Pasukamąjį tiltelį parveš vasarą

Užpernai išardytas ir rekonstruoti išvežtas pasukamas pėsčiųjų tiltelis, kuris priskiriamas kultūros paveldui, į savo vietą grįš birželį.

Tai penktadienį vykusioje mokslinėje konferencijoje-diskusijoje „Pilis, uostas, pasukamas tiltelis: istorija ir perspektyvos“ pabrėžė miesto meras Rimantas Taraškevičius.

„Manome, kad pasukamas tiltelis turi grįžti į vietą. Tačiau, kada yra daug renginių, jis nebetenkina pėsčiųjų srautų. Reikėtų, kad jį sukinėtų ne du vyrai, o tai būtų daroma mechanizuotai. Siekiame, kad tiltelis būtų judresnis. Už 4-5 metų ši teritorija bus visai kitokia. Žmonių judėjimas čia bus dar didesnis“, - tvirtino uostamiesčio vadovas.

Klaipėdos universiteto rektorius prof. dr. Vladas Žulkus tvirtino, jog ilgą laiką buvo siūloma padaryti taip, jog tiltelis būtų pasukamas mechanizuotai, tačiau planai taip ir liko įgyvendinti.

„Dabar tai padaryti būtina. Kai buvo keli laivai, užteko, kad vyrai jį pasukinėtų. Dabar jų keli šimtai. Reikia pagerinti situaciją, kad būtų galima išleisti daugiau laivų. Projektuotojai pristatys savo variantus, tada spręsime koks geriausias. Paveldo panaudojimas praktikoje yra skatinamas“, - teigė V.Žulkus.

Konferencijos metu buvo pasiūlyta daug įvairių variantų, kaip išspręsti pėsčiųjų ir dviratininkų judėjimo problemą šioje teritorijoje. Buvo siūloma statyti alternatyvius tiltus įvairiose vietose.

Projektuotojai tvirtino, jog šalia restauruojamo tiltelio galėtų atsirasti nauji - nuvažiuojantis, pakeliamas. Siūlomų tiltų aukštis ir plotis taip pat buvo įvairūs.

Vienas iš pasiūlymų buvo statyti alternatyvų tiltą pasukamam, kuriuo galėtų prireikus privažiuoti ir greitosios pagalbos automobilis.

Taip pat buvo siūloma statyti tiltą, kurio aukštis būtų toks, kad galėtų praplaukti bent mažieji laiveliai. Anot projektuotų, būtų galima pasukamąjį tiltelį padėti ant kranto, kaip eksponatą, o vietoje jo statyti naują.

Pateiktas pasiūlymas, kaip restauruojamą pasukamą tiltelį padaryti valdomu mechanizuotai.

„Įvertinus mero pasisakymus, tai būtų efektyviausia. Paprastomis dienomis jį būtų galima sukinėti mechanizuotai, o švenčių metu - rankiniu būdu“, - tvirtino bendrovės „Projektų centras“ Projektavimo direktoriaus pavaduotojas Tomas Liekis.

Pasukamas pėsčiųjų tiltas per piliavietės kanalą pastatytas 1855 metais. Jis yra technikos paminklas. Šis tiltelis vienintelis tokio tipo mechanizmas Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: pasukamas tiltelis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių