Pasaulinė regata Klaipėdai – prabangos prekė

Klaipėdos politikai gerokai dvejojo, ar pritarti uostamiesčio dalyvavimui konkurse dėl pasaulinės regatos „Volvo Open Race“ vieno iš etapų organizavimo.

Tokį pasiūlymą dalyvauti konkurse Klaipėdos savivaldybė organizatoriams turi pateikti iki spalio 31 dienos.

Klaipėda, pateikusi paraišką, konkuruotų su kitais 45 pasaulio uostamiesčiai, kurie norėtų surengti vieną iš regatos „Volvo Open Race“ etapų 2014-2015 ar 2017-2018 metais.

Preliminariai skaičiuojama, jog išlaidos priimti tokią regatą siektų apie 12-13 mln. litų. Numatoma, jog savivaldybės indėlis siektų apie 6 mln. litų, o kitos lėšos būtų iš rėmėjų ar valstybės biudžeto,

„Prekės yra dvi: būtinos ir prabangos. Regatą vertinčiau kaip prabangos prekę Klaipėdai, nei tikrai ne savivaldybės funkcija yra organizuoti tokius renginius. Iš kur gausime tuos 6 mln. litų. Neabejoju, kad pinigų reikės skolintis, o ekonominė nauda tokios regatos nėra aiški“, - nuomonę reiškė miesto tarybos narys Vygantas Vareikis.

Politikas Rimantas Taraškevičius apgailestavo, jog dabar toks periodas, kai vyksta rinkimai ir neaišku, su kuo Vilniuje reikia kalbėtis dėl tokios regatos svarbos valstybei ir jos prisidėjimo prie jos organizavimo.

„Tikrai norime, kad regata atplauktų, tačiau aišku tai, kad savivaldybė viena pati yra nepajėgi rasti reikiamos pinigų sumos. Jei nebus valstybės požiūrio, galime ir apsijuokti, nes pateiksime paraišką tapti regatos uostu, o jei ji bus patvirtinta, gali tekti ir atsisakyti, nes neturėsime lėšų. Kaip tuomet atrodysime? Jei sakome A, tai turime žinoti, kad reikės pasakyti ir B“, - teigė R.Taraškevičius.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tikino, kad būtų absurdiška, jei miesto taryba bepritartų Klaipėdos dalyvavimui konkurse dėl regatos organizavimo.

„Mūsų galimybės nugalėti kitus uostus tikrai nėra pačios didžiausios. Vien jau uosto mokestį kiti miestai siūlys po kelis milijonus eurų, o mes siūlome tik 2 mln. litų. Tačiau reikia teikti nors ir kuklų pasiūlymą, o ne iškart į ringą mesti baltą rankšluostį. Jei mums bus suteikta galimybė tapti regatos uostu, kelis mėnesius Klaipėda taps pasaulio bamba“, - regatos prestižą, svarbą ir ekonominę naudą pabrėžė V.Grubliauskas.

Galiausiai politikai balsavo už tai, jog Klaipėdos savivaldybė toliau dalyvauti konkurse dėl galimybės priimti „Volvo Open Race“ regatą.

Sprendimas, ar Klaipėda bus atrinka tarp regatos uostu, turi būti paskelbtas po kelių mėnesių, nes iki gruodžio 7 dienos turi būti pasirašyta sutartis tarp organizatorių ir uostų.

Sutarties užtikrinimo garantas – 100 tūkst. eurų.


Šiame straipsnyje: Volvo Ocean Racesregata

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių