„Parbėg laivelis“ į Klaipėdą (programa)

Keturias dienas šią savaitę Klaipėdoje šurmuliuos folkloro festivalis „Parbėg laivelis“, klaipėdiečiams ir miesto svečiams žadantis daugybę nemokamų renginių.

Svečių atvyks net iš Meksikos

Liepos 15–18 dienomis Klaipėdos širdyje jau aštuntąsyk vyks tradiciniu tapęs tarptautinis folkloro festivalis „Parbėg laivelis“. Klaipėdos miesto savivaldybės Etnokultūros centro organizuojamas renginys yra įtrauktas į CIOFF (tarptautinės liaudies meno organizacijos prie UNESCO) festivalių kalendorių ir vyksta kas antri metai. Šiemetis skiriamas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 20-mečiui bei  Žalgirio mūšio 600-osioms metinėms.

Šis festivalis – šventė ne tik uostamiesčio gyventojams, bet ir iš kitų Lietuvos miestų bei tolimų šalių atvykstantiems jo dalyviams. Šiemet Klaipėda sulauks tradicinės kultūros puoselėtojų iš Meksikos, Bosnijos ir Hercegovinos, Belgijos bei Lenkijos.

Svečių sutikimas vyks pagal šio krašto tradicijas, užsiminė festivalio organizatoriai. O bendrą koncertą jie surengs Meno kieme sekmadienį.

25 folkloro kolektyvai – iš Lietuvos

Taip pat atvyks didžiulis būrys dainorėlių ir šokėjėlių iš visų Lietuvos etnografinių regionų – atvažiuos net 25 folkloro kolektyvai.

Kaip teigė organizatoriai, tai bus patys geriausi, šauniausi, įspūdingiausi, daugelis pelnę „Aukso paukštės“ apdovanojimus. Kai kurie jau ne pirmąsyk svečiuosis Klaipėdoje, kiti į festivalį atvažiuos pirmąkart. Šiemet kaip niekad anksčiau daug „Parbėg laivelyje“ bus instrumentinės muzikos kapelijų.

Visus lietuvius šokančius ir dainuojančius vienoje vietoje bus galima pamatyti šeštadienį jų bendrame pasirodyme „Dainuojantis senamiestis“. Kviečiami visi artimiau susipažinti, kartu padainuoti ir pašokti.

Grindinį drebins naktišokiai

Klaipėdiečius bei miesto svečius nuo ketvirtadienio iki sekmadienio džiugins folkloro koncertai, šurmuliuos tradicinių amatų mugė, uostamiestyje dar vadinama klaipėdietišku jomarku, veiks kūrybinės dirbtuvės, vyks kulinarinio paveldo pristatymai, o vakarais grindinį drebins naktišokiai.

Pastarieji Meno kieme griaudės dusyk. Bus galima į valias pasišokti su Lietuvos ir užsienio folkloristais. „Bus linksma. Mokysimės savų ir užsienietiškų tautiškų šokių. Vyks savotiški kultūriniai mainai“, – dalijosi sumanymais festivalio koordinatorė etnologė Irena Armonienė, dar mįslingai užsiminusi, kad Teatro aikštėje numatytas „Folkšokas“ bus kiek kitoks pasišokimas...

„Parbėg laivelio“ renginiai užlies Turgaus ir Tiltų gatves, Teatro aikštę, Etnokultūros centrą, įsikūrusį Daržų gatvėje, ir ten pat esantį Meno kiemą. Šventė okupuos senamiestį nuo Teatro aikštės iki pat Jono kalnelio.

„Jomarkas“ bus miestietiškas

Ketvirtadienį festivalis prasidės tradiciniu „Klaipėdos jomarku“. Jis jau įsitvirtino Turgaus gatvėje. „Grįžo į senąją vietą, kur vykdavo dar XVI a. Šis atrodys kitaip, – intrigavo etnologė Valerija Jankūnaitė, – bus miestietiškas, kvepės ne troškintais kopūstais, o karštu šokoladu, įvairiais skanėstais. Bus orus, elegantiškas, išties poniškas, bajoriškas. Labai derės prie ten pat koncertuosiančių šventiškai išsipusčiusių folkloro ansamblių.“

Amatus jame demonstruos per 40 amatininkų, greta įsikurs dvi dešimtys kulinarinio paveldo ženklą turinčių prekiautojų. Bus galima paskanauti ne tik šokolado, šakočių, medaus, bet ir giros, „gyvo“ alaus. Atvažiuos geriausi Lietuvos aludariai iš Pasvalio, Pakruojo, Panevėžio. „Visus kulinarinio paveldo propaguotojus atsirinkome labai atsargiai, kruopščiai peržiūrėjome kiekvieno pasiūlymus. Tikimės, kad jie atveš tikrai aukštos kokybės, ypatingus, regionui būdingus, geriausias lietuviškas tradicijas tęsiančius gaminius“, – kalbėjo V.Jankūnaitė.

Demonstruos istorinius kostiumus

Šių metų festivalyje klaipėdiečiai pirmą kartą išvys iš Vilniaus atkeliavusią rekonstruoto istorinio–archeologinio Lietuvos kostiumo kolekciją, kuri atspindi geležies amžiaus romėniškąją, barbarų, vikingų, viduramžių bei renesanso epochų rūbų dėvėjimo tradiciją. Visi turės išskirtinę galimybę iš arti ne tik apžiūrėti, bet ir pačiupinėti šiuos kostiumus (bus demonstruojamos šešios poros – vyro ir moters apranga), Lietuvoje dar mažai kam matytus, bet jau spėjusius pabuvoti Sankt Peterburge. Tai – naujiena, tokių rūbų dar neteko regėti per jokius folkloro festivalius, pabrėžė tautodailininkė Elena Matulionienė.

Lietuvių ir festivalio svečių iš užsienio tautiniai kostiumai bus pristatyti atskirame koncerte Teatro aikštėje. Be to, dvi dienas Etnokultūros centre vyks kūrybinės dirbtuvės, kuriose su jais bus galima geriau susipažinti, paliesti juos, apie juos paklausinėti. Kartu plačiau bus nagrinėjami festivalio dalyvių užsieniečių tautiniai kostiumai, nemažai jų žada atsivežti lenkai. Juos dėvint bus pasakojama, dainuojama ir muzikuojama.

Penas kūnui ir sielai

Organizatoriai stengiasi numatyti viską, kad visi šventėje turėtų ką veikti, kad būtų įdomu. Bus rengiamos net vaikų žaidimo valandos – mažiesiems, šeimoms.

Klaipėdos etnokultūros centro direktorė Nijolė Sliužinskienė džiaugėsi savo komanda, kurioje šiemet rengiant festivalį susiliejo patirtis ir jaunimo noras išlaikyti tradicijas. „Bendromis jėgomis padarėme, ką galėjome ir sugebėjome, kad būtų peno ir akims, ir ausims, ir uoslei. Džiaugsimės, jei „Parbėg laivelis“ taps ir atgaiva sielai, – sakė N.Sliužinskienė. – Laukiame griausmingo festivalio. Griausmingo savo nuotaika, šokiais, trankia muzika. Visi įsitikinsime, kaip gražiai tradicijos puoselėjamos, perduodamos jaunimui. Etninės kultūros jokios krizės neįveiks.“

Visi festivalio renginiai – nemokami. Tai dar sykį patvirtina „Parbėg laivelio“ moto: „Tradicijų uostas atviras jums!“.

VIII TARPTAUTINIO FOLKLORO FESTIVALIO „PARBĖG LAIVELIS“ PROGRAMA

Liepos 15 d.

12 val. „Klaipėdos jomarko“ atidarymas (Turgaus g.)

12.30–17 val. – koncertai „Klaipėdos jomarke“ (Turgaus g.)

18 val. – karinių-istorinių dainų vakaras Meno kieme (Daržų g. 10)

20 val. – festivalio klubas ir naktišokiai Meno kieme (Daržų g. 10)

Liepos 16 d.

9–21 val. – „Klaipėdos jomarkas“ (Turgaus g.)

10–12 val. – kūrybinės dirbtuvės: tradicinis dainavimas bei muzikavimas, tautinis kostiumas (Etnokultūros centras, Daržų g. 10)

12 val. – koncertai „Klaipėdos jomarke“ (Turgaus. g)

14 val. – lietuvių kulinarinio paveldo pristatymas „Klaipėdos jomarke“ (Turgaus g.)

14–16 val. – „Dainos ir šokiai ant vandens“ (festivalio dalyvių plaukimas keltu)

19 val. – koncertas „Ir parbėgo laivelis“ (Teatro a.)

21 val. – „Folkšokas“ (Teatro a.)

Liepos 17 d.

9–21 val. „Klaipėdos jomarkas“ (Turgaus g.)

10–13 val. – kūrybinės dirbtuvės: tradicinis dainavimas bei muzikavimas, tautinis kostiumas (Etnokultūros centras, Daržų g. 10)

11–17 val. – Koncertai „Klaipėdos jomarke“ (Turgaus. g)

12–14 val. – Vaikų žaidimų valandos „Kaip aš mažas, dar mažesnis” (Teatro a.)

15–16 val. – Festivalio dalyvių pasirodymai „Dainuojantis senamiestis“ (Tiltų g.)

18 val. – koncertas ir istorinio-archeologinio bei tautinio kostiumo pristatymas „O kas pražydo” (Teatro a.)

21 val. – festivalio klubas ir naktišokiai Meno kieme (Daržų g. 10)

Liepos 18 d.

9–15 val. – „Klaipėdos jomarkas“ (Turgaus g.)

10–12 val. – koncertai „Klaipėdos jomarke“ (Turgaus g.)

12– 15 val. – svečių koncertas Meno kieme (Daržų g. 10)

FESTIVALIO DALYVIAI

 „TSASNA“ (Meksika), vad. Manuel Mendez Alonzo; „BOSILJAK“ (Bosnija ir Hercegovina), vad. Stana Nagradić, „MAGURZANIE“ (Lenkija), vad. Krystyna. Mikociak; „VKG DE KREKELS VZW“ (Belgija), vad. Walter Casteels; „KUPOLĖ“ (Kaunas), vad. Antanas Bernatonis; „GILĖ“ (Kaunas), vad. Artūras Sinkevičius; „VISI“ (Vilnius), vad. Daiva Vyčinienė, Evaldas Vyčinas; „VERDAINĖ“ (Šilutė), vad. Regina Jokubaitytė; „RATAA“ (Telšiai), vad. Rima Bomblauskienė, Jurgis Bomblauskas; „RAMOČIA“ (Kelmė), vad. Valdas Rutkūnas; „SEDULA“ (Šiauliai), vad. Virginija Gintilaitė; „RADASTA“ (Vilnius), vad. Audronė Vakarinienė, Saulius Bružas; „RATILIO“ (Vilnius), vad. Milda Ričkutė, Kristina Aponavičiūtė; „LIPK ANT SIENŲ“ (Kaunas), vad. Artūras Sinkevičius; „DUJA“ (Vilnius), vad. Arūnas Lunys; „MĖGUVA“ (Palanga), vad. Diana Šeduikienė, Zita Baniulaitytė; „VAISGAMTA“ (Kuliai), vad. Mirga Gulbinskienė, Audronis Gulbinskis; „GIEDRUŽĖ“ (Nida), vad. Audronė Buržinskienė „AUŠRINĖ“ (Juodkrantė), vad. Ramunė Pečiukonytė; „GERVELĖ“ (Kretinga), vad. Elena Šalkauskienė; „GADULA“ (Kaunas), vad. Andrius Morkūnas; „SASUTALAS“ (Kaunas) vad. Andrius Morkūnas; „KURŠIUKAI“ (Klaipėda), vad. Anelė Michejevienė, Alvydas Vozgirdas; „ALKIUKAI“ (Klaipėda), vad. Elena Šalkauskienė;  „ALKA“ (Klaipėda), vad. Rita Šukienė, Jonas Kavaliauskas; „KURŠIŲ AINIAI“ (Klaipėda), vad. Alvydas Vozgirdas; „SENOLIAI“ (Klaipėda), vad. Elena Šalkauskienė, Jonas Petrauskas; „MINGĖ“ (Klaipėda), vad. Rolandas Bučmys; „PRŪSAI ILGI ŪSAI“ (Klaipėda), vad. Vaidotas Macijauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių