Paplūdimyje - dar du negyvi ruoniai

Per savaitę jūra išmetė penkis negyvus ruonius – keturis suaugusius ir vieną jauniklį. Kodėl nugaišo gyvūnai – neaišku. Tačiau specialistai tvirtina, jog epidemijos požymių nėra.

Užvakar dar du negyvi ruoniai – suaugęs ir jauniklis išmesti Smiltynėje. Vienas šalia centrinio gelbėjimo posto, kitas atokesnėje – vietoje. Spėjama, jog pastarasis galėjo pragulėti kelias dienas, nes šis paplūdimio ruožas mažiau lankomas.

Pirmieji du negyvi ruoniai paplūdimyje rasti prieš savaitę – penktadienį Giruliuose ties vadinamąja juodąja tvirtove, antrasis – šeštadienį ties moterų pliažu Pirmojoje Melnragėje. Dar vienas ruonis Giruliuose aptiktas trečiadienį.Gelbėtojai gyvūnus perdavė įmonės „Aumura“ darbuotojams.

Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų žinduolių ir paukščių skyriaus vedėjas Arūnas Grušas tvirtino, jog nėra aišku, kas atsitiko ruoniams. Manoma, kad tai fizinės priežastys. Gali būti, kad įkliuvo į žvejų tinklus ir užduso arba kas nors nutiko jūroje.

„Epidemijos požymių nėra. Kas tiksliai nutiko, sunku pasakyti. Reikėtų ištirti, bet neturime teisės. Tuo užsiima kitos institucijos. Priešingu atveju gali būti apkrėsti mūsų gyvūnai“, – tvirtino A.Grušas.

Manoma, kad jūros išmesti ruoniai nugaišti galėjo skirtingu laiku. Jie kurį laiką plūduriavo jūroje, o kilus audrai buvo išmesti į krantą padieniui.

„Ruoniai apirę. Jei būtų epidemija, būtų ir neseniai nugaišusių“, – komentavo vedėjas.

Daug – net 40 negyvų ruonių rasta Lenkijoje. A.Grušas buvo susisiekęs su šios šalies specialistais.

„Jie patvirtino, kad tai ne epidemijos požymiai. Pavojaus varpais neskambina. Lenkai žada atlikti tyrimus ir išsiaiškinti, kas jiems nutiko“, – pabrėžė vedėjas.

A.Grušas teigė, jog gegužę rasti du negyvi ruonių jaunikliai žuvo, nes migruodami iš gimimo vietos savarankiškai neprisitaikė prie aplinkos. Dar vienas žuvo, įsipainiojęs į žvejų tinklus.

„Būtų gerai, kad žvejai neslėptų, o praneštų apie tinkluose rastus nugaišusius ruonius. Už tai nebaudžiama. Ką padarysi, kad taip įvyko. Mums būtų ramiau, nes žinotume tikslias gyvūno mirties priežastis. Tyrimai kainuoja labai brangiai“, – teigė A.Grušas.


Šiame straipsnyje: ruoniaipaplūdimyspajūris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių