Pajūryje bučiukų pynimo ir tinklų mezgimo pamokos

Nuo šio savaitgalio Jūrų muziejus poilsiautojams pasiūlys jiems nieko nekainuojančią, senųjų amatų mokymo pramogą.

 

Šylantis oras ir vasaros saulė sutraukia į pajūrį vis daugiau poilsiautojų. Kadangi Lietuvos jūrų muziejus yra vasarotojams strategiškai patogioje vietoje, tai dažnas spėja ir auksinėmis Smiltynės paplūdimių smiltimis pasidžiaugti, ir užsukti į muziejų ar delfinariumą. Kas dieną muziejuje sulaukiama nuo 1,5  iki 5 tūkst. lankytojų.

Nuo šio savaitgalio poilsiautojams siūloma dar viena, jiems nieko nekainuojanti, senųjų amatų mokanti pramoga. Iki pat rugsėjo kiekvieną šeštadienį ir sekmadienį  Etnografinėje pajūrio žvejo sodyboje  galima bus ne tik pamatyti, kaip mezgami tinklai, pinami bučiukai ir gaminamos vėtrungės, bet ir žvejiškų amatų subtilybių išmokti bei patiems pasigaminti tikrą pajūrietišką suvenyrą. Amatų savaitgalių „Močia mezga tinklelius, aš vilioju bernelius...“ programa prasidės 11.30 ir baigsis 15.30 val.

Šį šeštadienį bučiukus mokys pinti rusniškiai – salos etnokultūros centro direktorė Birutė Servienė su jaunuoju pagalbininku, garsaus tautosakos pateikėjo Adomo Grogerio proproprovaikaičiu Vaidu Griciumi. Birutės pasakoja, kad bučiukus išmoko pinti iš tikro meistro, seno rusniškio žvejo Erdvino Prūso.

„Tokiais bučiukais žvejojama buvo ir akmens amžiuje. Tik tie, senieji bučiukai, buvo siauresni, kad didelė žuvis įplaukusi negalėtų apsisukti ir pabėgti. Mūsų bučiukai skirti konkrečiai žuviai – nėgei – gaudyti“, - sakė Birutė.

Pasak Birutės Servienės, kūrybingi žmonės, nusipynę tokius bučiukus, panaudoja juos net interjerui gražinti: tai kaip gaubtą lempai pritaiso sodyboje arba apvertę naudoja kaip vazą ar skėčių laikiklį.

Kitais liepos ir rugpjūčio savaitgaliais galima bus bandyti megzti tinklą, austi drobes ir juosteles, megzti riešines, lieti žvakes, pinti iš šiaudų, drožti ir dažyti vėtrunges, meistrauti iš medžio, velti vilną ir iš jos gaminti papuošalus. Na, o Jūros šventės dienomis į žvejo kiemo šventę „Žuvys išgalvojo giesmes“ kvies tikras jomarkas, žvejiškos dainos, šokiai, žaidimai ir vaišės.


Šiame straipsnyje: Jūrų muziejuspajūris

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių