Renovacija: kol vieni laukia - kiti imasi darbo

Prieš ketverius metus naujoji valdžia po rinkimų teigė, jo daugiabučių namų renovacija yra vienas iš svarbiausių Lietuvos energetinio ūkio klausimų. Tačiau būtent ši problema vyriausybei tapo bene didžiausiu galvosūkiu per visą praėjusios kadencijos laikotarpį.

Po šiemetinių rinkimų naujai išrinkti valdžios atstovai vėl prisiminė renovacijos svarbą, bet konkretaus veiksmų plano spręsti problemas šioje srityje kol kas pateikta nėra. Kol valdžia mėgina atrasti „stebuklingą“ būdą išspręsti daugiabučių renovacijos klausimą, grupė Klaipėdos gyventojų nusprendė nebelaukti.

Paryžiaus Komunos gatvės 6-ojo namo gyventojai dar 2007 metais apsisprendė pradėti kritinės būklės, 1965 metais pastatyto daugiabučio renovacijos darbus. Atskyrę daugiabutį nuo bendrovės „Ąžuolyno valdos“ administravimo bei įsteigę bendriją, namo gyventojai tikėjosi gauti tuomet žadėtą 50 proc. kompensaciją iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. Tačiau prasidėjusi pasaulinė ekonomikos krizė gerokai pakoregavo kompensacijų dydžius daugiabučių namų renovacijos darbams.

Nepaisant to, namo gyventojai nutarė nelaukti geresnių laikų ir nusprendė daugiabutį renovuoti savo jėgomis.

Šiandien šio daugiabučio gyventojai jau gali džiaugtis savo darbo vaisiais. Vien mokesčiai už šildymą, pasak bendrijos atstovų, šio namo gyvenamiesiems ūkiams sumažėjo 30 – 40 proc.

DNSB „Baltasis Gintaras“ tarybos nario bei namo gyventojo Adomo Jazilionio teigimu, per pastaruosius metus bendrijai teko labai daug iššūkių.

„Per šiuos metus iš pagrindų buvo atnaujintas šilumos punktas, namo santechnikos sistema, atlikti stogo rekonstrukcijos darbai, sutvarkytos laiptinės ir lietaus nuotekų sistemos. Darbų buvo labai daug. Tačiau džiugu, kad visus pavyko atlikti sklandžiai“, - pasakojo jis.

Paklaustas apie finansus, iš kurių buvo atliekami renovacijos darbai, A. Jazilionis teigė, jog renovacija daugumoje buvo atlikta iš namo gyventojų lėšų.

„Mums pasisekė, jog krizė gerokai pakoregavo darbų kainas statybos sektoriuje. Todėl galėjome susitarti dėl palankesnių sąlygų su rangovais. O renovacijos darbai daugumoje buvo atlikti iš namo gyventojų lėšų. Įvedėme paprastą sistemą. Kas mėnesį renovacijos darbams nuo kiekvieno buto buvo renkama po 2 litus už kv.m. gyvenamojo ploto. Žiemos periodu - po 1 litą už kv.m. buto ploto. Taip savo jėgomis ir surinkome fondą skirtą renovacijos darbams“ – teigė bendrijos tarybos narys.

Pasak A. Jazilionio, nepaisant to, kad dauguma daugiabučio gyventojų yra pensinio amžiaus, daug nusiteikusių prieš papildomą mokestį renovacijos darbams nebuvo.

„Buvo vos keli probleminiai namų ūkiai, kurie prieštaravo renovacijos mokesčiui. Tačiau manau, kad po atliktų darbų jų nuomonė turėjo pasikeisti. Žinant, tai, kad tai kone daugiausiai namų ūkių turintis penkiaaukštis daugiabutis Klaipėdoje, manau, kad vos keli prieštaraujantys renovacijai nėra rodiklis.“

Šiuo metu bendrija ruošiasi namo išorės renovacijos darbams. Tačiau A. Jazilionio teigimu, šį kartą pirma bus laukiama naujai išrinktos valdžios žingsnių daugiabučių namų renovacijos srityje.


Šiame straipsnyje: renovacijadaugiabutisDNSB

NAUJAUSI KOMENTARAI

renovacija

renovacija portretas
renovacija...renovacija...renovacija...pirma renovacijos nuostatos,konkretumas, Įklampins žmones į liūną,kad ir buto pardavimas bus problematiškas.... aš tik girdžiu,kad visa tai šildymo taupymo sumetimais.o kur visos kitos garantijos?Apie tai tylima.Kodėl? Tai ne vienintelė problema.O priverstinė paskola ,kaip visa tai suprasti,,???Daug nesklandumų toj "renovacijoj".???Kas atsakys?

as

as portretas
reklama!!!! jokio konkretumo kiek atsejo renovacija 1kv metrui ir per kiek metu atsipirks? kiek dar zadama investuoti? kiek straipsniu berasytu apie renovacija visada nutylima 1 kv metro kaina!!!!!!!!!!!!!. PVZ naujos statybos buto 1kv metro kaina 3000 LT . Jei renovacija atsejo 1500 lt uz 1kv metra tai gal ji geriau butu buve nugriauti ir plytas parduoti

ss

ss portretas
iš reonavacijos pelna tik turi :bendroves pirmininkas(atkatai),statybininkai,langu pardavejai(pagrindiniai pačiuos pigiausios lenkiskos),stogo pardavejai..
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių