Patarimai, kaip saugiai sutikti šventes

Artėjant didžiosioms metų šventėms Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras primena apie saikingą mitybą bei alkoholinių gėrimų vartojimą, o taip pat apie saugų fejerverkų naudojimą.

Reikia nepamiršti, jog švenčių puošmena - fejerverkai - gali tapti nenumatytos traumos priežastimi. Kad tai neįvyktų:

         - reikia pirkti iš leidimus turinčių pardavėjų;

         - būtina laikytis gaminio eksploatacijos instrukcijos;

         - fejerverkai turi būti laikomi toliau nuo vaikų;

         - vaikai stebėti fejerverką turėtų tik prižiūrimi suaugusiųjų.

Pagal statistiką daugiausiai nukenčia būtent vaikai, dažniausiai tada, kai jų niekas neprižiūri. Fejerverkai niekada neturi patekti į vaikų rankas, nepaisant to, kokie saugūs jie atrodytų. Vaikų rankose ir bengališkos ugnelės gali būti pavojingos. Suaugusieji turi taip pat laikytis saugumo taisyklių:

           - niekada nedegti fejerverko pasilenkę virš jo, nes, fejerverkui netikėtai užsidegus, veido ir rankų nudegimai neišvengiami;

          - degti fejerverką tik per saugų atstumą;

          - negalima laikyti degančio fejerverko rankose ir jokiu būdu jo mesti į žmonių minią.

Nemažai traumų patiria laikantieji fejerverkus rankose arba tada, kai degantis fejerverkas paleidžiamas į žmones. Šiuo atveju fejerverkas gali sprogti rankose. Baigus leisti fejerverkus, būtina pasirūpinti fejerverkų liekanomis, jas surinkti. Liekanos gali būti pavojingos mažiems vaikams ir gyvūnams.

Maistas - tai vienas iš malonumų, be kurio neapsieina nei viena šventė. Viskas būtų lyg ir gerai, išskyrus tuos atvejus, kai jis naudojamas nesaikingai. Dėl persivalgymo kenčia ne tik virškinimo sistemos organai, bet ir kai kurie kiti. Persivalgius gali sutrikti ir širdies darbas. Vyresnio amžiaus žmonėms - pakilti kraujospūdis. Ypač pavojingas maistas, kuriame gausu riebalų. Toks maistas gali išprovokuoti esamas lėtines ligas arba ūmius virškinimo sistemos sutrikimus.

Kad taip neatsitiktų, reikia laikytis saiko. Per šventes valgyti mažesnėmis porcijomis. Stengtis, kad didesnę dalį porcijos sudarytų daržovės. Taip pat, maistu reikia mėgautis. Besimėgaujant greičiau pajuntamas sotumo jausmas ir sumažinama persivalgymo tikimybė. Taip pat svarbu naudoti pakankamai skysčių: vandens, natūralių sulčių ir arbatos  Taip bus maistas praskiedžiamas ir geriau virškinamas. 

Mūsų visuomenėje įprasta per šventes naudoti gausiai alkoholinių gėrimų. Bet kuri šventė be alkoholio yra neįsivaizduojama. Nereikia pamiršti, jog didelio alkoholio vartojimo pasekmė gali būti apsinuodijimas. Kiekvienais metais per šventės daugybė žmonių apsinuodija alkoholiu, būna atvejų, kai apsinuodijimas alkoholiu pasibaigia mirtimi. Kad taip neatsitiktų, reikia, kaip ir mitybos atžvilgiu, laikytis saiko.

Švenčių šurmuly tėvai turi nepamiršti ir savo atžalų. Vaikai 20 kartų jautresni alkoholio poveikiui negu suaugusieji. Alkoholis vaikams ypač pavojingas, daugiausia dėl jauname organizme nepakankamai išlavėjusių sistemų, kurios jautresnės alkoholio nuodingosioms medžiagoms. Medicinos literatūroje galima rasti daugybę pavyzdžių, kai menkiausia alkoholio doze vaikai yra labai sunkiai apsinuodiję.

Šie faktai visus tėvus turėtų padaryti atsargesnius. Vaikams vartoti alkoholį pavojinga ne vien dėl ne tiesioginių nepageidaujamų padarinių, bet ir dėl galimybės dvasiškai ir fiziškai sužaloti sveikatą.


Šiame straipsnyje: patarimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių