Turgaus pardavėjams dovanojo pirštines

"Ar reikės mokėti?" – tokį klausimą dažniausiai užduodavo turgaus pardavėjos, sulaukusios netikėtų dovanų. Joms išdalinta beveik 700 vienkartinių pirštinių.

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro (VSB) specialistai turgavietėje surengė akciją „Švarių rankų epidemija“. Taip norėta prekybininkus paskatinti laikytis asmens higienos.

Turguje prekybininkai parduodamus maisto produktus nuolat liečia rankomis, tad būtina laikytis ypatingos švaros ir higienos – daugelis infekcinių ligų sukėlėjų plinta būtent per neplautas rankas.

Tokiu būdu dažniausiai plinta žarnyno bakterinės infekcijos (salmoneliozė, šigeliozė, vidurių šiltinė, cholera) , žarnyno virusinės infekcijos (rotavirusinė, enterovirusinė infekcija) ir respiracinės ligos (gripas, adenovirusinė infekcija).

Iš pradžių VSB atstoves, dalijančias pirštines, pardavėjos stebėjo smalsiais ir nepatikliais žvilgsniais. Sužinojusios, kad pirštinės nemokamos, labai apsidžiaugdavo.

Kai kurios atsidėkodamos už dovanas siūlė pavaišinti prekiaujamomis maisto gėrybėmis. Tačiau pasitaikė tokių, kurios priėmusios pirštines, pasidėdavo šalia, ir maisto produktus toliau lietė plikomis rankomis.

"Gal nepasinaudoję pirštinėmis abejingiau ir į darbą žiūri?" – spėjo VSB visuomenės sveikatos specialistė Diana Butkienė.

Dar prieš akcijos pradžią ji pastebėjo, kad dauguma pardavėjų nemūvi pirštinių, geriausiu atveju – prekes ima maišeliu. Reikalavimo mūvėti pirštines nėra, tačiau pardavėjai atsako už parduodamą saugų produktą.

D.Butkienė jaunoms šeimininkėms priminė, kad parsinešusios žalią mėsą ar žuvį nuplautų. Suvalgius užkrėstos ir blogai apdorotos mėsos ar žuvies, galima užsikrėsti žarnyno infekcijomis.

"Kai dabar gyvenimas pilnas stresų, o žmonių imunitetai – nusilpę, labai lengva užsikrėsti", – aiškino specialistė.

Biuro darbuotojai akcijai nesirinko prekybos centro dėl ten egzistuojančios griežtesnės kontrolės. Naujojoje prekyvietėje išdalinta virš 150 lankstinukų ir beveik 700 vienkartinių pirštinių.


Šiame straipsnyje: turgushigiena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių