Susitiko misijai besiruošiančių karių artimieji

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų mokomajame batalione Klaipėdoje vyko misijai Afganistane besiruošiančios Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG-8) karių artimųjų ir šeimos narių susitikimas. 

Į susitikimą susirinkę karių artimieji galėjo ne tik susipažinti su kitais į misiją savo šeimos narius išlydinčiais žmonėmis, bet ir išgirsti įdomios informacijos apie karių tarnybos, buities sąlygas būsimoje misijoje, saugumo situaciją regione, Afganistano istoriją, vietos kultūrą, šalies klimato sąlygas. 

Susirinkusiuosius pasveikino PAG-8 vadas pulkininkas leitenantas Vytautas Reklaitis. 

„Mes suprantame nelengvą padėtį sutuoktinių, tėvų, vaikų ir kitų šeimos narių, išlydinčių savo artimuosius į misiją Afganistane. Daugeliu atveju šeimos nariai turės likti vieni ir be išvykusiųjų pagalbos spręsti visas kylančias problemas. Kita vertus, likusius Lietuvoje kamuoja nežinia, todėl suprantame, kokia svarbi namiškiams yra informacija apie karius misijoje," - sakė vadas plk. ltn. V. Reklaitis. 

Pulkininkas leitenantas V. Reklaitis užtikrino karių artimuosius, kad jie neliks vieni savo rūpesčių akivaizdoje ir pažadėjo, kad iškilus nenumatytiems atvejams jie galės kreiptis pagalbos į Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) Žemaičių apygardos 3-iąją rinktinę. 

Su karių artimaisiais taip pat susitiko karo psichologas ir karo kapelionas. Pasak karo psichologo vyresniojo leitenanto Dariaus Kliminsko, „rengtis misijai reikia ne tik kariams, bet ir jų šeimų nariams. Išvykus į misiją karių gyvenimas pasikeičia, jie patenka į visai kitokias gyvenimo sąlygas, ne visiems tai paprasta išgyventi. Tačiau jų artimiesiems kartais yra dar sunkiau. Ne visada jiems pakanka informacijos apie karius, esančius misijoje, juos visu svoriu užgriūva buitiniai rūpesčiai. Todėl visiems sunkumams būtina pasiruošti iš anksto." 

Karo kapelionas kapitonas Saulius Noretas ragino visus karių artimuosius bendrauti tarpusavyje, nes niekas taip nesupras iškilusių rūpesčių kaip tik to paties likimo žmonės, o sunkią akimirką kvietė nepamiršti maldos. 

Renginio pabaigoje PAG-8 kariai su artimaisiais turėjo galimybę paragauti kareiviškos košės, pasiklausyti Karinių jūrų pajėgų orkestro atliekamų melodijų. Neformaliosios renginio dalies metu artimieji galėjo tiesiogiai pasikalbėti su kapelionu, psichologu, PAG-8 vadu ir užduoti visus rūpimus klausimus. 

„Tikimės, kad suteikta informacija apie misiją Afganistane ir užsimezgę ryšiai tarp karių artimųjų padės jiems lengviau įveikti sunkumus belaukiant grįžtančių iš misijos karių. Būtų puiku, kad mūsų artimieji susiburtų į bendruomenę, reguliariai atvyktų į susitikimus, kuriuos mėginsime organizuoti visu misijos laikotarpiu," - renginio pabaigoje sakė PAG-8 vadas pulkininkas leitenantas Vytautas Reklaitis. 

Lapkričio mėnesį į Afganistaną išvykstanti PAG-8 suformuota KASP 3-iosios rinktinės pagrindu. Tai jau antra Goro provincijos atkūrimo grupė, suformuota iš KASP karių. 

Lietuvos vadovaujama PAG misija Afganistano Goro provincijoje pradėjo veikti 2005 m. birželio mėnesį. Pagrindinė PAG užduotis - padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. PAG - tai NATO Tarptautinėms saugumo paramos pajėgoms (angl. NATO International Security Assistance Force, ISAF) priklausanti Lietuvos vadovaujama bendra civilinė ir karinė misija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių