Smiltynėje liepsnojo miško paklotė

Atšilus orams ugniagesiai vis dažniau skuba gesinti degančios pernykštės žolės. Pareigūnų teigimu, savaitgalį ji degė įvairiose miesto vietose.

Pareigūnams teko skubėti ir į Smiltynę gesinti miško paklotės. Ugniagesių teigimu, išdegė nedideli žolės ir miško paklotės plotai. Pareigūnams laiku pavyko užlieti liepsnas, kad šios neišplistų.

Gyventojus ugniagesiai įspėja nedeginti pernykštės žolės. Tai pridaro daug žalos gamtai ir žmonių turtui. Degančiose pievose sudega retų augalų sėklos, žūsta vabzdžiai, gyvūnai, perintys paukščiai.

Nuo liepsnojančios žolės ugnis dažnai persimeta į miškus, durpynus, gyventojų sodybas, ūkinius pastatus. Degančiose pievose beveik kasmet žūsta ir žmonės. Aitrūs dūmai apsvaigina, žmogus praranda sąmonę ir nukritęs ant žemės, užsidegus drabužiams, mirtinai apdega.

Dažnai žolės gaisrus sukelia vaikai bei paaugliai. Ugniagesių teigimu, tėvai ir pedagogai jiems turėtų priminti apie tokių gaisrų padaromą žalą.

Už žolės deginimą yra numatyta administracinė atsakomybė, o už nepilnamečių paauglių nusikaltimus baudžiami jų tėvai. Už žolės deginimą gresia nauda nuo 25 iki 1000, pareigūnams - nuo 100 iki 2000 litų.

Tokiais atvejais tenka atlyginti ir gamtai padarytą žalą. Ji kartais siekia ne vieną tūkstantį litų.

Ugniagesiai pataria:

Pastebėję degančią žolę, nepraeikite abejingai pro šalį, bet pasistenkite patys ją užgesinti, nelaukdami kol liepsna išplis į didesnius plotus.

Liepsnojančią žolę nedideliame plote lengvai galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis bei užtrypiant ją kojomis.

Tokius gaisrus taip pat galima gesinti vandeniu arba smėliu.

Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų ir nepadarytų didesnių nuostolių.

Jeigu matote, kad su ugnimi nepavyks lengvai susidoroti, nedelsiant kvieskite ugniagesius.


Šiame straipsnyje: žolė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių