„Senolių“ ansamblis švęs su klaipėdiečiais

Tradicinės instrumentinės muzikos ansamblis „Senoliai“ kartu su ištikimaisiais savo žiūrovais šeštadienį minės 30 metų sukaktį.

Atsinešė savo instrumentus

Prieš tris dešimtmečius Klaipėdos konservatorijos dėstytojas Petras Mateika subūrė Klaipėdoje gyvenančius kaimo muzikantus, kurie tebebuvo nepamiršę senosios grojimo manieros.

Kad būtų įdomiau, pasikvietė aktorius Nijolę Sabulytę ir Aleksandrą Šimanskį, kurie šmaikščiu žodžiu paįvairindavo koncertus. Vėliau aktoriai dalyvaudavo ne kiekviename ansamblio pasirodyme, bet liko artimais „Senolių“ bičiuliais.

Muzikantai į ansamblį atėjo su savais instrumentais, ne vienas juos išsaugojo iš jaunystės. O vienam ansambliečiui instrumentą prieš daug metų nupirko tėvas, sumokėjęs už parduotą karvę gautais pinigais.

Kito muzikanto bandonija atkeliavo iš Tilžės, kur Antrojo pasaulinio karo pabaigoje buvo iškasta iš po griuvėsių.

Kartu – tūkstantmetis

„Dabar progų linksmintis turėsime ir daugiau. Po Naujųjų metų mums visiems drauge sudėjus sukaks tūkstantis metų, o šį bendrą gimtadienį pradės mūsų vadovės Elenos Šalkauskienės gimimo diena“, – paskaičiavo ansamblio metraštininku vadinamas Steponas Kundrotas.

Klausiami, kodėl kiekvieną penktadienį žilagalviai klaipėdiečiai skuba į senamiestį ir Muzikų sąjungos salėje iki užsimiršimo groja savo iš mažumės prisimintas melodijas, senoliai tikino, kad muzikuodami jaunėja.

Dar nebuvo nė karto, kad „Senolių“ repeticija neįvyktų dėl ansamblio narių ligos. Jiems nebaisios net gripo epidemijos.

Ragina tausoti sveikatą

Klaipėdiečiams „Senoliai“ pažįstami jau daug metų. Įvairiuose konkursuose bei festivaliuose žilagalvių ansamblis dažniausiai nominuojamas kaip jaunatviškiausia bei labiausiai gera nuotaika užkrečianti grupė.

Vadovai E.Šalkauskienė ir Jonas Petrauskas atviravo, jog ansamblio populiarumas yra toks didelis, kad į savo gretas jie priima ne kiekvieną norintį muzikuoti.

Dabar scenoje pasirodo 13 ansambliečių – trys moterys ir dešimt vyrų. Repertuaras sudaromas iš pačių muzikantų prisimintų ar sukurtų kūrinių. Ansamblio nariai ir groja, ir dainuoja.

Žiūrovams smalsu ne tik išgirsti tradicinį muzikavimą, bet ir pamatyti senoviškus instrumentus: bandonijas, cimbolus, lūpinę armonikėlę, lumzdelį, basedlę bei labiau įprastus smuikus, būgnus, triūbą.

Ne vienas muzikantas groja ne tik „Senolių“ ansamblyje. Kai kurie jų yra kelių grupių nariai, pačirpina ir namie.

„Mūsų muzikantų nereikia raginti. Į repeticijas jie ateina pusvalandžiu anksčiau nei sutarta, o pradėjus groti juos vis reikia pristabdyti, kad labiau tausotų savo jėgas, nepavargtų“, – pasakojo vadovė E.Šalkauskienė.

Repeticijos bei koncertai – ne vienintelė „Senolių“ veikla. Vasarą jie dažnai susirenka pas kurį nors sodyboje ar sode, be to, neretai būna kviečiami pagroti giminaičių ar pažįstamų asmeninėse šventėse.

Perėmė Juozuko manierą groti

Prieš 25 metus žilagalvių ansambliui pradėjusi vadovauti E.Šalkauskienė teigė, kad ryšys, siejantis ansambliečius ir vadovus, yra ypatingas.

„Kai pradėjau dirbti su „Senoliais“, nemokėjau groti nė vienu instrumentu. Iš Juozo Gibo išmokau skambinti cimbolais. Jaučiu, kad perėmiau jo manierą, kartais man pačiai atrodo, kad judu, kaip amžinatilsį Juozukas, lyg jis būtų įsikūnijęs į mane. Per daugelį metų išmokau groti ir lumzdeliu, basedle, armonika, kanklėmis. Su ansambliečiais tapome tokie artimi, kad jaučiamės esą šeimos nariai. Jie mane ištekino, padėjo auginti vaiką, buvo drauge ir skausme, ir džiaugsme. Neįsivaizduoju savo gyvenimo be jų“, – atviravo E.Šalkauskienė.

„Senoliai“ yra išskirtinė grupė, nes iš jos niekas nebėga groti kitur. Žmonės iš šio ansamblio išeina tik anapilin. Net tada, kai pirštai tampa nebejudrūs, muzikantai čirpina bent pora stygų.

Neseniai jie sudrebino senelių globos namų sienas, kur dabar gyvena viena buvusi grupės narė.

Kviečia linksmintis drauge

Ansamblis yra koncertavęs kaimyninėse šalyse bei ne vienoje Europos valstybėje.

2001-aisiais „Senoliai“ pelnė „Aukso paukštę“, yra tapę ne vieno tarptautinio folkloro festivalio prizų laimėtojais.

Jauniausiam ansamblio nariui yra 63 metai, vyriausiajam – 81-eri.

Lapkričio 17 d. 15 val. „Senoliai“ kviečia buvusius ansamblio narius, savo artimuosius, draugus, giminaičius bei visus gerbėjus į Klaipėdos koncertų salę, kur vyks nemokamas koncertas, skirtas šios grupės įkūrimo 30-mečiui.

Koncerto metu žiūrovų laukia susitikimas su pamėgtais aktoriais N.Sabulyte ir A.Šimanskiu.

Vėlaus rudens popietė turėtų tapti smagia švente tradicinės muzikos mėgėjams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Babūnėlė

Babūnėlė portretas
ŠAUNUOLIAI PETRAS MATEIKA tikrai džiaugiasi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių