Prokuratūra susidomėjo R.Taraškevičiaus „dovanomis“

Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą, prašydama panaikinti 2005 m. vasario 28 d. Klaipėdos m. mero Rimanto Taraškevičiaus ir Klaipėdos apskrities viršininkės V.Lukošienės pasirašytą taikos sutartį su AB „Klaipėdos laivų remontas".

Šia sutartimi daugiau nei 30 mln. litų vertės savivaldybės turtas (dalis Danės krantinių) net 25 metams neatlygintinai valdyti ir naudotis buvo perduotas akcinei bendrovei „Klaipėdos laivų remontas".

Klaipėdos m. meras R.Taraškevičius, Klaipėdos apskrities viršininkė V.Lukošienė kartu su krantinėmis įsipareigojo leisti privačiai bendrovei naudotis ir po krantinių rekonstrukcijos sukurta infrastruktūra. Šiuo metu atliekama 55 mln. litų vertės šių krantinių rekonstrukcija už ES, Vyriausybės ir Klaipėdos m. savivaldybės lėšas.

Generalinė prokuratūra į teismą kreipėsi išnagrinėjusi Tėvynės sąjungos frakcijos Klaipėdos m. savivaldybės taryboje prašymą. Generalinė prokuratūra nustatė, kad įstatymai draudžia merams perdavinėti savivaldybei priklausantį turtą be savivaldybės tarybos leidimo. Šiuo atveju Danės upės krantinių perdavimo klausimas buvo sprendžiamas be savivaldybės tarybos žinios ir sutikimo.

Generalinė prokuratūra taip pat nustatė, kad savivaldybių turtas panaudos pagrindais negali būti perduotas pelno siekiančioms privačioms įmonėms, todėl minėtu sandoriu pažeistas ne tik Vietos savivaldos įstatymas, bet ir Valstybės ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymas.

Krantinių perdavimas privačiai įmonei buvo atliktas nuslepiant tai ne tik nuo savivaldybės tarybos, bet ir nuo visuomenės.

Iki krantinių perdavimo AB „Klaipėdos laivų remontui" pinigai už mažųjų laivelių, jachtų laikymą prie Danės krantinių patekdavo į savivaldybės biudžetą. Po Klaipėdos mero pasirašytos sutarties šie pinigai atitenka minėtai privačiai įmonei.

AB „Klaipėdos laivų remontas" aptariamų įvykių metu samdė Klaipėdos miesto mero R.Taraškevičiaus valdomą statybos firmą UAB „Klaipėdos monolitas", kad ji atliktų šalia minėtų Danės krantinių esančių AB „Klaipėdos laivų remonto" pastatų rekonstrukciją.

Klaipėdos m. meras R.Taraškevičius, po atitinkamo Tėvynės sąjungos frakcijos kreipimosi viešai, neigė krantinių perdavimo faktą AB „Klaipėdos laivų remontui" ir susidariusią situaciją paaiškino paprastai: „Galiu pasakyti tik tiek, jog čia prasidėjo priešrinkiminiai dalykai. Ko siekia Tėvynės sąjungos frakcijos pirmininkas Naglis Puteikis, aš nežinau, tačiau jo veiksmus, bandant sustabdyti visų klaipėdiškių taip laukiamą projektą, vertinu kaip kenkėjiškus".

Pasak mero, šią savaitę bus padaryta daug žingsnių, padėsiančių tašką visoje šioje istorijoje. Aišku tik viena, jog skandalingasis projektas labai reikalingas - Danės krantinė taps ne tik gražiausiu pavyzdiniu objektu, papuošiančiu senamiestį, bet ir didžiausiu turistų traukos centru.

„Aš padarysiu viską, kad Danės krantinės rekonstrukcijos projektas ir toliau būtų vystomas", - užtikrino uostamiesčio meras.

Pirmas Klaipėdos apygardos teismo posėdis pagal minimą Generalinės prokuratūros prašymą šioje byloje įvyks 2008 m. spalio 3 d. 10.00 val.

Plačiau apie tai skaitykite rytojaus dienraštyje  "Klaipėda".


Šiame straipsnyje: krantinėlaiveliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių