Uostamiestyje plinta salmoneliozė

Klaipėdoje per devynis šių metų mėnesius užregistruota 15 proc. daugiau susirgimų salmonelioze nei per tą patį praėjusių metų laikotarpį.

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro duomenimis, iki spalio 1 dienos salmonelioze užsikrėtė 143 asmenys. Beveik 54 proc. sirgusiųjų šia liga sudarė vaikai iki 17 metų, apie 10 proc. - gyventojai nuo 25 iki 34 metų, apie 11 proc. - pagyvenę žmonės nuo 65 iki 74 metų.

Didžioji dalis salmonelioze užsikrėtusių žmonių buvo paguldyti į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą. Tik dešimt šia liga susirgusių žmonių gydyti ambulatoriškai.

Ligoniai nurodė, kad salmonelioze jie galėjo užsikrėsti valgydami patiekalus, kuriuose buvo žalių kiaušinių, taip pat nuo vištienos ar konditerijos gaminių. Per devynis šių metų mėnesius Klaipėdoje užregistruoti trys salmoneliozės protrūkiai, kurių metu susirgo 15 žmonių. Protrūkis registruojamas tuomet, kai vienoje vietoje ar nuo vieno užkrato suserga du ir daugiau žmonių.

Klaipėdoje registruotų salmoneliozės protrūkių priežastimi tapo nesaugus maistas: kiaulienos šašlykas, maistas, tortas su maskarpone sūriu ir žaliais kiaušiniais. Vienas protrūkis kilo vestuvių pobūvyje, kitas - kebabais prekiaujančiame kioske, trečio protrūkio metu salmonelioze užsikrėtė žmonės, kurie valgė ant laužo keptą kiaulienos šašlyką, kurį pirko prekybos centre.

Salmoneliozė - dažniausia per maistą plintanti infekcija, kuri registruojama daugelyje pasaulio šalių, taip pat ir Lietuvoje. Šią ūmią infekcinę žarnyno ligą sukelia bakterijos, vadinamos salmonelėmis. Jas platina naminiai ir laukiniai gyvūnai bei paukščiai.

Žmogus salmonelioze užsikrečia valgydamas paukštieną, kiaulieną, jautieną, kiaušinius, kurie buvo nepakankamai termiškai apdoroti. Užsikrėsti taip pat galima nuo virtuvės įrankių ar aplinkos paviršių, ant kurių prieš tai buvo dorojama salmonelėmis užkrėsta žalia mėsa ar paukštiena. Dar vienas salmoneliozės užkratas - neplautos, salmonelėmis užkrėstos rankos.

Salmoneliozė pasireiškia per 2-30 valandų po užsikrėtimo bakterijomis. Pagrindiniai ligos simptomai: labai aukšta temperatūra (39-40°C), dažnas viduriavimas, pilvo ir sąnarių skausmai, pykinimas, vėmimas, bendras viso kūno silpnumas. Dėl šių nusiskundimų beveik visi susirgusieji gydomi ligoninėje. Laiku nepradėjus gydymo, gali atsirasti salmoneliozės komplikacijos šokas dėl skysčių netekimo ar toksinio sukėlėjo poveikio organizmui.

Norint išengti salmoneliozės, būtina žinoti kelias pagrindines taisykles, padėsiančias apsisaugoti nuo šios ligos. Gaminat valgį namuose reikia naudotis skirtingais peiliais, pjaustymo lentomis bei kitais indais, kai apdorojama žalia maisto produkcija ir jau paruošti produktai.

Patariama nevartoti žalios ar nepakankamai termiškai apdorotos mėsos, vištienos, žalių kiaušinių, nepasterizuoto ar nevirinto pieno. Nesuvalgytą maistą būtina laikyti šaldytuve, o prieš vartojimą dar kartą pakaitinti. Visada nusiplauti rankas prieš gaminant maistą ir kaskart, kai buvo liečiama žalia mėsa, pasinaudojus tualetu, po sąlyčio su gyvūnais.


Šiame straipsnyje: salmoneliozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių