Paminklo motociklizmui idėja pakibo ant plauko

Užmojai uostamiestyje įamžinti šalies motociklizmo ištakas įspūdingu paminklu auginasi problemų kuprą. Sumanymo puoselėtojus užklupę netikėtumai kėsinasi ne tik dar labiau patuštinti kišenes – baiminamasi, jog ši idėja apskritai pakibo ore.

Sulaukė pritarimo

2013-aisiais sukaks 85 metai, kai buvo įkurtas pirmasis Lietuvoje Klaipėdos krašto automobilių ir motoračių klubas. Kaip išsiaiškino istorikai, jis buvo registruotas tuometėje Perkasų gatvėje 7. Šiandien tai yra vieta šalia Sukilėlių, Pilies ir Daržų gatvių sankirtos.

Idėja jubiliejiniais metais įamžinti šį istorinį faktą ir vietą skulptūrine kompozicija miesto politikų palaiminimo sulaukė dar vasaros pabaigoje.

Tąsyk sumanymo autorius – Klaipėdos motociklininkų klubo „West Coast MC“ narys Aurimas Mockus – buvo tvirtai įsitikinęs, jog iš miesto biudžeto neteks prašyti nė lito. Planuota, jog paminklui pastatyti pakaks pačių motociklininkų bei kitų rėmėjų surinktų lėšų – apie 40 tūkst. litų.

Tačiau ėmus rengti projektinius pasiūlymus atsirado netikėtų keblumų.

Neplanuotos išlaidos

Pasak A.Mockaus, statant paminklą tektų sutvarkyti ir nemažą plotą aplinkinės teritorijos. Tai projekto iniciatoriams būtų nepakeliama finansinė našta.

„Įsipareigojome pastatyti skulptūrą, tačiau šiandien prisiimame dar didesnius įsipareigojimus – sutvarkyti dalį aplinkinės teritorijos iš savo fondo pinigų. Norisi rasti kompromisą, nes įgyvendinti visų darbų nepajėgsime“, – vakar susitikime su miesto meru pripažino A.Mockus.

Tad projektą pasiūlyta skaidyti į atskirus etapus, vieną kurių galėtų įgyvendinti idėjos autoriai, o kitą – savivaldybė.

Tačiau mero Vytauto Grubliausko teigimu, svarstant tokią galimybę derėtų įvertinti ne tik teksiančių finansinių įsipareigojimų dydį, bet ir atsakyti į kitą svarbų klausimą.

Miškas – vis tankesnis

„Nei mes, nei jūs neatsisakote šios gražios pradinės idėjos, tik tiek, kad einant į realizavimo mišką jis darosi vis tankesnis. Savivaldybė, prieš imdamasi tvarkyti šią teritoriją, turi matyti ilgalaikę perspektyvą, kaip šis kampelis įsilies į bendrą visumą. Tik tada, kai specialistai įvertins, kad šis paminklas netrukdys jokiems teritorijos vystymo planams, bus galima drąsiai kalbėti apie realius žingsnius“, – kalbėjo V.Grubliauskas.

Klaipėdos apskrities architektų vadas Vaidotas Dapkevičius pripažino, jog šis niuansas paminklo idėjos autoriams gali tapti nemenku galvosūkiu.

„Šis trikampis šiuo metu neturi detaliojo plano, tačiau juk statydami skulptūrą negalime rengti ir detaliojo plano“, – kalbėjo V.Dapkevičius, pripažinęs, jog dabar belieka laukti architektų, miesto įvaizdžio komisijos bei kitų atsakingų specialistų verdikto, ar ši senamiesčio vieta apskritai tinkama atsirasti naujajam paminklui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipėdietis

Klaipėdietis portretas
Va tau ir paradoksas, žmonės nori gera padaryti ir paminklą pastatyti,o visokie valdininkėliai šimtą priežasčių tam randa ,kad taip nenutiktų... Paminklas tai be galo gražus! būtų gaila :(

baikit nesamones

baikit nesamones portretas
Reikia dar vietos mieste palikti tokiems paminklams: traktoristams, melzejoms, parasparniu megejam, riedutininkams, slidininkams ir autobusu vairuotojams. Kuo daugiau tuo geriau. Mes gi litu galime pasiskolint is europos....

sarunas

sarunas portretas
Tas,, Baikit nesamonės' turbūt kokia žiurkė kontorinė ar koncervatorius beretininkas nekitaip.
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių