Tūkstančiai klaipėdiečių pagerbė karo aukas

Sekmadienį minint 65-ąsias karo Europoje pabaigos metines tarybinių karių kapinėse pagerbti žuvusieji ir gyvi karo veteranai.

Skulptūrų parko pakraštyje esančiame memoriale šventiniuose renginiuose norėję dalyvauti klaipėdiečiai rinkosi 11 valandą. Čia stačiatikių šventikas drauge su miestiečiais meldėsi už žuvusiuosius.

Į iškilmes atėjo ne tik žilagalviai, bet ir būriai jaunų klaipėdiečių. Mitinge dalyvavo daugiau nei du tūkstančiai žmonių. Aikštė prie memorialo buvo pilnutėlė, antkapinės plokštės su žuvusiųjų pavardėmis pražydo gėlėmis.

Karo veteranams arčiausiai amžinosios ugnies aukuro buvo padėtos kėdės. Kariniais apdovanojimais pasipuošę senoliai sulaukė daugiausiai dėmesio. Žmonės dovanojo jiems gėles, dėkojo už pergalę, nuoširdžiai linkėjo sveikatos ir ilgų gyvenimo metų.

Jaunos mamos prašė leidimo vaikus nufotografuoti su gyvomis legendomis tapusiais veteranais.

Prie amžinosios ugnies budėjo M.Gorkio mokyklos mokiniai.

Klaipėdos veteranų tarybos pirmininkas Bronius Satkauskas apgailestavo, kad per metus nuo praėjusios Gegužės 9-osios anapilin iškeliavo 87 kero veteranai.

Miesto meras Rimantas Taraškevičius džiaugėsi gyva Klaipėdos tradicija dukart per metus, Klaipėdos išvadavimo dieną bei Pergalės dieną karių kapus nukloti gėlėmis.

Rusijos Federacijos generalinis konsulas Anatolijus Krotkovas teigė, kad 1945-ųjų gegužės 9-oji visiems laikams liks didžiausios žmonijos tragedijos pabaigos diena.

Klaipėdos apskrities administracijos sekretorius Vaidotas Linkus teigė, kad karo pamokos moko santarvės vardan taikos. O jo bendraamžis Rusų sąjungos Lietuvoje atstovas Viačeslavas Titovas sulaukė susirinkusiųjų pritarimo, kai priminė, jog miesto valdžia neleido šiai sąjungai rengti eisenos miesto gatvėmis.

Mitinge taip pat, kabėjo Ukrainos pasiuntinybės konsulė Larisa Kovtunova, karo veteranai, politikai Valentinas Greičiūnas, Irena Šiaulienė, Irina Rozova, Tamara Lochankina, Giedrius Petružis, Andrejus Fominas.

Ypatingą nuotaiką renginiui suteikė mokinių deklamuojamos eilės, karą primenančios dainos.

Po mitingo karo dalyvių laukė kareiviška košė ir kitos vaišės. Popiet iškilmės iš Skulptūrų parko persikėlė į Muzikos koncertų salę, kur vyko šventinis koncertas.


Šiame straipsnyje: gegužės 9Pergalės diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių