“Tolerancijos šventėje” – atvirai apie ŽIV/AIDS

Klaipėdoje rengiama jau antroji Tolerancijos šventė. Socialinės akcijos – koncerto iniciatorius – ŽIV/AIDS paliestuosius bei jų artimuosius vienijanti asociacija „Pozityvus gyvenimas“.

Į renginį, vyksiantį rugpjūčio 20-ąją, penktadienį, nuo 17 val., Klaipėdoje, aikštėje prie „Meridiano“, ŽIV/AIDS paliestųjų bendruomenė kviečia visus, o ypač jaunus žmones, kuriems itin aktuali informacija apie ŽIV/AIDS bei galimybes išvengti šios infekcijos. Socialinės akcijos metu bus dalijama informacinė medžiaga, suvenyrai, su žmonėmis bendraus šioje srityje dirbančių nevyriausybinių organizacijų nariai. Renginyje bus galima nemokamai, anonimiškai atlikti greitąjį kraujo tyrimą (testavimo palapinė „Meridiano“ aikštėje veiks nuo 13 val.). Akciją vainikuos populiaraus atlikėjo Amberlife ir grupės koncertas – dovana visiems tolerantiškiems žmonėms.

Asociacijos „Pozityvus gyvenimas“ vadovas Jurgis Andriuška įsitikinęs, jog su ŽIV/AIDS susidūrę žmonės neturėtų gyventi lyg atstumtieji, pažymėti gėdos ženklu, todėl infekuotuosius bei jų artimuosius subūrusi nevyriausybinė organizacija ir toliau ketina tęsti dialogą su visuomene, vykdyti šviečiamąją veiklą. „Šių metų liepą Vienoje vykusi Pasaulinė AIDS konferecija  paskelbė šūkį.

„Žmogaus teisės: čia ir dabar!“ Visuomenėje žmonės neturėtų būti rūšiuojami pagal gyvenimo būdą, diagnozę, rasę, lytį  ar kitus ypatumus – pirmiausia, tai yra žmonės. Visateisiai bendruomenės nariai. Mūsų siekiamybė, kad nyktų ŽIV/AIDS lydintys baubai bei kartu su jomis išaugusios izoliuojančios užtvaros“,- sako Jurgis Andriuška.

Prieš šiemetinę Tolerancijos šventę Klaipėdoje bus surengtas Baltijos valstybėse veikiančių žmonių su ŽIV/AIDS nevyriausybinių organizacijų atstovų susitikimas. Jo metu planuojama surengti susitikimą su žiniasklaidos atstovais. Jurgis Andriuška  sako, jog ŽIV/AIDS paliestieji  yra pasirengę atvirai papasakoti apie savo problemas, patirtį, patiriamą visuomenės požiūrį.

„Kalbėsime atvirai apie tai, kaip ir kuo gyvename, kas mus skaudina ir žeidžia. Tikimės, jog mūsų nuoširdumas bus suprastas ir Tolerancijos idėja toliau sklis bendruomenėje“, - viliasi šventės iniciatoriai. Beje, nufilmuotos išpažintys bus demonstruojamos ir socialinės akcijos-koncerto metu.

Oficiali statistika skelbia, jog Lietuvoje šiuo metu  su ŽIV/AIDS gyvena apie 1600 žmonių. Jie bei jų artimieji patiria daug sunkumų dėl brangiai kainuojančio gydymo, egzistuojančios socialinės atskirties (dėl negatyvaus visuomenės požiūrio jiems sunku išlaikyti darbo vietas, pasirūpinti savimi bei artimaisiais). Valstybė šiai problemai skiria mažai dėmesio ir finansinių resursų, todėl visuomenė stokoja informacijos ir galimybių pasitikrinti savo sveikatą.  Šioje srityje dirbančios nevyriausybinės organizacijos teigia, jog bendradarbiavimas su valstybinėmis struktūromis sprendžiant pacientų problemas ir šviečiant visuomenę taip pat yra nepakankamas.


Šiame straipsnyje: tolerancijos šventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių