UNESCO konkurse Klaipėdai – tik viltys

Varžytuves dėl Pasaulio knygų sostinės vardo 2012 metais Klaipėda pralaimėjo garbingai.

Iš keturių miestų pretendentų UNESCO pasirinko Jerevaną, bet Lietuvos uostamiesčiui suteikė vilčių savo pateiktą projektą įgyvendinti po kelerių metų.

UNESCO kasmet organizuojamą Pasaulio knygų sostinės konkursą jau yra laimėję Amsterdamas, Aleksandrija, Buenos Airės, Rio de Žaneiras, Madridas, kiti planetos miestai. Šiemet Pasaulio knygų sostine paskelbta Liublijana. Tokiems nedideliems miestams kaip Klaipėda šis vardas iki šiol dar nebuvo suteiktas. Klaipėdiečių projektą kuravusios menotyrininkės Godos Giedraitytės žodžiais, tai būtų puiki proga atkreipti dėmesį į šį miestą ir kraštą, turėjusį unikalią knygnešių tradiciją, paskatinti čionykščių žmonių domėjimąsi knyga. Todėl Klaipėda teikė UNESCO paraišką ir Pasaulio knygų sostine pretendavo tapti savo jubiliejiniais metais – nuo 2012-ųjų balandžio 23-iosios iki 2013-ųjų pavasario.

Su klaipėdiečiais konkurse varžėsi Velingtonas (Naujoji Zelandija), Guilinas (Kinija) ir Jerevanas (Armėnija), kuriam UNESCO nusprendė suteikti pirmenybę.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato kultūros programų vadovė Lauksmina Kriščiūnaitė Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos vardu padėkojo Klaipėdos miesto savivaldybės Kultūros skyriui, kad parengė itin gerą paraišką Pasaulio knygų sostinės 2012 m. vardui gauti. „Klaipėdos paraiška tikrai buvo verta laimėjimo, tad tikimės tolimesnio bendradarbiavimo kituose projektuose“, – sakė ji.

Lietuvos nuolatinės atstovybės prie UNESCO laikinoji reikalų patikėtinė Nida Liubertinė šiek tiek paaiškino, kokiais kriterijais vadovaujantis vyko konkursas: „Pavyko pasikalbėti su UNESCIO sekretoriato atstovu Mauro Rossi, atsakingu už šią sritį. Klausiau, kaip buvo priimamas sprendimas, kas lėmė. Sakė, kad buvo vertinama tik pagal pateiktas programas. Buvo žiūrima, ar jos realios, ar „gyvos”. Svarbiausia, sakė, kad nebūtų parengta, pavyzdžiui, vienos ministerijos, kad nebūtų „dirbtinė, nekvėpuojanti”. Tokia, minėjo, buvusi Kinijos programa. Komisija vertino, ar programa įgyvendinama, kokios apimties, – jei vieni pasiūlė 20 renginių, o kiti – 40, tai, suprantama, kad laimi kas daugiau. Buvo atsižvelgta ir į biudžetą. Aš ginčijausi, ar galima lyginti Lietuvos ir Kinijos biudžetus, bet M.Rossi sakė, kad skaičiai buvę palyginami. Taip pat buvo atkreiptas dėmesys, kaip atspindimas tarptautiškumas: negana, kad programa apimtų miestą, regioną ir šalį – turėjo būti įtraukta renginių su dalyviais iš užsienio ar šiaip įdomių globaliau. Pabrėžė, kad buvo labai atidžiai analizuojama ir verslo prasme. Sprendimą priėmė keturi atstovai – trys iš organizacijų, susijusių su knygų leidyba ir UNESCO. Taigi UNESCO balsas nelėmė. Kiekvienais metais komisija susideda iš tų pačių organizacijų, nors atstovai gali keistis. Dėmėjausi, ar čia įmanomas lobizmas. Man atsakė, kad tai neleidžiama, tačiau tų organizacijų atstovai turi ryšių visose šalyse, todėl apklausė, kaip pačią galimybę vertina tenykščiai knygų leidėjai. Jiems buvo svarbu sužinoti, ar yra politinė valia visos šalies, ar tai tik mažos grupelės interesas. M.Rossi taip pat pažymėjo, kadangi laimėjo Europos miestas, todėl 2013 m. nominacijai Europos miestas nebus renkamas, kad būtų užtikrinta rotacija. Todėl patarė kandidatūros net neteikti. Tačiau vėliau, anot jo, galima drąsiai vėl bandyti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių