašė apie kauniečius, užsimojusius mieste pastatyti paminklą ne kokiai nors iškiliai valstybės asmenybei, o tiesiog paprastai raidei Ė. Lietuvos kalbininkai dievagojasi, kad toji balsė nėra paprasta, kaip m...

    1
  • Šerkite paršą ciklais
    Šerkite paršą ciklais

    Didelio skaitytojų dėmesio sulaukė "Kokteilio" tema-klausimas "Ar jums lašiniai – skanėstas?", kur teigiama, kad, valgant saikingai, lašiniai, kuriuose gausu vitaminų ir naudingų medžiagų, yra naudingi organizmui...

    5
  • Net ausys linko veltui valgant
    Net ausys linko veltui valgant

    Galima, pasirodo, prieiti liepto galą ne tik atliekant blogus darbus, bet ir valgant. "Serijinis ėdikas galės susipažinti su kalėjimo meniu", – ironizuoja Suomijos žiniasklaidininkai straipsnio, kuriame aprašo savo šalies g...

    2
  • Ar jums lašiniai – skanėstas?
    Ar jums lašiniai – skanėstas?

    Artėja laikas, kai klaipėdiečiai dažniau nei bet kada metuose dairysis į lašinius. "Kokteiliui" pavyko sužinoti, kad nuo lapkričio iki vasario mėnesio šio mėsos produkto suvartojimas būna kone dvigubai didesnis nei, pavyzdži...

    5
  • Egzaminai – vis keblesni
    Egzaminai – vis keblesni

    "Kokteilio" gerbėjas Svenas, gyvenantis anapus Baltijos, papasakojo, kad jo tautiečiai – švedai vis sunkiau išlaiko egzaminą vairuotojo pažymėjimui gauti. Su teorinėmis ir praktinėmis užduotimis nesusitvarko daugiau nei p...

    4
  • Kaune – dar viena skulptūra
    Kaune – dar viena skulptūra

    Neseniai Kaunas nušluostė nosį Vilniui per gana trumpą laiką pastatęs Vyčio skulptūrą "Laisvės karys", o šiomis dienomis kauniečiai užsimojo mieste pastatyti dar vieną paminklą. Ir ne kokiai nors iškiliai valstybės ...

  • Lūžo vėliava, krito vadas
    Lūžo vėliava, krito vadas

    Jau greitai bus dešimt dienų, kaip kone miesto centre, prie Senojo turgaus stotelės, žmones šiurpina nulūžusi vėliava, kuri simbolizuoja, kad 2018-aisiais Klaipėda yra Europos sporto "bamba", kitaip – sostinė. Metalas nea...

  • Nesibaiminkite kerpių
    Nesibaiminkite kerpių

    Sodininkai, kurie nerimaujate dėl apkerpėjusių medžių, būkite ramūs. Gausybė kerpių sode rodo, kad apylinkių oras – labai švarus. Kerpės – įdomūs organizmai, nes jų gyvenimas skaičiuojamas šimtais ir net tūkstančiais...

  • Gandras vis stebina žmones
    Gandras vis stebina žmones

    Kintų miestelio gyventojai nebekreipia dėmesio, o į šią Šilutės rajono vietovę užsukantys svečiai vis dar kraipo galvas ir fotografuoja gandrą. Praniumi pakrikštytas mūsų nacionalinis paukštis nesvajoja apie šiltus...

Daugiau straipsnių