Specialistai: jūra pavojingiausia - rugpjūtį

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras ir Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnyba informuoja: rugpjūtis – pavojingiausias metas poilsiautojams.

Patirtis rodo, kad paskutinį vasaros mėnesį jūroje ištinka daugiausiai nelaimių, bangos pasiglemžia itin daug poilsiautojų gyvybių.

„Rugpjūtis gelbėtojams – įtemptas metas. Vanduo įšyla, todėl daug žmonių patraukia poilsiauti į pajūrį. Šį mėnesį jūra itin pavojinga – šiltas vanduo, smarkus vėjas, didelės bangos paspendžia  spąstų poilsiautojams, mat sustiprėja srovės, jūros dugne atsiranda itin daug duobių. Žmonės nepaiso gelbėtojų įspėjimų ir drąsiai neria į bangas, neretai tokius nedrausmingus poilsiautojus  tenka traukti iš mirties nagų“ , - pasakojo Klaipėdos skęstančiųjų gelbėjimo tarnybos vyriausiasis specialistas Aleksandras Siakki.

Pasak gelbėtojų, svarbu atėjus į paplūdimį patiems įvertinti, ar maudytis saugu. Tai pasako prie gelbėjimo stočių plazdančios vėliavos. Raudona  maudytis draudžia, geltona byloja, kad jūra gan pavojinga. Pasak gelbėtojų, jūra niekada negali būti saugi, nes ir ramiame vandenyje gali „pagauti“ povandeninės srovės, kurios rugpjūtį ypač sustiprėja.

Ir gelbėtojai, ir visuomenės sveikatos specialistai įspėja paplūdimiuose ypatingai saugoti vaikus. Gelbėtojai sako, kad jiems nuolat tenka ieškoti pasimetusių vaikučių tėvų. Vaikai niekieno neprižiūrimi dūksta bangose, o tėveliai tuo metu ramiai kaitinasi saulėje. Pasak Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro specialistų, savo atžalų tėveliai neturėtų palikti nė akimirkai. Vasaros pabaigoje bangos ir srovės gali būti išmušusios duobes bet kurioje paplūdimio vietoje, todėl nelaimė gali ištikti net ir prie pat kranto.

„Neretai tėveliai sako iš toli stebintys, ką vandenyje veikia jų vaikai. Tačiau mažylių jokiu būdu negalima palikti vienų. Ypač pavojinga vaikams žaisti banguotoje jūroje. Tereikia tik akimirkos, kai banga gali parversti vaiką ar srovė įtraukti gilyn į jūrą“ , - pasakojo Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro l.e.p. vadovė Ineta Pačiauskaitė.

Specialistai primena, kad nepaisantiems gelbėtojų draudimų ir besimaudantiems audringoje  jūroje, plazdant draudžiamai vėliavai, gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba piniginė bauda.


Šiame straipsnyje: pajūrispaplūdimysGelbėtojai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių