Prasidėjo vienuoliktosios „Omnitel 1000 km lenktynės”

Šeštadienį spiginant vidurdienio saulei Palangoje startavo didžiausias ir prestižiškiausias automobilių sporto renginys Baltijos šalyse – vienuoliktosios „Omnitel 1000 km lenktynės“. 

Prie starto linijos išsirikiavo visos 42 komandos. Net ir tos, kurios nedalyvavo kvalifikacinėse varžybose, tačiau sustreikavusią techniką komandų mechanikai spėjo parengti varžyboms. 

Pirmąją starto poziciją užėmusios Belgijos „KS Motorsport” ekipos lenktynininkai Stewe Vanbellingenas, Wardas Sluy ir Beni Smetsas buvo itin pakilios nuotaikos. To Belgijos sportininkai neslėpė ir prieš pat lenktynes vykusioje spaudos konferencijoje, kvalifikacinėse varžybose užimtą pirmąją vietą vertinę kaip itin reikšmingą komandos pasiekimą, laimėtą neįprastai atkakliose grumtynėse ir įkvepiantį kovai didžiausiame ir atsakingiausiame renginio egzamine – „Omnitel 1000 km lenktynėse“. 

Kai prieš atidarymą minia dairėsi į priešstartinėje zonoje išrikiuotus sportinius bolidus, staigus ir neregėtai stiprus gausmas visus privertė užversti galvas aukštyn. Lenktynių organizatoriai ir šalies karinės oro pajėgos pateikė dar vieną siurprizą, kai virš trasos kelis kartus praskridęs karinis naikintuvas-daugiafunkcinis lengvasis atakos lėktuvas L-39ZA, kurį pilotavo Marius Matulaitis, sveikino į lenktynes susirinkusius žiūrovus ir sportininkus, o pats skrydis buvo dedikuotas Lietuvos legendinių lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno transatlantinio skrydžio 77-osioms metinėms. 

Lenktynių organizacinio komiteto pirmininkas, „Omnitel“ prezidentas Antanas Zabulis, šiltai pasveikinęs sportininkus ir žiūrovus, ištarė sakralinę frazę : „Ponai ir ponios, užveskite variklius!” 

Taip buvo atidarytos vienoliktosios „Omnitel 1000 km lenktynės“, nuo pat pirmojo rato liudijusios, kad kova bus aštri ir įtempta ko gero iki pat finišo. Turin omenyje, kad lenktynės ilgos, paprastai trunkančios bemaž 10 valandų, įvykių forsuoti neskubėjo niekas. Juolab, kad Palangoje 12 val. tvyrojo 33,2 laipsnio Celsijaus karštis (tai dar vienas šių lenktynių rekordas), kuris ne į naudą nei bolidų varikliams, nei patiems sportininkams. 

Po pirmojo lenktynių pusvalandžio pirmasis trasa skriejo „Oktanas Racing“ ekipos „Porsche 997 GT3“, kuri vairavo Nerijus Dagilis. Lyderiui įkandin sekė kvalifikacinių varžybų laimėtojai ir Lenkijos

„Fuchs MP Sport Star Moto“ „Ferrari 430 GT3 Scuderia“. 

Kiek nelauktai Aurelijus Petraitis iš BBK Racing su X1 grupės „Mitsubishi Colt“ pakilo į ketvirtąją poziciją, tačiau atotrūkiai tarp sportininkų dar maži ir netenka stebėtis, kad rotacija lenktynių pradžioje gali vykti labai sparčiai. 

Praėjus valandai po starto lyderių trejetukas nuvažiavo po 37 ratus ir išliko nepakitęs, o į ketvirtąją vietą pakilo RIMO ekipos lenktynininkas Rimantas Blažulionis, vairuojantis dyzelinę BMW ir įveikęs 35 ratus. 

Dar po pusvalandžio brolį Nerijų pakeitęs Nemunas Dagilis smuktelėjo į antrą vietą, o pirmojoje atsidūrė kvalifikacinių varžybų laimėtojų – belgų komanda. Tačiau neilgam. Po 15 minučių Nemunas vėl tapo lenktynių lyderiu. 

Lenkų „Fuchs MP Sport Star Moto“ bei RIMO ekipų pozicijos išliko nepakitusios.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių