Senas pastatas – teisėta kultūros vertybė

Vilniaus apygardos administracinis teismas priėmė sprendimą, kad XIX a. menantis pastatas, esantis Naujoje Uosto g. 5a, Klaipėdoje, ir priklausantis Klaipėdos senojo miesto vietos su priemiesčiais teritorijai, į Kultūros vertybių registrą įrašytas teisėtai. Abejonės dėl šios Tarybos išvados pagrįstumo buvo kilusios dabartiniam pastato savininkui.

Pastato savininkas kreipėsi į teismą prašydamas panaikinti minėtą Kultūros ministerijos nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos (toliau - Taryba) sprendimą ir įpareigoti Kultūros paveldo departamentą šį pastatą išregistruoti iš Kultūros vertybių registro. Pareiškėjas prašymą motyvavo tuo, kad priimdama sprendimą Taryba netinkamai įvertino ir nustatė pastato vertingąsias savybes, o priimtos išvados neatspindi faktinių aplinkybių.

Tarybą teisme atstovavusieji ekspertai paaiškino, kad priimdami skundžiamą sprendimą nepažeidė nei vieno teisės akto ar jo dalies, o objektyvūs duomenys (faktinė informacija) surinko Kultūros paveldo centro specialistas objekto vietoje - tai yra užfiksuota Tarybos akte.

Be to, buvo surinkti visi vertinamo objekto vertingųjų savybių atskleidimui reikalingi duomenys: atlikti fiksavimo tyrimai, disponuota Kultūros paveldo departamento Klaipėdos kultūros paveldo vertinimo tarybos istoriko Dainiaus Elerto preliminariomis išvadomis, 1839 m. Klaipėdos miesto Vitės priemiesčio planu, įvairių metų miesto plano fragmentais, S.Stripinienės, N.Žeimienės ir V.Paulionienės paveldo apsaugos ekspertizės aktu, A.Sabeckio statinio konstrukcijų vertinimo ataskaita.

Įvertinęs teisės aktų normas bei nustatytas aplinkybes, teismas atmetė pareiškėjo skundą kaip nepagrįstą. Šis teismo sprendimas per 14 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.


Šiame straipsnyje: senas pastatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių