Pajūryje plinta kompostavimas

Dar pernai pavasarį Neringoje prasidėjęs žaliųjų atliekų rūšiavimo eksperimentas tapo kurorto kasdienybe.

O keletas Neringos viešbučių už savo lėšas įsigijo dideles kompostines ir pradėjo rūšiuoti žaliąsias atliekas.

Juodžemis – brangus

Šiemet kurorto verslininkai sulaukė Neringos savivaldybės ir Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) palaikymo – viešbučių ir kavinių savininkams perduota 10 didelės talpos kompostavimo konteinerių.

Auginti lauko gėles, vaismedžius ar daržoves Neringos kurorto gyventojams yra kur kas sunkiau ir brangiau nei likusiems Lietuvos gyventojams.

Smėlėta dirva turi būti nuolat tręšiama ir atnaujinama derlingu juodžemiu, kurį į Neringą tenka atsivežti iš žemyno. Todėl jau nuo seno pavieniai neringiškiai juodžemį pasigamindavo pūdydami žaliąsias atliekas savadarbėse dėžėse.

Praėjusį pavasarį kurorte tai pradėta daryti organizuotai ir civilizuotai – Neringos savivaldybė ir bendrovė KRATC nupirko bei neringiškiams išdalino 60 specialių kompostavimo konteinerių.

„Estetiškos plastikinės dėžės tvarkingai atrodo ir yra patogios naudoti. Per dvejus metus neringiškiams esame išdalinę jau 120 kompostinių, ir žmonės jų pageidauja dar daugiau“, – pasakojo KRATC vadybininkas Neringoje Darius Jasaitis.

Pasak jo, geras pavyzdys užkrečia – pavymui gyventojams, kompostuoti dar pernai pabandė kelios Neringos kavinės bei viešbučiai.

„Dabar pats žaliųjų atliekų kaupimo pikas. Birželį žolė sparčiai žėlė, o suvažiavus poilsiautojams ypač padaugėjo virtuvės atliekų“, – teigė vilos „Vijūnė“ administratorė.

Pernai vilos personalas kompostavo atliekas paprastose dėžėse, šiemet jas meta jau į specialias 700 litrų talpos kompostines.

Klaipėdoje talpų pritrūko

Pernykštis kompostavimo eksperimentas iš Neringos šiemet persikėlė ir į Klaipėdą. Gegužę uostamiesčio sodų ir privačių namų savininkams jau išdalinta 200 kompostavimo konteinerių.

„Visas užsakytas kompostines išdalinome per kelias savaites, o negavusieji toliau registruojami į eilę. Kitąmet matysime realų poreikį ir, jeigu bus galimybė, pageidaujantiems vėl dalinsime kompostavimo konteinerius“, – žadėjo KRATC Vietinės rinkliavos administravimo skyriaus viršininkas Šarūnas Jonas Tamulis.

Kaip pasakojo KRATC atstovas, Klaipėdoje buvo atlikta sociologinė apklausa, kuri atskleidė, kad trečdalis (33 proc.) miesto individualių namų ir kotedžų savininkų jau kompostuoja žaliąsias atliekas, o dar 21 proc. turi sąlygas, bet to nedaro.

„Kompostuoti atliekas naudinga – žmonės pasigamina juodžemio ir į sąvartyną patenka mažiau atliekų. Mūsų tikslas, kad žmonės kuo plačiau rūšiuotų visas atliekas“, – aiškino Š.J.Tamulis.

Gauna nemokamai

Tiek Klaipėdoje, tiek Neringoje kompostavimo dėžės naudotojams suteikiamos nemokamai.

Iš rūšiavimo organizatorių individualių valdų gyventojai dar gauna ir rūšiavimui skirtas virtuvines šiukšliadėžes su specialių maišelių komplektu.

Maišeliai pagaminti iš augalinio pluošto, todėl juos galima kartu su žaliosiomis atliekomis mesti į kompostines, kur jie suyra.

Pasak žaliąsias atliekas rūšiuojančių žmonių, didžiausią komposto dalį sudaro nupjauta žolė ir rudenį nukritę medžių lapai.

O Neringos kavinės labiausia kompostuoja virtuvės atliekas – vaisių, daržovių likučius, kavos, arbatos tirščius.

Tinkamai pūdomos žaliosios atliekos po pusės metų virsta derlingu dirvožemiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių