Šiųmetis Klaipėdos biudžetas – išgyvenimui

Klaipėdos miesto savivaldybės tarybai šiandien pristatytas 2010 metų miesto biudžeto projektas.

Prognozuojama, kad šiemet Savivaldybės biudžeto pajamos sudarys 341 mln. 185,4 tūkst. litų.

Lyginant su pernai patvirtintu biudžetu jos sumažės 53 mln. 862,4 tūkst. litų. 

Mokesčiai 2010 metų savivaldybės biudžete sudarys 184 mln. 251,8 tūkst. litų  arba 54 proc. visų biudžeto pajamų. Palyginus su 2009 metais patvirtintu planu, pajamos iš mokesčių sumažės dešimtadaliu. Gyventojų pajamų mokestis šiemet sudarys 40,1 proc., pernai - 39,4 proc. biudžeto pajamų.

Dotacijos sudarys 113 mln. litų - trečdalį visų biudžeto pajamų. Palyginus su 2009 m. patvirtintu planu dotacijos sumažės 23 proc.

Pernai Savivaldybei iš valstybės investicijų programos buvo skirta beveik 8 mln. litų, vėliau sumažinta iki 3 mln. litų. Šiemet iš valstybės biudžeto nebebus skiriama dotacijų investicijoms.

Lėšos investiciniams projektams Savivaldybę pasieks per ministerijas. 12,5 mln. litų per Kūno kultūros ir sporto departamentą planuojama gauti daugiafunkciam sporto ir pramogų kompleksui, 200 tūkst. litų iš Kultūros ministerijos bus skirta Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus saugyklos statybai, 58 tūkst. litų - iš Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Šias lėšas numatyta skirti politinių kalinių ir tremtinių apgyvendinimui.

Planuojant investicijas, įvertinus šių metų Savivaldybės finansines galimybes, pirmenybė teikiama bendrai su Europos Sąjunga finansuojamų investicijų projektų įgyvendinimui užtikrinti, nebaigtų statybų tolesniam finansavimui, kitų investicijų projektų, dėl kurių priimti Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimai, vykdymui.

Didžiausią dalį biudžeto - 61 proc. Savivaldybė numato skirti švietimo funkcijai.         

Išlaidos darbo užmokesčiui šiemet mažinamos 10 proc., o pedagogams, socialiniams bei kultūros darbuotojams - 5 proc., kaip tai rekomenduojama Lietuvos Respublikos 2010 metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatymo 2 straipsnyje.

Įvertinusi biudžeto sumažėjimą, Savivaldybės administracija privalės ieškoti taupymo rezervų, sistemingai kontroliuoti lėšų naudojimą, užtikrinti, kad biudžeto lėšos būtų naudojamos kuo racionaliau, kad išmokos ir paslaugos pirmiausia pasiektų tuos, kuriems yra labiausiai reikalingos.

Savivaldybės Finansų skyriaus specialistai šį biudžetą vadina išgyvenimo biudžetu.

Šiandien pateiktą biudžeto projektą komitetuose politikai turėtų apsvarstyti per dvi savaites. Tikimasi, kad galutinis sprendimas bus priimtas vasario 11 dienos Tarybos posėdyje.


Šiame straipsnyje: Klaipėdos biudžetas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių