Teismas: dėl korupcijos nuteisti 44 asmenys

Pernai Klaipėdos apygardos teismai išnagrinėjo 42 baudžiamąsias bylas dėl nusikaltimų valstybės tarnybai bei viešiesiems interesams ir už šias nusikalstamas veikas nuteisė 44 asmenis.

Trys asmenys išteisinti, dviejų asmenų atžvilgiu paduotas apeliacinis skundas, kuris dar neišnagrinėtas. 

Didžiąją dalį teismuose išnagrinėtų bylų sudarė bylos, kuriose įtariamieji buvo kaltinami dėl papirkimo. Tokių bylų buvo 36. Trijose bylose įtariamiesiems pareikšti kaltinimai piktnaudžiavus tarnyba, vienoje - neatlikus tarnybos pareigų , dviejose - dėl kyšininkavimo. 

Pasak Klaipėdos apygardos prokuratūros Valdymo kontrolės ir analizės skyriaus vyriausiosios prokurorės Margaritos Šniutytės - Daugėlienės, 19 asmenų už korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas skirta laisvės atėmimo bausmė, 16 iš jų bausmės vykdymas atidėtas, daugumai nuteistųjų paskiriant įpareigojimus be institucijos, prižiūrinčios bausmės vykdymo atidėjimą, sutikimo neišvykti iš gyvenamosios vietos ilgiau kaip 7 paroms; 16 asmenų skirtos piniginės baudos; 4 asmenims atimta teisė tam tikrą laiką dirbti teisėsaugos ir teisėtvarkos institucijose; 3 asmenims skirta laisvės apribojimo bausmė; vienas asmuo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės pagal laidavimą, jam paskirta baudžiamojo poveikio priemonė - įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą, o dar vienam asmeniui skirtas areštas. 

„Siūlydami kaltinamiesiems skirti bausmes už padarytas korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas, prokurorai dažnai naudojosi Baudžiamojo kodekso 67 straipsnyje įtvirtinta nuostata taikyti šiems asmenims baudžiamojo poveikio priemones. Vienoje byloje taikyta veiksminga, bet kol kas retai taikoma baudžiamojo poveikio priemonė - 10 MGL įmoka į nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą. Tokią pat baudžiamojo poveikio priemonę prokurorai prašė skirti dar penkiose bylose, tačiau teismai jų prašymus atmetė, paskirdami kaltininkams kitokias baudžiamojo poveikio priemones“, - paaiškino Margarita Šniutytė - Daugėlienė, parengusi pažymą apie prokurorų veiklą, palaikant valstybinį kaltinimą teismuose baudžiamosiose bylose dėl korupcinių nusikaltimų.


Šiame straipsnyje: korupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių