Po vestuvių šventės Klaipėdos rajone - salmoneliozės protrūkis

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad Klaipėdos visuomenės sveikatos centras pranešė apie penkis asmenis, kurie kreipėsi į Klaipėdos universitetinę ligoninę dėl ūmių žarnyno susirgimų.

Keturi asmenys buvo hospitalizuoti infekcinių ligų skyriuje, vienas - gydomas ambulatoriškai. Atlikus laboratorinius tyrimus dėl ligos sukėlėjo nustatymo, keturiems susirgusiems diagnozuota salmoneliozė (sukėlėjas – Salmonella enteritidis.).

Atlikus ligonių apklausą, paaiškėjo, kad visi jie liepos 10-11 dienomis dalyvavo vestuvių pobūvyje, kuris vyko G.Rusteikos kaimo turizmo sodyboje „Prie šaltinio“ (Lapių km., Klaipėdos raj.).

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino G.Rusteikos kaimo turizmo sodybą „Prie šaltinio“. Patikrinus nustatyta, kad šios sodybos šeimininkai neturėjo Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimo, nebuvo gamybinių patalpų, pritaikytų maisto ruošimui, viešojo maitinimo veikla neįteisinta. Patiekalai buvo ruošiami sodybos savininkų asmeninėje virtuvėje. Šventės užsakovai buvo atsivežę saldumynų – kreminį tortą bei du šakočius be jokių pirkimo dokumentų. Maistą ruošė žmonės, nesusipažinę su higienos mokymo kursų programa. Jie negalėjo pateikti maisto žaliavų bei produktų pirkimo dokumentų, neišsaugojo produktų ženklinimo etikečių, nebuvo maisto produktų atsekamumo galimybių. Maisto žaliavų, gatavų produktų ar patiekalų likučių taip pat nebuvo rasta.

Buvo paimtas geriamojo vandens mėginys, aplinkos bei paviršių ploviniai mikrobinei taršai nustatyti. Atlikus paimtų mėginių laboratorinius tyrimus, 6-se aplinkos ploviniuose buvo nustatytos koliforminės bakterijos. Geriamasis vanduo atitiko Higienos normos HN 24 geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimus. Tyrimas tęsiamas.

Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko sprendimu, G.Rusteikos kaimo turizmo sodyboje „Prie šaltinio“ viešojo maitinimo veikla uždrausta. Surašytas Administracinių teisės pažeidimų protokolas, sodybos savininkams, ruošusiems maistą, nurodyta pasitikrinti sveikatą, atlikti bakteriologinius tyrimus dėl ligos sukėlėjų nustatymo.

„Kaimo turizmo sodybų savininkams, norintiems teikti maitinimo paslaugas, privaloma turėti Maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimus ir laikytis maisto saugos bei higienos reikalavimų. Pažymėjimus išduoda apskričių, miestų ar rajonų valstybinėms maisto ir veterinarijos tarnybos, patikrinę ir nustatę, kad kaimo turizmo paslaugų teikėjo veiklos sąlygos atitinka nustatytus reikalavimus. Šie reikalavimai neprivalomi tų sodybų šeimininkams, kurių svečiai maistą gaminasi patys. Be to, maisto tvarkymo reikalavimai sodyboms, teikiančioms maitinimo paslaugas, yra minimalūs, jie suderinti su Lietuvos kaimo turizmo asociacija“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos ir maisto skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.


Šiame straipsnyje: salmoneliozė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių