Patvirtinta Lietuvos ir “Svenska” taikos sutartis

Po to, kai praėjusią savaitę Lietuvos Vyriausybė, bendrovės „Geonafta", „Genčių nafta" ir Švedijos bendrovė „Svenska Petroleum Exploration" pasirašė taikos sutartį dėl Tarptautinio arbitražo priteistos 12,6 mln. dolerių skolos, antradienį Kretingos apylinkės teismas patvirtinto taikos sutartį.

Pagal ją 12,6 mln. dolerių ir 6 proc. palūkanų, kurios priskaičiuotos nuo 2002 m., Vyriausybė ir bendrovė „Geonafta" susitarė sumokėti per pusę iki 2009 m. gegužės 1 d., o visas bylinėjimosi išlaidas, kurios sudaro 1 mln. 154 tūkst. dolerių ir tas išlaidas, kurios dar bus priteistos Vokietijos ir Lietuvos teismuose prisiėmė sumokėti bendrovė „Geonafta".

Vyriausybė pernai bandė derėtis su "Svenska" dėl skolos sumokėjimo ar taikos sutarties sudarymo, tačiau deryboms nepavykus, nutarė laukti Lietuvos teismo sprendimo.

Tarptautinis arbitražas Kopenhagoje 2003-ųjų spalį nusprendė, kad Lietuvos Vyriausybė ir "Geonafta" turi sumokėti 12,579 mln. JAV dolerių baudą dėl pažeistų "Svenska" teisių eksploatuoti Kretingos ir Naujasodžio naftos telkinius Vakarų Lietuvoje. Be to, arbitražas priteisė 6 proc. metų palūkanų, priskaičiuotų nuo 2002 metų sausio 1 dienos iki galutinio pinigų sumokėjimo.

Vyriausybė pernai pavasarį jau rezervavo beveik 40 mln. litų sumokėti skolą ir delspinigius "Svenska". Manoma, kad šiuo metu skolos suma yra kur kas didesnė.


Šiame straipsnyje: taikos sutartis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių