Saulės laikrodis ne tik rodys laiką

Klaipėdos I.Simonaitytės bibliotekos fasadą šiemet papuoš įspūdingas Saulės laikrodis. Jis ne tik labai tiksliai rodys laiką. Tai bus tikras meno kūrinys.

Jo idėja kilo bibliotekos direktoriui rašytojui Juozui Šikšneliui dar 2008-aisiais, kai vyko naujos bibliotekos statybos ir senojo pastato restauravimo darbai.

„Viskas prasidėjo nuo mano noro ant tos sienos, jungiančios senąjį pastatą su naujuoju, matyti pano su langu. Bet kartą architektė Neringa Blaževičienė, pasimetusi laike, pasigedo laikrodžio, - šypsodamasis prisiminė direktorius. - Taip sukonkretinome idėją, kad sieną turi puošti Saulės laikrodis.“

Jį sukurti ėmėsi klaipėdietis dailininkas Romas Klimavičius, kurio nauji darbai puošia bibliotekos fojė ir Vieno paveikslo galeriją. Jis net padarė Saulės laikrodžio vizualinį maketą, kurį taip pat galima pamatyti bibliotekoje.

Tuomet prasidėjo nesavanaudiško mecenato paieškos. Jos ilgai neužtruko. J.Šikšnelis džiaugėsi, kad šio sumanymo išlaidas padengs „Pamario restauratorius“, kurios iniciatyva ir lėšomis Klaipėdos senamiestis pasipuošė jau ne vienu meniniu akcentu. Su jos direktoriumi Aldu Kliuku nesunkiai pavyko susitarti, kad jo vadovaujama bendrovė prisiims visą ir naujojo projekto finansinę naštą.

Kaip pasakojo R.Klimavičius, Saulės laikrodis bus iškaltas iš kvadratinės vario plokštės, iki penkių metrų dydžio. Tikslią jo sumontavimo vietą nustatys specialistai. Tai būtina, kad laikrodis būtų ne tik efektingas, nuo laiko „pažaliuosiantis“ meno kūrinys, bet ir tiksliai rodytų valandas.

„Idėja - šventa, iš to niekas materialinės naudos neturės, - tikino dailininkas. - Teks pasitelkti meistrus, per vasarą galėtume ir padaryti. Didelių problemų neturėtų kilti.“

Anot jo, Saulės laikrodis turėtų būti išvaizdus, jo paviršius - faktūrinis, su piešiniais, varyje išėsdintais rūgštimi. Jis vaizduoja Saulės ir Mėnulio sferas, šoninės vaizdo spiralės - nakties laikui matuoti. Kompozicijos centre - Saulės laikrodis - tarsi drakonas, saugantis ryškiausią mūsų dangaus žvaigždę. Kitos dvi skalės greta - astronominėms valandoms matuoti. „Tai žvilgsnis į kultūros istoriją - bus matyti, kaip skiriasi Saulės pasislinkimas per kelis amžius“, - aiškino R.Klimavičius.

Idėjos autoriai ir mecenatai neatskleidė, kiek šis Saulės laikrodis kainuos, bet patikino, kad metams baigiantis jis jau puoš I.Simonaitytės bibliotekos pastatą, džiugindamas praeivius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių