Pramonininkai prašo nuolaidų

Ne pačius geriausius laikus išgyvenantys pramonininkai kreipėsi į miesto savivaldybę dėl valstybinės žemės nuomos mokesčio sumažinimo. Miesto valdžios atstovai žadėjo, jog nustatytas tarifas šiemet bus peržiūrėtas.

„Pramonė išgyvena ne pačius geriausius laikus. Praėjo laikai, kai būdavo pelnai, o savivaldybė surinkdavo didesnį biudžetą nei planuota. Pramonės įmonės buvo priverstos atleisti 1800 darbuotojų, sumažinti 20-30 proc. algas. Norėtume sužinoti, kaip apskaičiuojamas žemės nuomos mokestis, paieškoti galimybių, kaip jį sumažinti“, - tvirtino Klaipėdos pramoninkų asociacijos vykdantysis direktorius Rymantas Tamošiūnas.

Klaipėdos savivaldybės Žemėtvarkos ir teritorijų plėtros skyriaus vedėja Raimonda Gružienė aiškino, jog valstybinės žemės nuomos mokesčio minimalūs ir maksimalūs tarifai yra nustatyti Vyriausybės nutarimu. Šis mokestis skaičiuojamas pagal vidutinės žemės rinkos vertės žemėlapį, kurį parengia Registrų centras.

Miestų taryba nustato konkrečius žemės nuomos mokesčio tarifus. Uostamiestyje yra nustatyti skirtingi tarifai, atsižvelgiant į žemės paskirtį. Mažiausias tarifas numatytas gyvenamosios paskirties sklypams, nes, anot R.Gružienės, jų vertė pastaruosius metus buvo didžiausias.

Pramoninės valstybinės žemės nuomos tarifas siekia 3 proc. Klaipėdos savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Aldona Špučienė tvirtino, jog šis tarifas šiais metais greičiausiai bus peržiūrėtas ir sumažintas. Vedėja pabrėžė, kad pramoninės paskirties sklypų vertė krenta labiausiai.

Tačiau valstybinę žemę nuomojantys asmenys yra sudarę sutartis. Jiems kaina perskaičiuojama kas trejus metus.

Žemės mokestis papildo miesto biudžetą. Šiemet jo planuojama surinkti 8 mln. litų. Tai sudaro apie 2 proc. miesto biudžeto.

„Tiek planuojame surinkti jau kelerius metus, bet nesurenkame“, - tvirtino A.Špučienė.

Nuo valstybinės žemės nuomos mokesčio yra atleidžiami juridiniai asmenys, kurie vykdo nekomercinę - sportinę veiklą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių