Pilies džiazo festivalis: trys dienos muzikos

Likus trims savaitėms iki XVI Klaipėdos Pilies džiazo festivalio, jo organizatorių komanda jau pasiruošusi klijuoti afišas - programa sudaryta, visi dalyviai patvirtino, kad atvyks.

Nors biudžetas perpus sumažėjo

Birželio 4-6 dienomis vyksiantis festivalis ir vėl publikai bus nemokamas, nors jo biudžetas perpus mažesnis nei ankstesnių. „Pasiruošimas vyksta visu tempu, įtampos labai daug, nes finansiškai šie metai kaip niekad anksčiau sunkūs. Tačiau ir mes patys, ir publika jau labai pasiilgome šio renginio. Mūsų komanda vis gausesnė, iki festivalio išaugs iki pusšimčio talkininkų. Ir dalyviai visi, kuriuos kvietėme, atvažiuos. Nes mūsų festivalio aura ir publika - išskirtinės. Stengiamės tai išlaikyti, nenuleisti kartelės. Sukamės kaip galime, kad šventė būtų maksimaliai graži“, - tvirtino asociacijos „Klaipėdos džiazo festivalis“ prezidentė Inga Grubliauskienė.

Pirmąjį vasaros savaitgalį džiazas liesis dviejose atvirose uostamiesčio erdvėse. Festivalis tradiciškai startuos Teatro aikštėje, o finišuos neįprastai - su „Jaunąja džiazo banga“ Vasaros koncertų estradoje.

Festivalio rengėjai susirūpinę, kaip visi sutilps šiemet gerokai sumažėjusioje Teatro aikštėje. Aptvėrus tvora rekonstruojamą Dramos teatrą, teks gerokai pasispausti ir publikai, ir prekeiviams. Tačiau scenoje dvi dienas džiazas liesis laisvai.

Du vakarus - Teatro aikštėje

Kaip teigė festivalio įkūrėjas, o dabar globėjas Seimo narys Vytautas Grubliauskas (Kongas), pirmąją dieną renginys pagaliau atiduos skolą Lietuvos džiazo atlikėjams.

Jame koncertuos „Dixxband“ ir kylanti džiazo žvaigždutė Kristina Svolkinaitė, Krašto apsaugos savanorių pajėgų bigbendas su Edgaru Lubiu (Amberlife), Klaipėdos bigbendas ir pats Kongas su draugais - Lietuvos džiazo bei popmuzikos žvaigždėmis Steponu Januška, Sasha Song, Monika Liubinaite, Kristina Jatautaite, Edita Bodrovaite, Laimonu Urbiku, „Capella'A“.

„Tai bus ne tik džiazas. Tiesiog geros muzikos programa jo stiliaus kontekste“, - komentavo V.Grubliauskas.

Antroji festivalio diena prasidės netikėtų svečių - džiazo kvinteto iš Armėnijos - pasirodymu. Iš armėnų estafetę perims Europoje aukštai vertinamas Briuselio džiazo orkestras, bus pristatytas jungtinio Lietuvos ir Vokietijos džiazo seksteto projektas. Jame muzikuos vienas geriausiai Europoje vibrofonu grojančių muzikantų Wolfgangas Lackerschmidas ir su Tootso Thielemanso pasekėju Hendriku Meurkensu į festivalį sugrįš lūpinės armonikėlės muzika.

Šiemet Klaipėdos Pilies džiazo festivalis sulauks legendinio džiazo muzikanto Mileso Daviso bendražygės perkusininkės Marilyn Mazur iš Danijos. Ji su savo kvintetu iš Kopenhagos atskris lėktuvu į Palangą, o paskui juos atvažiuos visas autobusas būgnų.

Prognozuojama, kad festivalio „vinimi“ taps 16-os britų grupės „Incognito“ ir jos lyderio gitaristo bei vokalisto Jeano Paulo Maunicko pasirodymas. Iš jų tikimasi itin aukšto lygio koncerto. Daug šansų, kad britai nenuvils, nes jų grupė gyvuoja jau tris dešimtmečius, savo pozityviais ritmais, jazz funk grynuoliais pelnė pripažinimą visame pasaulyje ir tebesilaiko šlovės viršūnėje.

Įsilies tūkstančiai vaikų

Trečiądien į festivalį įsilies vaikų ir jaunimo kolektyvų džiazo dainų šventė Vasaros koncertų estradoje.

Kaip pasakojo jos koordinatorė Edita Mejaraitė, jau dabar, per perklausas, vaikų akys žiba, jie mėgaujasi džiazo dainomis, kurias festivalis nepigiai įsigijo, bet buvo verta. „Jaunojoje džiazo bangoje“ pasirodys per 100 kolektyvų - beveik du tūkstančiai vaikų iš visos Lietuvos ir Kaliningrado dalyvaus dviejų valandų koncerte.

Su jais dainuos M.Liubinaitė ir S.Januška, S.Song ir V.Grubliauskas. Didžiausiam Lietuvoje džiazo chorui akompanuos Klaipėdos bigbendas, vadovaujamas Petro Tadaro. O diriguos jam, V.Grubliausko žodžiais, geriausių kolektyvų vadovai, turintys patirties prie dirigento pulto ir jaučiantys džiazo specifiką.

Pasirodymas sumanytas iš trijų dalių pagal amžiaus grupes, nes Vasaros koncertų estrados scenoje dainuos vaikai nuo 7 metų iki 20-mečio jaunimo.

Šventės šeimininkai - klaipėdiečių flangas jau šį šeštadienį buriasi bendrai repeticijai Lietuvos jūrų muziejuje, kur vyks nemokami „Muziejų nakties“ renginiai.

 Pamatys visa Lietuva

 „Ši džiazo dainų šventė mums didelis iššūkis - nauja vieta ir toks būrys vaikų, kurių eisena patrauks per miestą. Betgi jaunimas - vieni entuziastiškiausių džiazo muzikos gerbėjų, turime neprarasti šio potencialo“, - įsitikinusi I.Grubliauskienė. Ji džiaugėsi, kad šventė suintrigavo Lietuvos televiziją - ji tiesiogiai transliuos „Jaunąją džiazo bangą“, kad visa Lietuva pamatytų šį unikalų projektą.

Jo organizatorius Klaipėdos džiazo festivalis jau kuria planus, kaip ateityje „Jaunajai džiazo bangai“ gauti ES paramą. „Tam yra įdirbis, visos prielaidos. Jau dabar matome, kad kolektyvai gana neblogai pasiruošę, vaikai noriai mokosi tuos kūrinius. Turėtų būti įspūdinga šventė“, - vylėsi V.Grubliauskas, kaip konsultantas altruistiškai talkinantis festivaliui jaunųjų atlikėjų perklausose.

„Tai puiki edukacinė programa anglų kalbos žinioms gilinti ir bendravimui. Juk džiazas - tarptautinė kalba. Tikime, kad pasėta džiazo sėkla suleis šaknis, kad tai padės ugdyti gerą mūsų jaunimo muzikinį skonį“, - teigė I.Grubliauskienė, pati su vyru auginanti keturis vaikus.

Džiazo fiestą Vasaros koncertų estradoje užbaigs šventės garbės svečiai iš Didžiosios Britanijos „The Jive Aces“. „Geltonieji žmogeliukai“ jau pažįstami festivalio publikai. Bet šiuosyk jie sugrįš su nauja programa ir gerokai pasikeitę, intrigavo festivalio organizatoriai, žadėdami, kad paskutinis akcentas bus efektingas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių