Vaikai kviečiami sugalvoti vardus ruoniukams

Šiemet Lietuvos jūrų muziejuje gyvenančių Pilkųjų Baltijos jūros ruonių banda pagausėjo dviem mažyliais.

Apsivaikavo ruonės Zunda ir Baltukė. Zundos mažylis (jo tėvas - Molas) misdamas motinos pienu, pasiekęs rekordinį svorį - per tris savaites pavirto į 60 kilogramų sveriantį cepeliną ir jau gyvena savarankiškai, be mamos. Tuo tarpu Baltukės jaunikliui teko našlaičio dalia - motina jo neaugina - ir jis tebėra prižiūrimas muziejaus darbuotojų. Zundos jauniklis žmonių prisileisti nenori, gina savo teritoriją. Baltukės vaikas noriai bendrauja su savo globėjais.

Kol kas abu mažieji muziejaus augintiniai yra bevardžiai. Pagal daugiametę tradiciją, vardus jiems renka visos Lietuvos vaikai. Tad jau dabar laukiama gražių vardų, tiksiančių šiems ruoniukams (abu yra patinėliai).

Vardus prašome siųsti paprastu (Lietuvos jūrų muziejus, Smiltynės g. 3, LT-93100, Klaipėda) arba elektroniniu paštu (l.rimkiene@muziejus.lt). Laukiame prasmingų lietuviškų ar tarptautinių, atitinkančių ruoniukų charakterį ar turinčių sąsajų su jūra, vardų. Konkurso nugalėtojai Vardynų šventės metu bus apdovanoti "Electrolux" įsteigtais "Zanussi“ prizais, saldžiomis AB “Premia KPC” ir Jūrų muziejaus dovanomis.

Vardynos - tai vienas linksmiausių ir nuotaikingiausių muziejaus renginių. Šventė rengiama artėjant Tarptautinei muziejų dienai -  gegužės 14 dieną, 13.30 valandą. Vardynų proga muziejuje tądien bus galima lankytis nemokamai.

Dabar muziejuje yra 9 (su jaunikliais ir rastinukais) Pilkieji Baltijos ruoniai (Halichoerus grypus macrorhychus). Tai - reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, daugiausia jų yra Botnijos, Suomių ir Rygos įlankų pakraščiuose bei prie pietinių Švedijos krantų. Į Lietuvos pakrantes užklysta retai. Muziejuje yra ir 3 Rytų Atlanto paprastieji ruoniai.

Jūrų muziejuje ruoniai gyvena nuo 1978-ųjų ir jau keturiolika metų - veisiami. Per tą laiką sulaukėme 40 mažylių, 25 iš jų buvo paleisti į Baltiją.


Šiame straipsnyje: Jūrų muziejusruoniai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių