Tabako gamintojams – griežtesnė tvarka

ES paruoštos ir siūlomos patvirtinti direktyvos nerimą kelią tabako gamintojams. Dėl šios priežasties įmonė „Philip morris Lietuva“ kreipėsi į Klaipėdos valdžią.

Šis klausimas trečiadienį buvo svarstomas Klaipėdos Trišalės tarybos posėdyje.

Bendrovės „Philip Morris Baltic“ korporacijos reikalų vadovas Lietuvai Gintautas Dirgėla tvirtino, jog įmonė pasisako už tabako gaminių prekybos reguliavimą ir rūkymo mažinimą. Tačiau, anot jo, kai kurios paruoštos ES direktyvos kelia nerimą, peržengia gyventojų sveikatinimo tikslus.

„Dabar vyks viešas direktyvų svarstymas. Visi gali pareikšti nuomonę. Norime, kad ją išsakyti ir Klaipėdos valdžia. Ne visos priemonės proporcingos siekiamo tikslo. Neturėtų būti priimtos kontrolės priemonės, kurios nėra moksliškai pagrįstos ir gali turėti neigiamų pasekmių“, – dėstė G.Dirgėla.

Anot vadovo, didžiausią nerimą kelia tai, jog tabako gaminius norima leisti pakuoti vienodose pakeliuose, bus draudžiama nurodyti prekės ženklą. Jo manymu, tai sudarytų nusikalstamoms struktūroms sąlygas lengviau falsifikuoti tabako gaminius. Šis klausimas buvo svarstytas Seime ir jam nepritarta.

Taip pat baiminamasi dėl siekio cigarečių gamyboje uždrausti naudoti priedus. Anot G.Dirgėlos, šiuo atveju kalbama ne apie priedus, kurie tabako gaminiams suteikia vaisių ar saldainių skonį, o be kurių neitų tinkamai paruošti tabako lapo. Jis pabrėžė, kad Lietuvoje jau yra draudžiamų naudoti priedų sąrašas.

Paskutinė nerimą kelianti direktyva labiau liečia prekybininkus. Norima uždrausti tabako gaminius išdėstyti matomose vietose.

Klaipėdos mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė tvirtino, jog visi žino, kad rūkymas kenkia sveikatai, tačiau įmonės „Philip Morris Lietuva“ likimas rūpi. Bendrovėje šiuo metu dirba 400 žmonių, įmonė moka didelius mokesčius valstybei: „Mums ne tas pats, kad ši įmonė būtų uždaryta“.

Trišalė taryba vienbalsiai nusprendė siūlyti miesto tarybai pasisakyti dėl šio klausimo. Politikams bus teikiamas tvirtinti pareiškimo sprendimo projektas, kuris bus atiduotas atsakingoms institucijoms.


Šiame straipsnyje: Philip Morris Lietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių