Siūloma plėsti Kuršių nerijos nacionalinį parką

Vyriausybė pritarė Seimo nutarimo „Dėl Kuršių nerijos nacionalinio parko ir jo zonų ribų plano patvirtinimo" projektui, kuriuo siūloma praplėsti Kuršių nerijos nacionalinio parko ribas.

Šiuo metu Kuršių nerijos nacionalinio parko teritorijai galioja 1994 m. Vyriausybės patvirtintas generalinis planas.

Saugomų teritorijų ir Teritorijų planavimo įstatymai numato, kad saugomoms teritorijoms (valstybiniams parkams) rengiami specialieji planai (valstybinių parkų ir jų zonų ribų planai, tvarkymo planai), todėl Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos ministerijos užsakymu buvo parengtas Kuršių nerijos nacionalinio parko ir jo zonų ribų plano projektas.

Siūloma prijungti Kuršių marių Baltijos jūros akvatorijas, todėl Kuršių nerijos  nacionalinio parko plotas padidėtų 947 ha ir būtų 27 390 ha. Siūloma nacionalinio parko rekreacinę zoną išplėsti Baltijos jūroje ties paplūdimiais, patikslinti kraštovaizdžio ir gamtinių draustinių ribas, optimizuoti urbanistinių draustinių, ekologinės apsaugos prioriteto zonas.

Valstybės saugomų teritorijų tarnybos direktorės Rūtos Baškytės teigimu, naujas projektas iš esmės nepaleičia parko teritorijos.

"Iš esmės niekas nesikeičia. Parko plotas padidės Baltijos jūros sąskaita. Prie rekreacinių sausumos zonų atsiras reakreacinės akvatorijos. Visi rezervatai, draustiniai išliks tokie kokie buvo", - sakė R.Baškytė.

Plano projektas nenumato, kaip turėtų būti sprendžiami konkretūs Kuršių nerijos nacionalinio parko gyvenviečių tvarkymo bei konkrečios rekreacinės infrastruktūros plėtros, specializuoto architektūrinio reglamentavimo klausimai. Tai bus atliekama rengiant nacionalinio parko tvarkymo planą, savivaldybių teritorijų bendruosius planus, taip pat Kuršių nerijos gyvenviečių detaliuosius planus.

Projektas atitinka nacionalinio parko steigimo tikslus, gamtos ir kultūros paveldo vertybių išsidėstymą. Nacionalinio parko ir jo zonų ribos nustatytos, įvertinus rekreacinės sistemos plėtros perspektyvas ir siekiant išsaugoti vertingiausias gamtiniu bei kultūriniu požiūriu teritorijas. Ribos nustatytos remiantis tikslesniais kultūros paveldo bei rekreacinės ir ūkinės veiklos galimybių tyrimais, aptarimų su visuomene rezultatais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių