Žemės dienai – linksmas šurmulys Botanikos sode

Penktadienį Klaipėdos universiteto Botanikos sodą po žiemos miego žadino vaikų ir jaunimo šurmulys.

Klaipėdos universiteto Humanitarinių, Gamtos ir matematikos mokslų fakultetų studentai, Tauralaukio, Verdenės, Vitės pagrindinių mokyklų mokiniai minėjo pasaulinę Žemės dieną ir astronominio pavasario pradžią.

Kovo 20 dieną minima ne tik pasaulinė Žemės diena, astronominis pavasaris. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis - dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio kampeliuose.

Pavasario lygiadienis - momentas pavasarį, kai Saulė, slinkdama ekliptika, atsiduria dangaus pusiaujo ir ekliptikos susikirtimo taškuose.

Apie kovo 20-21 d. visame Žemės rutulyje dienos ir nakties trukmė tampa vienoda. Nuo šios dienos šiauriniame pusrutulyje naktis - trumpesnė už dieną. Pietiniame pusrutulyje atvirkščiai - diena tampa trumpesnė už naktį.

Senovės lietuviai tikėjo, kad lygiadienio rytą išsimaudžius upėje, tekančioje iš rytų, visus metus būsi tyras ir sveikas.

Lygiadienio rytą saulė teka tiksliai rytuose.

Dar XIX a. pradžioje pavasario lygiadienio apeigas lietuviai atlikdavo pasirodžius jaunam Mėnuliui. Dar senesniais laikais jaunaties metu būdavo aukojamas ir valgomas gaidys, o pavasario lygiadienio vakarai laikyti šventvakariais.


Šiame straipsnyje: žemės diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių