Studentams gyventi bendrabučiuose - nesaugu

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (Klaipėdos VSC) specialistai, patikrinę uostamiesčio aukštųjų mokyklų studentų bendrabučius, konstatavo, kad juose gyventi nėra saugu. Universitetų ir kolegijų bendrabučių vadovai Klaipėdos visuomenės sveikatos centrui pateikė priemonių planus, kuriuos įgyvendinus studentams gyvenimo sąlygos pagerės.

Be priekaištų - tik vienas

Klaipėdoje šiuo metu yra 12 studentų bendrabučių. Penki iš jų priklauso Klaipėdos verslo ir technologijų kolegijai, trys - Klaipėdos universitetui, du - LCC tarptautiniam universitetui, po vieną - Lietuvos jūreivystės kolegijai ir Klaipėdos kolegijai.

Klaipėdos VSC specialistai patikrino, kaip studentų bendrabučiuose laikomasi Lietuvos higienos normos „Apgyvendinimo paslaugų saugos sveikatai reikalavimai".

Patikrinimų metu nustatyta, kad visų, išskyrus LCC tarptautinio universiteto bendrabučio, patalpų higieninė būklė neatitinka higienos normos reikalavimų.

Kone visuose bendrabučiuose studentų kambariuose ir koridoriuose yra nusilupę sienų, durų dažai, sienos įskilusios, iškritusios plytelės, atsilupę tapetai.

Pažeidimų rasta ir sanitarinėse-higieninėse patalpose, virtuvėse, kur grindys ir lubos yra nelygios, iškritusios sienų apdailos bei ištrupėjusios grindų plytelės.

Studentų bendrabučių kambariuose, koridoriuose, virtuvėse, kitose patalpose patikrinimo metu rasta susidėvėjusi grindų danga: išplyšęs linoleumas, kai kur visai nėra grindų dangos, kai kur grindų danga - realino plytelės, kurias naudoti yra kenksminga sveikatai.

Klaipėdos VSC specialistai taip pat nustatė, kad bendrabučiuose yra susidėvėję vandentiekio ir nuotekų sistemos tinklai, studentams nepakanka dušo patalpų, susidėvėję baldai (lovos, kėdės, stalai ir pan.), netvarkinga elektros instaliacija, nėra įrengtų rūkymo vietų, todėl studentai rūko kambariuose, koridoriuose ir laiptinėse.

Klaipėdos universiteto bendrabučiuose, esančiuose Taikos pr. 30 ir Malūnininkų g. 4, be jau minėtų higienos normos pažeidimų, taip pat yra susidėvėję langų rėmai, nuo jų nusilupę dažai, kai kurie langai net neatsidaro.

Klaipėdos VSC specialistai konstatavo, kad esant tokiems higienos normos pažeidimams uostamiesčio studentų bendrabučiuose apgyvendinimo paslaugos yra nesaugios.

Remontuosis visi

Susipažinę su nustatytais pažeidimais, Klaipėdos universitetų ir kolegijų bendrabučių vadovai Klaipėdos VSC pateikė planus, kaip ir kada bus pagerinta bendrabučių higieninė būklė.

Juos išanalizavus, nustatyta, kad Lietuvos jūreivystės kolegijoje dar šiemet ketvirtajame ir penktajame aukštuose bus pakeista elektros instaliacija, o kitų metų liepos-rugsėjo mėnesiais ketinama 1-3 aukštuose pakeisti elektros instaliaciją ir santechninę įrangą bei atlikti tolesnius vidaus ir išorės renovacijos darbus.

Remontuoti bendrabučius ketina ir Klaipėdos verslo ir technologijų kolegija. Jaunystės g. 4 esančiame bendrabutyje iki kitų metų rugsėjo ketinama duše įrengti vėdinimo sistemą, pakeisti susidėvėjusią santechnikos įrangą, suremontuoti bendrojo naudojimo patalpas. Bendrabutyje, kuris yra Gulbių g. 8, dar šiais metais bus sutvarkyta elektros instaliacija, o iki kitų metų rugsėjo bus pakeista susidėvėjusi grindų ir sienų danga. Taikos pr. 16 esančiame bendrabutyje numatyta iki kitų metų rugsėjo suremontuoti dušo patalpas, kambariuose pakeisti baldus, įsigyti buitinės technikos bei bendrosiose patalpose atlikti remontą. Taikos pr. 20 esančiame bendrabutyje iki kitų metų rugsėjo bus suremontuoti ketvirtojo ir penktojo aukštų sanitariniai mazgai, įrengtos dušų patalpos, trečiajame aukšte bus atliktas bendrojo naudojimo patalpų remontas.

Gerų pokyčių yra ir Klaipėdos universiteto bendrabučiuose. Statybininkų g. 43 suremontuotos bendrojo naudojimo patalpos, dalis nuotekų bei šildymo sistemų vamzdynų, dušas, virtuvės. Taikos pr. 20 esančiame bendrabutyje suremontuoti dušai, dalis bendrojo naudojimo patalpų, virtuvių, pakeista dalis vandentiekio bei nuotekų sistemos vamzdynų, santechninių įrenginių, elektros instaliacijos. Bendrabutyje, kuris yra Malūnininkų g. 4, suremontuotas dušas, atliktas remontas pirmojo aukšto virtuvėje, penkiuose kambariuose, koridoriuje.  

Klaipėdos universiteto bendrabučiai yra perduoti bendrovei „Turto bankas" ir šiuo metu universitetas juos valdo patikėjimo teise. Nepaisant to, kitais metais taip pat planuojama gauti lėšų remontuoti bendrabučius.

Be to, visuose uostamiesčio aukštųjų mokyklų bendrabučiuose studentai turi galimybę visų studijų metu gyventi tame pačiame kambaryje, juos remontuotis, atsivežti savo baldus bei buitinę techniką.


Šiame straipsnyje: studentasbendrabutis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių