Sąskaitas už šildymą sumažins tik šilta žiema

Nuo didelių sąskaitų už šildymą šiemet gelbės nebent šilta žiema, tačiau oro prognozės nežada nieko gero. Jos turėtų negąsdinti tik savo namuose energiją taupančių gyventojų, kurių yra mažuma.

Tiekėjas sezonui pasiruošė

Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko kabinete trečiadienį vyko pasitarimas dėl pasiruošimo šildymo sezonui. Jame dalyvavo ir miesto savivaldybės atstovai, ir įmonės „Klaipėdos energija“ generalinis direktorius Vytautas Valutis.

Uostamiesčio meras domėjosi ne tik, kaip vyksta pasiruošimas, bet ir prognozėmis, kokios sąskaitos laukia klaipėdiečių.

Pasak V.Valučio, įmonė „Klaipėdos energija“ šildymo sezonui jau yra pasiruošusi. Užbaigti trasų atnaujinimo darbai, parengti įrenginiai, sukauptas atsarginis kuras.

Šiemet iš viso uostamiestyje atnaujinta 5,1 kilometro trasų. Daugiausia pietinėje miesto dalyje ir senamiestyje. Šie darbai atsiėjo beveik 10 mln. litų. Naujų trasų buvo nutiestas 400 metrų – 2,5 karto mažiau nei planuota. Šie darbai atsiėjo 250 tūkst. litų.

Visų įrenginių paruošimas šildymo sezonui šiemet atsiėjo apie 3 mln. litų.

Sąskaitos priklausys nuo oro

Kokios sąskaitos už šildymą šiemet pasieks klaipėdiečius, priklausys nuo kelių dalykų: oro sąlygų, šilumos kainos, namo būklės.

„Kiek šilumos bus suvartota, labai priklausys nuo šaltų dienų skaičiaus. Namų savininkai revoliucijų nepadarė. Daugiau renovuota tik šilumos centrų. Iš viso jų dabar mieste yra pakeistas per 60 proc. Pernai buvo 50 proc.“, – tvirtino V.Valutis.

Tačiau orų prognozės nežada nieko gero. Pasak V.Valučio, Švedijos meteorologai Lietuvai žada labai šaltą žiemą. Tačiau vadovas pabrėžė, kad prognozės ne visada pasiteisina.

„Pernai amerikiečiai numatė, kad Lietuvoje bus šilta žiema, tačiau vasaris buvo rekordiškai šaltas. Sunku pasakyti, kokia bus žiema“, – dėstė V.Valutis.

Kaina gali būti mažesnė

Kokia bus šilumos kaina uostamiestyje šį šildymo sezoną, taip pat priklausys nuo daug faktorių. Pagal Valstybinės kainų ir energetikos komisijos prognozes, Klaipėdoje jos augimas turėtų būti iki 4 proc.

Tačiau, pasak V.Valučio, tai pesimistinės prognozės: „Optimistinis variantas, kad žiema neateis arba ji nebus šalta“.

V.Valutis pabrėžė, kad šio šildymo sezono viltis – nepriklausomi šilumos tiekėjai. Klaipėdoje jie tiekia 28 proc. visos pagaminamos šilumos.

Energiją jie turi parduoda pigiau nei nustatyta įmonės „Klaipėdos energija“ šilumos kaina. Vasarą vandens pašildymo ir temperatūros palaikymui užtenka nepriklausomų šilumos tiekėjų energijos.

Pasak V.Valučio, šilumą ne va turi atpingi termofikacinę jėgainė. Jos statybos artėja pabaigos. Jau šį šildymo sezoną įmonė „Klaipėdos energija“ turėtų imti energiją iš termofikacinės jėgainės. Teigiama iš jos gautos šilumos bus galima aprūpinti 40-50 proc. miesto.

„Energija nebus tiekiama nuolat. Iš pradžių vyks tik bandymai“, – pasakojo vadovas.

Gamtinės dujos pinga

Šilumos kainą turėtų sumažinti ir biokuro katilas, kurį ruošiamasi statyti. Jį numatoma įrengti 2014 metų pirmą pusmetį. Katilas šiluma aprūpintu 5-10 proc. miesto.

Įvertinus, kiek šilumos gaunama iš nepriklausomų tiekėjų, kiek jos numatoma gauti iš katilinės ir biokuro katilo, įmonei „Klaipėdos energijai“ iš dujų jos reikėtų pagaminti apie 30 proc. Dabar iš šio kuro jos pagaminama 72 proc.

Nuo spalio uostamiestyje įsigalioja mažesnė šilumos kaina. Taip nutiko, nes atpigo dujos. Prognozuojama, kad lapkritį ji vėl mažės. Gamtinės dujos pinga.

Iš 44 Lietuvos miestų Klaipėda pagal šilumos kainą yra per vidurį. Ji nebepirmauja ir tarp didžiųjų miestų. Klaipėdą aplenkė Panevėžys ir Šiauliai.

„Pagrindinė kova prieš dideles sąskaitas yra šilumos suvartojimo mažinimas“, – pabrėžė V.Valutis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bronius Dzūkas

Bronius Dzūkas portretas
Butai nupigs iki 35 procentų.... Per 2013 metus,kainos kris iki 15-20 procentų. Per 2014 metus,kainos kris 10-15 procentų. Per 2015 metus,kainos kris iki 10 procentų. 2016 metais,susilauksime kainų stabilizacijos 5-7 metams.Aišku,aplėistį butai visada papigs.... Pagarbiai,NT-Analitikas,Bronius Krukonis-Dzūkas "Varėna"

pm

pm portretas
kuom remiasi sis analitikas?

mat

mat  portretas
jauciu, ziema greit apmokestins, arba paskelbs, kad ziema prasideda liepos vidury ir baigiasi birzelio vidury.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių