Vaistinėse - klaipėdiečių antplūdis

Uostasmiečio vaistinėse - pirkėjų apgultis. Greitosios pagalbos medikai taip pat sulaukia daugiau iškvietimų.  

Farmaciniams tinklams priklausančiose vaistinėse, siūlančias didesnes nuolaidas, nutįsusios pirkėjų eilės. Populiariausia šių dienų prekė - priešvirusiniai vaistai, imunitetą stiprinančios priemonės ir medicininės kaukės. Iš receptinių preparatų pirmauja antibiotikai.     

Pastebima, kad pirkėjų daugėja ne tik dėl didėjančio sergančiųjų skaičiaus, bet ir noro apsirūpinti vaistų atsargomis. Būgštaujama, kad dėl dešimtyje miestų ir rajonų anksčiau paskelbtos gripo epidemijos, ši greičiau neatslinktų  ir į pajūrį.

"O jei vilniečiai ir kauniečiai išpirks visus vaistus, tai mums nieko nebeliks", - kartais pateikiamas ir toks argumentas.  

Bet farmacininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija ramina, kad priešvirusinių vaistų pakaks, o prireikus jomis bus apsirūpinta.      

Daugelis vaistininkų klientus aptarnauja, užsidėję medicinines kaukes. Taip norima apsaugoti save  ir pirkėjus. Kai kuriose vaistinėse kaukė ant darbuotojo veido tapo privalomu atributu - taip nurodžiusi įmonės valdžia.

 Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties  vyriausiojo gydytojo pavaduotoja Birutė Federavičiūtė sakė, jog per praėjusią parą sulaukta dvigubai daugiau skambučių nei įprastai. Gyventojai ne tik kviečiasi greitąją, bet ir konsultuojasi telefonu.

Greitosios stoties dispečerei darbo ypač padaugėja naktį. Pasak B.Federavičiūtės, kol kas su esama situacija susitvarkoma. Bet jei sergamumas virusinėmis infekcijomis toliau augs, situacija gali tapti sudėtinga. Mat dėl sunkmečio ir lėšų karpymo greitojoje sumažėjo visą parą budinčių brigadų.

Vietoj anksčiau buvusių 14 brigadų dabar į iškvietimus dieną važiuoja 9, o naktimis - 8.   

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, trečiadienį mieste užfiksuota 18 naujų gripo atvejų, ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) - 255. Pirmadienį ir antradienį gripu susirgo atitinkamai 14 ir 19 žmonių, ŪVKTI - 282 ir 216. 

Sergamumas šiomis ligomis auga, nes per praėjusią savaitę iš viso buvo užregistruota 16 gripo atvejų.

Mokyklose sergamumas kritinės ribos nepasiekė, tad dirba visos ugdymo įstaigos.  

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro atstovė Vilija Pečkauskienė ramina, kad sergamumas nėra didesnis nei praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Nors pripažįstama, kad šiemet dominuoja pandeminio gripo A(H1N1)v virusas.     

Klaipėdos rajone jau pasiektas gripo epidemijos lygis. Nuo penkatdienio pamokos nevyks trijose Gargždų mokyklose.    

Papildyta

Kas yra gripo A(H1N1)v virusas?

Gripo A(H1N1)v virusas - tai naujas gripo viruso potipis, sukeliantis žmonių susirgimus. Jo sudėtyje yra kiaulių, paukščių ir žmonių gripo viruso genų segmentų. Tokios genetinės sudėties gripo virusas niekada anksčiau nebuvo nustatytas.

Kokie gripo A(H1N1)v simptomai?

Pandeminio gripo A(H1N1)v simptomai panašūs į įprasto sezoninio gripo sukeliamus simptomus:

·   karščiavimas,
·   kvėpavimo takų infekcijos simptomai, pvz., kosulys ar sloga,
·   gerklės skausmas,
·   galimi kiti simptomai:

raumenų ir galvos skausmai,
šaltkrėtis,
nuovargis,vėmimas ar viduriavimas (šie simptomai nėra įprasti sergant sezoniniu gripu, tačiau pasireiškia daliai sergančiųjų pandeminiu gripu).

Retais atvejais sergant gripu gali išsivystyti sunkios komplikacijos, net jei nesergama jokiomis lėtinėmis ligomis.

Kaip užsikrečiama gripu A(H1N1)v?

Pandeminiu gripu A(H1N1)v užsikrečiama taip pat kaip ir sezoniniu gripu. Jis perduodamas žmogaus žmogui:

· oro lašeliniu keliu, kai sergantis žmogus kosti ar čiaudi;

· netiesiogiai per aplinkos daiktus ar per nešvarias rankas, kai palietus sergančiojo kvėpavimo takų išskyromis užterštus daiktus, rankomis liečiama burna ar nosis.

Koks yra inkubacinis periodas? Kaip ilgai sergantis žmogus gali užkrėsti kitus?


Pandeminio gripo A(H1N1)v inkubacinis periodas (laikotarpis nuo užsikrėtimo iki susirgimo) trunka nuo vienos iki septynių dienų.

Manoma, kad užkrečiamojo periodo trukmė atitinka sezoninio gripo užkrečiamojo periodo trukmę. Sergantis suaugęs žmogus gali užkrėsti kitus apie penkias dienas nuo susirgimo pradžios. Vaikams užkrečiamumo laikotarpis, manoma, trunka 7 dienas. Tačiau potencialiai pavojingu sergantysis laikomas tol, kol jam pasireiškia gripo simptomai.

Valstybinės visuomeninės sveikatos priežiūros tranybos informacija       


Šiame straipsnyje: vaistaikiaulių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių